Asigurari pentru absolut orice

duminică, 01 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Asigurari pentru absolut orice

Unul din domeniile care a cunoscut o dezvoltare sustinuta dupa decembrie 1989 este cel al asigurarilor. Daca in perioada comunista intreaga activitate era efectuata de catre o singura unitate in ultimii ani au aparut zeci de societati cu acest profil, fiecare dintre ele propunind peste 70 tipuri de asigurari. Astfel, numarul posibilitatilor a crescut considerabil, in afara arhicunoscutei raspunderi civile auto aparind asigurari dintre cele mai stranii.
La inceputul acestui an un cetatean din Baluseni si-a asigurat calul pentru riscuri generale, adica incendii, grindina, accidente. Acesta este singurul animal de tractiune din gospodarie si accidentarea lui ar reprezenta o lovitura grea pentru familie. Omul a aflat de la un agent ca poate face acest lucru si nu a stat prea mult pe ginduri. "In general primavara pier multi cai deoarece sint multe boli, iar oamenii ii mai forteaza la treaba, iar de hranit ii hranesc cu ce pot", ne declara Dumitru Simian, directorul sucursalei Agras Botosani. Totusi, neavind prea multi bani baluseanul si-a asigurat exemplarul platind doar 360.000 lei, astfel incit, daca animalul va muri el nu va primi decit trei milioane lei pentru ca a fost de acord sa fie evaluat la aceasta valoare. "Atit a avut bani omul, atit s-a asigurat. Noi trebuie insa sa analizam caii deoarece nu putem asigura orice animal. Sint si oameni care fac asigurare si peste o luna vin si spun: «Da-mi dom’le banii ca mi-a murit calul»", mai spune Simian. Insa, nu numai oamenii de la sat isi asigura animalele.
Aurel Balan care domiciliaza in municipiu si-a asigurat patru vaci. "Dumnealui locuieste linga penitenciar si are patru vite de rasa valoroasa, baltata austriaca, fiecare exemplar avind aproximativ 700 kilograme. Cineva a incercat sa i le fure si atunci a decis sa le asigure", afirma Dumitru Simian. Balan a platit pentru fiecare vaca o polita anuala de 1,3 milioane lei, valoarea per exemplar fiind stabilita la 20 milioane lei. Astfel, daca i-ar muri animalele din cauza grindinei sau a unui incendiu el ar cistiga vreo 80 milioane lei.
Botosanenii nu isi asigura insa doar animalele de talie mare. Ultima moda in municipiu este cea a asigurarii animalelor de apartament, adica a ciinilor si pisicilor. Firma RAI este in curs de perfectare a unui contract de asigurare pentru un rotweiller. "Exemplarul respectiv participa la concursuri de frumusete si indeminare si necesita asigurare in acest caz deoarece printre probe exista si cea a trecerii peste obstacole, iar ciinele a mai avut un picior rupt. Omul chiar a spus ca alege valoarea cea mai mare pentru asigurare intrucit ciinele sau este foarte bine cotat", ne spune Doina Tomuleanu, salariata a RAI Botosani. Proprietarul exemplarului a fost de acord ca rotweiller-ul sau sa fie cotat la 3.000 dolari astfel incit el trebuie sa achite 10% din valoarea animalului drept polita anuala de asigurare. Ciinele ar urma sa fie asigurat pentru caz de boala sau accidente.
Lasind la o parte animalele trebuie sa spunem ca o comunitate religioasa din judet si-a asigurat bisericile si obiectele din ele. "Contractul s-a incheiat pentru tot patrimoniul, picturi, icoane vechi, pentru lucrurile sfintite si celelalte obiecte. Prin expertiza a fost stabilita o valoare a bunurilor, iar cultul respectiv, care are personalitate juridica, achita pina la 1% din valoare pentru asigurarea anuala", afirma Gheorghe Tomuleanu, directorul RAI Botosani. Suma stabilita este mai mare decit cea de asigurare a unor cladiri sau obiecte obisnuite deoarece lucrurile care apartin cultului respectiv apartin patrimoniului cultural national. Raminind in sfera asigurarii de obiecte trebuie spus ca in ultima vreme se incheie tot mai multe contracte de asigurare pentru televizoare si masini de spalat automate. "Aceste asigurari au aparut mai mult datorita faptului ca populatia cumpara bunuri in rate, iar firma care le vinde, pentru a-si proteja creditul, solicita oamenilor sa isi asigure obiectele pe care le achizitioneaza astfel incit societatea sa nu piarda bani daca respectivul aparat este deteriorat de exemplu intr-un concediu", ne declara Claudia Clivat, directoarea Asirom Botosani. Miliardarii botosaneni isi asigura in schimb vilele de la munte. "Sint oameni care locuiesc in Botosani dar care detin case de vacante la Piatra Neamt sau Vatra Dornei. Cum persoanele respective merg acolo doar in vacante, in restul anului casele nu sint locuite si astfel pot fi sparte. Ei pot detine bunuri in alt judet si sa faca asigurarea la Botosani", mai spune Claudia Clivat.
De asemenea, mentionam ca de la inceputul acestui an au devenit obligatorii asigurarile pentru avocati, daca acestia sfatuiesc gresit o persoana iar aceasta cere daune firma care a facut asigurarea trebuie sa suporte paguba. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii