Barbatul-confectioner

miercuri, 04 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Barbatul-confectioner

Inaltime 1,75 metri, greutate 80 kilograme, 25-35 ani. Nu este portretul robot al unui parlamentar si nici al unui director ci al noului confectioner botosanean. Perceputa zeci de ani ca o meserie adresata special femeilor si acaparata in totalitate de catre acestea, confectiile au intrat de citeva luni intr-o noua faza a existentei lor, etapa in care cusutul, calcatul si toate celelalte operatiuni din domeniu sint efectuate intr-o proportie tot mai mare de barbati.
In Botosani exista la aceasta ora 36.170 someri, din care 21.338 sint barbati si doar 14.832 femei. Saptaminal sint scoase la concurs pe piata muncii in jurul a 275 locuri de munca din care aproximativ 150 sint de confectioner. In ceea ce priveste meseriile ce revin prin traditie barbatilor, acestea sint sub 100, majoritatea provenind din constructii si adresindu-se dulgherilor, zidarilor sau timplarilor, posturile de frezor sau de strungar a devenind o raritate pe lista locurilor de munca libere. Cum principalele unitati industriale din judet si-au inchis de mult portile iar situatia pietii muncii este cea pe care am prezentat-o succint, de voie, de nevoie, barbatii s-au reprofilat si incep sa lucreze in singurul domeniu unde se fac continuu angajari. Pe de alta parte, patronii din domeniu, exasperati de cresterea continua a procentului femeilor aflate in concediu de maternitate, au hotarit la rindul lor sa angajeze barbati.
Astfel s-a ajuns la situatia ca unitati de traditie din municipiu sa aiba actualmente in structura de personal de cinci ori mai multi barbati decit in perioada comunista. SCA Confectia Botosani are actualmente 237 salariati, din care aproximativ 15% sint barbati. "In principiu doresc sa angajez barbati. Am tendinta de a-i aduce la unitate mai ales ca, daca sint tineri, au o capacitate mai mare de a invata. Culmea este ca se si pricep. Intr-o societate ca a noastra, chiar daca profilul activitatii este unul feminin, barbatii sint totusi mai indeminatici. Ei intretin mai bine masina si, in plus, ajuta si la alte activitati. Ii angajez si numai pentru faptul ca au mai multe aptitudini decit o fata. Pentru ca un utilaj sa functioneze trebuie sa il reglezi cum trebuie. Sigur, am si femei care lucreaza cu surubelnita in buzunar, dar un barbat se pricepe totusi mai bine la chestii de acest gen", explica Mircea Trufasu, directorul SCA Confectia, motivul pentru care apeleaza la barbati. Cei 35 de barbati confectioneri ai societatii nu si-au prins niciodata miinile pe la o masina, nu produc rebuturi mai mari decit femeile si nici nu au contabilizate acte de indisciplina. Se imbraca in halat si, mai mult decit atit, de cind au intrat intr-un colectiv preponderent feminin sint mult mai preocupati de felul in care arata. "Am remarcat ca barbatii care lucreaza intr-un colectiv de femei devin mai manierati decit barbatii care lucreaza in colective de barbati. Stiu sa dea buna ziua, sa ajute o fata. Ba mai mult, am remarcat la ei si un anume cochetarie. Sint multumit de randamentul lor", mai spune Mircea Trufasu.
Chiar si Rapsodia Conf, cea mai mare unitate de profil din Botosani, a inceput sa angajeze barbati pe post de confectioneri. Numarul barbatilor a crescut semnificativ in ultima vreme, astfel incit, daca inainte de decembrie 1989 existau unu-doi intr-o formatie de 60 persoane, acum numarul lor este de cinci-sase. In acest fel s-a ajuns in situatia ca, din 2000 de salariati, aproximativ 250 sa fie barbati. "Foarte multi barbati sint angajati pentru ca aceasta este piata muncii din Botosani. Avem de cinci ori mai multi barbati decit acum citiva ani. Nu eu am apelat la ei, ci ei au venit la noi. Din motive de organizare interna a trebuit sa angajam forta de munca suplimentara si am preluat si barbati. Apoi, meseria de confectioner este una manual-mecanica. Este una destul de grea si dupa un anumit numar de ani, femeile, care muncesc si acasa, se mai imbolnavesc", ne declara Mihai Tincu, directorul general al societatii Rapsodia Conf. Anul trecut unitatea a creat 300 locuri de munca, peste 10% dintre acestea fiind ocupate de barbati. "Sigur ca nu este deloc in regula ca se angajeaza tot mai multi barbati in confectii. Ei ar trebui sa fie ocupati in alte meserii, exista in Botosani hale libere, avem scoli de constructii de masini, de frezori, avem si utilitati si este pacat ca nu se rezolva ceva pentru crearea locurilor de munca specifice barbatilor", mai spune directorul Tincu.
Anul trecut Centrul de Calificare si Recalificare Profesionala a Somerilor a cunoscut cea mai mare afluenta de barbati la scolarizarile in meseria de confectioner. "Au fost oameni care neavind alta posibilitate de a se califica au apelat la cursurile pentru confectioner. Procentul de absolvire a fost acelasi ca si pentru femei. Ulterior nu s-au primit reclamatii din partea unitatilor care i-au angajat. Problema este ca piata de munca cere confectioneri si atunci noi trebuie sa ne adaptam efectuind cursuri la cererea pietei. Am intilnit agenti eocnomici efectiv multumiti de barbati, printre ei fiind oameni indeminatici in domeniu", ne declara Virginia Corcodil, purtator de cuvint al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).
Anormala intr-o economie sanatoasa, aparitia barbatului confectioner vine sa demonstreze din nou starea jalnica a industriei judetului. Intr-un stat cit de cit dezvoltat barbatul lucreaza pe santier, la un strung, la o forja si nici intr-un caz in confectii, cum se intimpla la Botosani. Grav este faptul ca, potrivit unui studiu efectuat recent de AJOFM, pentru anul in curs nu se intrevad mutatii spectaculoase pe piata muncii, cererile de angajare pentru confectioneri urmind sa fie in continuare tot mai mari, iar cele pentru meseriile traditional barbatesti, tot mai mici. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii