Chirurgii opereaza ca pe front

marți, 22 august 2000, 23:00
4 MIN
 Chirurgii opereaza ca pe front

Medicii ne avertizeaza sa ne ferim cit putem de temperaturile ridicate de afara, sa bem multe lichide si sa ne racorim cu ventilatoare si evantaie, insa putini dintre noi isi imagineaza in ce conditii lucreaza in aceste zile caniculare o parte dintre ei. Este vorba de chirurgi, ginecologi, ortopezi si alte specialitati medicale care au tangenta cu sala de operatie. In Botosani majoritatea salilor respective sint adevarate etuve, in care medicul si echipa sa sint obligati sa stea ore intregi, la temperaturi care de cele mai multe ori sar peste 40 de grade. Transpiratie, stres, zeci de batiste cu care asistentele sterg fruntile medicilor si peste toate acestea concentrare maxima, pentru ca, indiferent de gradele Celsius intepenite in sala de operatie, pacientul trebuie sa beneficieze de un act medical de calitate.
"Intr-un program normal de lucru un medic care opereaza pierde circa patru litri de apa", marturiseste dr. Ladislau Szente, directorul Maternitatii Botosani. Din cele trei sali de operatie ale acestui spital doar una beneficiaza de aer conditionat, cea in care se efectueaza cezarienele. In celelalte doua medicii si asistentele sint nevoiti sa se coaca literalmente sub lampile de operatie, la fel de chinuiti de caldura ca si gravidele aflate in chinurile facerii. La Spitalul Judetean, din cele trei sali de operatie existente, doua au fost dotate de curind cu aer sisteme de climatizare, dupa interventiile disperate ale chirurgilor pe linga conducerea spitalului. Problema a fost rezolvata, bineinteles, cu ajutorul sponsorilor, pentru ca sefii din sistemul sanitar ridica neputinciosi din umeri cind li se cer bani pentru investitii. Sala de operatie numarul 2 este privita de chirurgii de la Judetean ca un adevarat purgatoriu. "Luna aceasta lucrez in policlinica si nu operez in spital, insa va spun sincer ca eu nu as accepta sa operez in Sala 2, este infiorator", declara chirurgul Alexandru Iakab. Amplasata de un proiectant prost inspirat la etajul opt al spitalului, sub stratul de smoala de pe acoperis, Sala 2 acumuleaza atita caldura cit un cort militar, chirurgii botosaneni fiind obligati sa opereze precum colegii lor de pe front, acum citeva zeci de ani. Proaspat iesit din celebra Sala 2, lac de apa, chirurgul Florentin Stina nu mai are putere nici macar sa se plinga. "E greu" spune el. Chirurgii pediatri de la "Sfinta Paraschiva" suporta un pic mai usor canicula, cele doua sali de operatie de la pediatrie fiind umbrite de un sir de copaci. Aici temperatura ajunge la "doar" 35 de grade Celsius, adica, asa cum spune dr. Ioan Holonca, seful de sectie, "atmosfera e incinsa, insa trebuie sa ne descurcam". Ce pot sa faca chirurgii botosaneni pentru a li se imbunatati conditiile de munca, o greva, asa cum fac de cite ori dau de necaz minerii, soferii ori alti sindicalisti suparati? "Nici nu se pune problema, medicii sint singurii care nu au facut si nu vor face niciodata greva, pentru ca nu isi pot lasa pacientii pe mesele de operatie", spune dr. Szente. Si totusi problema chirurgilor botosaneni e rezolvabila, si chiar cu costuri minime. O instalatie de climatizare pentru o sala de operatie nu costa mai mult de 15 milioane de lei, problema e cine plateste acesti bani.
"Casa de Asigurari de Sanatate nu face investitii in sistemul sanitar, ci cumpara servicii medicale. Daca ar fi sa actionam conform standardelor de calitate, CASS ar trebui sa nu plateasca serviciile medicale la tarif maxim acolo unde nu sint respectate normele de calitate, insa aceasta varianta nici nu poate fi luata in calcul, pentru ca intelegem dificultatile cu care se confrunta sectiile de chirurgie botosanene. Ministerul Sanatatii, ca proprietar al spitalelor, ar trebui sa se preocupe de o buna dotare a acestora", declara dr. Aurel Tinca, directorul medical al CASS. De cealalta parte, dr. Nicusor Curteanu, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica, reprezentanta in teritoriu a Ministerului Sanatatii, spune ca DSP nu dispune de fonduri pentru dotarea cu aer conditionat a salilor de chirurgie si ca, de fapt, CASS ar trebui sa dea bani pentru aceste dotari. Interesant este faptul ca la DSP exista doua birouri dotate cu instalatii de climatizare, ca dovada vie a prioritatilor pe care le are in programul de investitii Ministerul Sanatatii. Problema salilor de operatie care se incing in miezul zilei "la rosu" va fi rezolvata, pina la urma, tot prin bunavointa sponsorilor si avem speranta ca se vor gasi in ditai Botosaniul citiva oameni de afaceri pentru care 15 milioane nu reprezinta un capat de tara si care pot aduce racoare in salile de operatie si buna dispozitie in rindul chirurgilor si al pacientilor. (Dana BEJENARU)

Comentarii