Citeva fabrici din Botosani dau semne de redresare

marți, 21 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Citeva fabrici din Botosani dau semne de redresare

O parte dintre societatile din zona industriala a municipiului au inceput sa-si revina din punct de vedere economic cu toate ca mai au inca de achitat datorii restante catre bugetul de stat si cel local. SC Forma SA si-a programat pentru acest an un profit de cel putin 7 miliarde de lei. Banii obtinuti vor fi reinvestiti de catre actionarul majoritar Ioan Seche pentru nevoile stricte ale societatii. Iulian Macovei, directorul executiv la Forma, a declarat: "Din cauza utilajelor depasite exista consumuri de energie foarte mari. Avem nevoie stringenta de compresoare cu care am putea reduce aceste consumuri, de tehnica de calcul si de mijloace de transport uzinal". Salariatii Forma nu s-au obisnuit inca cu rigorile sistemului de lucru la patron dar acest lucru nu a impiedicat actuala conducere sa opereze in cartile de munca ale angajatilor mariri de salarii. Macovei a precizat ca in momentul de fata salariile s-au marit cu peste 8% fata de luna ianuarie iar in scurt timp lefurile vor mai creste cu 7% urmind ca pina in luna august maririle salariale sa depaseasca 30%. "Am obtinut la Bucuresti reesalonari ale datoriilor catre bugetul de stat cu anularea penalitatilor. Facem demersuri pentru a obtine aceste facilitati si pentru bugetul local" a mai spus Macovei.
SC Electrocontact SA nu are in vedere deocamdata cresteri salariale pina in luna august a acestui an, cind se va negocia contractul colectiv de munca dar in schimb exista un volum foarte nmare de munca pentru fiecare salariat. Din acest motiv o parte dintre angajatii societatii muncesc si cite doua simbete pe luna. "Exista comenzi de la vechii nostri parteneri de afaceri din tara. Producem o serie larga de aparatura pentru sondele petroliere, rafinarii si minerit. Singurul nostru atu este ca sintem singura societate din tara care produce aparatura speciala si nu sintem afectati de restructurarea acestor sectoare" a declarat Mihai Jijie, unul dintre liderii de sindicat ai Electrocontact.
SC Mecanex SA a reusit sa realizeze pe primul trimestru al acestui an aproximativ 10 miliarde de lei, cu doua treimi mai putin ca anul trecut. Nu se anunta asa cum a fost prevazut cu mai mult timp in urma reduceri de personal in ciuda faptului ca lefurile nu se primesc integral ci in procent de aproximativ 85-90%. "O parte dintre beneficiari cer produse care deocamdata le mai avem pe stoc motiv pentru care manopera este mai ieftina. In afara de partenerii cu care lucram pina in momentul de fata vom mai semna contracte cu alti citiva in saptaminile care urmeaza" a declarat Simion Drelciuc, directorul Mecanex. El a mai spus ca este posibil ca pina in luna iulie societatea sa fie privatizata fiind ultima din zona industriala cu capital majoritar de stat.
99% din productia SC Firmelbo SA este destinata exportului. Directorul societatii, Eugen Mirauta, a precizat ca foarte putine dintre societatile romanesti mai produc pentru piata interna tricotaje. "Locul hainelor noi a fost luat de diferite obiecte de vestimentatie care provin din Turcia sau China si care sint de o calitate indoielnica," a declarat Mirauta. Cea mai mare parte din productia Firmelbo pleaca in tari ca Franta, Italia, Germania sau chiar SUA. Deoarece in momentul de fata cerinta pentru export este foarte mare salariatii Firmelbo vor lucra incepind de la 1 aprilie in trei schimburi pentru a onora comenzile. (Dragos V.)

Comentarii