Buget bun, dar auster

miercuri, 30 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Buget bun, dar auster

Consilierii locali alesi in vara anului precedent au participat ieri la cea mai importanta sedinta de la dobindirea mandatului. La aproape un an de zile de la data in care au fost alesi ei au votat pentru intiia oara bugetul anual al municipiului Botosani.
Precedata de numeroase intilniri executiv – consilieri, timpul in care a fost aprobata hotarirea a batut toate recordurile sedintelor bugetare ale municipiului de dupa 1989, discutiile durind doar 40 de minute, lucru care l-a facut si pe primar sa simta nevoia de a da explicatiile de rigoare. "Bugetul a fost discutat de executiv cu consilierii de doua ori si sintem intr-o faza in care exista un accept aproape general", a spus primarul Florin Egner. Fata de proiectul initial prezentat de noi succint in numarul anterior a aparut in ultimul moment o modificare foarte importanta. Astfel, veniturile totale ale primariei au inregistrat o crestere de la 409,7 miliarde lei la 563,3 miliarde lei, motivul constind in faptul ca, tot ieri, consilierii judeteni au aprobat alocarea unei sume de 157,3 miliarde lei primariei Botosani pentru sustinerea cheltuielilor cu invatamintul preuniversitar. In acest fel invatamintul a devenit obiectul de activitate caruia i s-au alocat cei mai multi bani, 190,8 miliarde lei, dintre toate obiectele de activitate. In ciuda prioritatii acordate perspectivele nu sint roze, 155,9 miliarde lei reprezentind numai cheltuielile cu salariile, pentru consumurile materiale si servicii fiind efectiv disponibila o suma de doar 10,5 miliarde lei care va fi folosita pentru nevoi indispensabile precum iluminat, apa, telefon, lemne de foc, hrana pentru copii din gradinite.
Pentru investitii sint prevazute 9 miliarde lei care vor fi utilizati cu predilectie pentru montarea centralelor termice pe gaz. O suma totala asemanatoare, 183,2 miliarde lei, a fost directionata spre subventionarea energiei termice, deficitul la acest capitol fiind de circa 77 miliarde lei, astfel incit, daca nu se va obtine un imprumut de la fondul de rezerva al guvernului, asigurarea caldurii in apartamente pentru viitorul sezon rece va constitui o serioasa problema. Cheltuielile de administratie locala, practic cele ale primariei, sint asigurate in proportie de 84,6%, nereusind sa se acopere necesarul pentru salarii pe urmatoarele 12 luni.
Sanatatea a primit 2,2 miliarde lei cu care se vor finanta Centrul de transfuzii si cresele de copii, iar institutiile de cultura 13,41 miliarde lei, in timp ce necesarul este de 18,5 miliarde lei. In acest fel teatrele "Mihai Eminescu" si "Vasilache", precum si Filarmonica nu au asigurate decit in proportie de 72,6% cheltuielile salariale si materiale, desi suma totala acordata este cu 40% mai mare decit cea din 2000. Asistentei sociale i s-au acordat 14,5 miliarde lei, din acesti bani urmind sa se plateasca ajutoare sociale de un miliard lei, ajutoare de urgenta si alte actiuni sociale de 400 milioane lei, iar insotitorilor persoanelor cu handicap circa sapte miliarde lei. Transportul local, adica SC Eltrans SA, primeste 3,1 miliarde lei, cu 87,8% mai mult decit anul precedent, 2,8 miliarde reprezentind subventie iar 0,2 miliarde lei bani pentru investitii.
Drumurile din oras se vor repara de 28,7 miliarde lei, pe iluminatul public se vor cheltui 5,6 miliarde lei, pentru salubritate, trei miliarde lei, pentru intretinere gradini publice, parcuri, spatii verzi, 2,5 miliarde lei. "Fata de anii precedenti bugetul are o cifra mult mai mare si pentru prima oara avem salariile si cheltuielile specifice invatamintului incluse in buget. Luat in ansamblu este un buget bun dar care totusi nu satisface cerintele actuale ale municipiului Botosani. Ne-am orientat spre investitii, spre finalizarea lucrarilor in curs si apreciem ca, in ansamblu, bugetul abordeaza fiecare problema locala", a afirmat primarul Egner. Insa, asa cum s-a putut constata, nici unul dintre capitolele importante, adica energie termica, transport, cultura, administratie locala, gospodarire comunala nu a primit sumele total necesare, astfel incit spre sfirsitul anului este posibil ca toate acestea sa aiba dificultati materiale si salariale.
Data fiind austeritatea bugetului nu au lipsit intepaturile la adresa Consiliului Judetean, consilierul Gheorghe Ciubotaru, ales presedinte de sedinta pentru o perioada de doua luni, spunind intre altele la o analiza facuta bugetului: "Nu a venit nimeni de la judet pentru ca si asa nu ne-au dat nici un ban la echilibrare". Nu au lipsit insa nici contrele executiv-consilieri, din cauza nelamuririi referitoare la modul in care s-au cheltuit deja zece miliarde pe reparatiile drumurilor, Mihai Stefan fiind nevoit sa suporte din partea viceprimarului Ilie Ion "remarca" : "Dumneavoastra mergeti prea putin pe jos".
Bugetul a fost votat cu o singura abtinere, a consilierului Paul Popa, care lasat asistenta "cu gura cascata" cind a opinat ca "Este vorba de un buget zero, nu unul de austeritate. Din punctul meu de vedere cred ca bani nu mai avem, ce vom mai primi de acum inainte este deja cheltuit". El a fost contrazis de mai multi consilieri care s-au grabit sa felicite primaria pentru bugetul alcatuit si de primar care a spus ca "Nici in gluma nu avem voie sa spunem ca bugetul este zero". (Sergiu BALASCAU)

Comentarii