Cimitir particular

duminică, 21 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Cimitir particular

In municipiul Botosani se va infiinta un cimitir particular. Parintele Grigore Diaconu, preot paroh al Bisericii Sfinta Cuvioasa Paraschiva si director al Seminarului Teologic Sfintul Gheorghe este pe cale sa primeasca pentru parohia pe care o conduce o donatie de aproape trei hectare de teren. Pamintul, situat la capatul strazii Primaverii dinspre bariera Curtesti (str.Viilor – ocolitor sud), in zona in care se vor construi citeva zeci de locuinte prin ANL, apartine unei pensionare botosanenece, Angela Popescu, fosta Moscu. In virsta de 70 de ani, aceasta doreste sa doneze parohiei Sfinta Parascheva intreaga suprafata de teren in memoria tatalui, fost primar cu decenii in urma si a fratelui, fost detinut politic pe timpul comunistilor. Ea a donat deja parohiei mentionate 2.000 de metri patrati, urmind ca in urmatoarele saptamini sa se perfecteze si preluarea celorlalte trei hectare.
Data fiind criza locurilor de veci din Botosani, parintele Diaconu a decis ca pe suprafata ce o va primi sa infiinteze un cimitir. Spre deosebire de cele deja existente, Pacea si Eternitatea, care apartin primariei, acesta va avea ca proprietar si administrator parohia Sfinta Parascheva. Cimitirul va fi amenajat dupa concepte occidentale si va arata diferit in comparatie cu cele deja existente. El va avea un program strict de vizitare, va fi pazit si, mai ales, crucile vor avea toate aceeasi dimensiune, nepermitindu-se ca o familie cu posibilitati materiale sporite sa aiba cruci sau monumente funerare mai mari decit oamenii cu venituri obsinuite. De asemenea, cimitirul va cuprinde tot ceea ce este necesar unei familii pentru o inmormintare. Pe linga capela si casa mortuara, el va avea un atelier pentru confectionat monumente mortuare, un altul pentru coroane, unul pentru sicrie, altul pentru forografii, o sera de flori, precum si un magazin de la care se vor putea cumpara toate produsele specifice, de la coroane si pina la luminari. In acest fel se vor crea si citeva locuri de munca pentru oamenii care vor lucra la ateliere si la magazine. "Este un proiect care merita atentie. Eu am fost in Germania, am vizitat astfel de cimitire si am luat si un proiect de acolo. Dupa cum se vede, in Botosani locuri de inmormintare nu prea mai sint si, in plus, acest cimitir va da si o nota de civilizatie. Va fi un cimitir elegant, in limita bunului simt, dar in acelasi timp modest pentru ca in fata lui Dumnezeu sintem egali cu totii", ne declara parintele Diaconu.
Asemeni celorlalte cimitire din municipiu, cei care doresc sa isi concesioneze locuri de veci vor putea sa faca acest lucru in schimbul unei taxe, existind posibilitatea inchirierii unei suprafete de la sapte la 25 de ani. Diferenta o constituie faptul ca respectiva taxa, ca si contractul, nu va fi achitata primariei, ci parohiei Sfinta Parascheva. Totusi, persoanele cu posibilitati materiale reduse vor beneficia de gratuitati, ele urmind sa nu achite taxa de concesiune. Parintele Diaconu a purtat deja o serie de discutii cu conducerea primariei privitoare la demararea proiectului, institutia care administreaza orasul acordind tot sprijinul initiativei, desi, in acest fel, va pierde ceva sume de bani. "Nu luam in calcul pierderea de bani pentru ca nu ne dorim sa facem bani de pe morti. M-ar bucura foarte mult daca proiectul s-ar materializa", afirma primarul Florin Egner. Pentru demararea efectiva a proiectului este necesara alcatuirea unui Plan Urbanistic Zonal care sa fie votat in Consiliul Local. "Deocamdata trebuie sa gasim sponsori pentru ridicarea capelei, insa probabil ca tot proiectul va fi pus in practica impreuna cu o societate comerciala care se va ocupa si de confectionarea sicriilor, a grilajelor, a fotografiilor si de toate celelalte chestiuni specifice", mai spune parintele Grigore Diaconu. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii