Botosanenii nu subtiaza stratul de ozon

marți, 15 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Botosanenii nu subtiaza stratul de ozon

Unul dintre lucrurile pe care putini dintre posesorii de aparate electrocasnice il cunosc este ca o parte dintre frigiderele pe care aproape fiecare om le detine in apartament distrug stratul de ozon. Desi pare mai greu de crezut, acestea contin clorofluorocarboni (CFC), adica mai popularii freoni, care sint introdusi in agregatele frigiderului pentru mentinerea unei temperaturi scazute. In momentul defectarii aparatului respectivii compusi se transforma din starea lichida in cea gazoasa si se degaja in atmosfera. Treptat, patrund in portiunile superioare ale acesteia, ajung la patura de ozon si prin natura proprietatilor pe care le au, distrug ozonul. Sigur ca, pentru o actiune puternica asupra stratului de ozon sint necesare cantitati masive de CFC, astfel incit simpla defectare a unui frigider nu inseamna ca deja respiram un aer mai poluat.
Putin altfel stau insa lucrurile in cazul frigiderelor de tip industrial. Anul trecut, in intreg judetul, 11 societati comerciale si o cooperativa de consum au folosit intre 24 si 500 kilograme de substante daunatoare stratului de ozon (ODS). Unitatile au profil de activitate diferit, de la producerea de piese electrice si pina la procesarea carnii sau a laptelui si majoritatea au apelat la acesti compusi pentru refrigerare. Substantele utilizate au fost in principal clorofluorocarbonii (CFC) care, in afara de refrigerare, mai sint folositi la instalatiile de aer conditionat, la spume, aerosoli si solventi. Pentru o mai buna intelegere, CFC-urile sint utilizate in special la frigiderele din industria alimentara pentru mentinerea la temperaturi optime a produselor lactate, a carnii si preparatelor din carne. Anul trecut in Botosani au fost consumate aproape 1.600 kilograme de substante daunatoare stratului de ozon. Efectul pe care l-au avut acestea asupra stratului de ozon nu se cunoaste la ora actuala, insa conducerea Inspectoratului pentru Protectia Mediului (IPM) sustine ca poluarea produsa este de nivel foarte redus si nu sint motive de ingrijorare. "Poluarea nu este semnificativa dar noi trebuie sa intocmim anual o situatie pentru ca Romania a aderat la Protocolul de la Montreal de diminuare a productiei si consumurilor de haloni, freoni si de alte ODS-uri si de aceea avem obligatia de a informa forurile superioare de substantele folosite pe raza judetului care epuizeaza stratul de ozon", ne declara Constantin Onofrei, director general al IPM. In anul precedent 11 din cele 12 societati utilizatoare de ODS-uri au folosit cluorofluorocarboni si doar una singura, SC Electrocontact SA, a apelat la alt tip de compus. Este vorba de tetraclorura de carbon, care a fost folosita intr-o cantitate de 500 kilogram ca solvent pentru curatirea suprafetelor metalice.
Desi efectul nociv asupra stratului de ozon este cunoscut atit de catre institutiile cu atributii pe linia protejarii mediului cit si de catre agentii economici care le folosesc, la ele nu se poate renunta in totalitate deoarece refrigerarea nu prea este posibila fara acesti compusi. Partea buna a lucurilor este aceea ca in Botosani nu exista nici o unitate care sa produca CFC-uri, societatile botosanene care au nevoie de aceste substante achizitionindu-le din alte localitati. "Exista recipiente speciale care nu permit degajarea substantelor. Inainte se aduceau de la Oradea, iar acum se fac aprovizionari mai mult printr-o firma din Bucuresti. Judetul nostru nu este un producator, ci un consumator de ODS-uri", mai spune Constantin Onofrei.
In Romania nivelul stratului de ozon a inceput sa fie masurat incepind cu anul 1980 de catre Institutul National de Metrologie si Hidrologie cu ajutorul unui aparat special, iar determinarile efectuate au confirmat an de an tendinta generala de descrestere a cantitatii totale de ozon. Totodata, dat fiind efectul nociv al compusilor mentionati asupra ozonului, pe plan international s-au semnat doua conventii privind protectia stratului de ozon si diminuarea ODS-urilor, in prezent IPM Botosani desfasurind in mod curent actiuni pentru respectarea normelor stabilite in cadrul acestor intilniri. Astfel, societatile care desfasoara activitate de montaj si service in domeniul frigotehniei sint obligate sa isi instruiasca personalul tehnic la cursuri de specialitate, in timp ce autorizatii de mediu se acorda doar atelierelor care dispun de facilitati pentru recuperarea si reciclarea ODS-urilor in scopul evitarii emisiilor acestora in timpul operatiilor de intretinere a echipamentelor. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii