De-a exmatricularea

marți, 02 aprilie 2002, 23:00
4 MIN
 De-a exmatricularea

Joaca de-a exmatricularile la Grupul Scolar "Gheorghe Asachi" ar putea fi una dintre cele mai interesante teme pe care conducerea acestei scoli sa o predea elevilor. Excluderea scolarilor de la ore se aseamana la fostul Liceu Electrocontract unui meci de ping-pong intre consiliul profesoral si cel de administratie. In lunile februarie si martie, consiliul profesoral al unitatii de invatamint mentionate, din care fac parte toate cadrele care predau ore, au decis sa exmatriculeze patru elevi. In aceeasi perioada de timp, consiliul de administratie a luat masura reprimii la ore a respectivilor scolari.
In luna februarie a.c. prof.Octavian Birsan, dirigente al clasei de cursuri profesionale II T, a supus dezbaterii consiliului profesoral o hotarire privind exmatricularea elevilor Marius Amitroaie si Iulian Margineanu din clasa mentionata. Ei aveau 43, respectiv 47 de absente nemotivate si, potrivit regulamentelor scolare in vigoare, un elev poate fi exclus de la cursuri daca a adunat minimum 40 de absente nemotivate. In plus, pentru primul elev exista si un referat negativ din partea unui alt cadru didactic, care sustinea exmatricularea acestuia. Intrunit in sedinta si analizind situatia prezentata, consiliul profesoral a decis exmatricularea celor doi elevi, inclusiv Georgeta Pogurschi, directorul general al scolii, votind pentru luarea acestei masuri. Pe 12 februarie, respectiv 25 si 26 martie, in urma unor contestatii depuse de elevi, consiliul de administratie al scolii a hotarit sa ii reprimeasca pe cei doi la ore, printre cei care au votat "pentru" numarindu-se si directorul general al scolii Georgeta Pogurschi explica schimbarea cu 180 de grade a deciziei initiale prin faptul ca, intre timp, elevii au depus contestatii in care au anexat documente care nu fusesera prezentate consiliului profesoral. Iulian Margineanu a prezentat un certificat ca este persoana cu handicap si alte doua adeverinte medicale, prin care se justifica absenta de la ore. Unul dintre cele doua certificate a fost insa eliberat pe 25 martie si in el se arata ca elevul a suferit de "viroza respiratorie" pe 11 februarie, adica in urma cu sase saptamini. La rindul sau, Marius Amitroaie a anexat la contestatie o adeverinta medicala, in care nu este trecuta decit luna si anul in care a fost eliberata (martie), nespecificindu-se ziua, prin care se recomanda motivarea absentelor pentru gripa si alte citeva afectiuni din zilele de 14 – 18 februarie. Bolile de care ar fi suferit cei doi devin si mai discutabile prin prisma faptului ca, atit la cumularea a 20, cit si a 30 de absente, prof.Birsan i-a chemat pe parinti la scoala, iar acestia nu au afirmat ca fiii lor sint bolnavi. Cu toate acestea, consiliul de administratie a admis contestatiile, hotarind sa ii reprimeasca la ore pe cei doi. Masura luata l-a facut pe prof.Birsan sa renunte la dirigentia clasei respective. "Mi-am pus problema cum o sa mai pot merge eu la ceilalti elevi, sa le cer sa respecte regulamentele, atit timp cit cei doi elevi nu l-au respectat si nu s-a luat nici o masura. Mi s-a spus ca am aplicat regulamentul prea repede, de parca acesta ar avea mai multe viteze de aplicare", ne declara Octavian Birsan.
Tot in sedinta consiliului de administratie din 25 martie, s-a decis si reprimirea la ore a alti doi elevi, care fusesera anterior exmatriculati. Culmea este ca, la putin timp dupa ce s-a intimplat acest lucru, ambii au fost transferati la Liceul cu Program Sportiv. Cum hotarirea a fost luata pe 25 martie, inseamna ca elevii s-au transferat in timpul anului scolar, lucru care contravine flagrant regulamentelor scolare, care prevad ca transferarea in timpul anului scolar a unor elevi este permisa doar in cazul schimbarii domiciliului dintr-o localitate in alta.
Prof. Pogurschi spune ca elevii cu pricina fusesera exmatriculati inca din semestrul intii si ca au depus contestatiile in vacanta, perioada in care consiliul nu s-a putut intruni pentru analizarea contestatiilor. "Nu cred ca este vorba de o tragedie cind se accepta ca niste elevi sa fie reprimiti la ore. Ce ar face ei daca nu ar mai veni la scoala? Probabil ca ar ajunge sa fure sau sa faca alte lucruri antisociale", mai spune Georgeta Pogurschi.
Cazurile mentionate au ajuns in atentia Inspectoratului Scolar Judetean. Prof.Teodor Clocotici, inspectorul general (ISJ) avea ieri la cunostinta doar de primele doua cazuri, de celelalte doua aflind de la ziaristi. "Cred ca, in schimbarea deciziilor, este vorba de un viciu de forma, in sensul nerespectarii metodologiei exacte. In cazul elevului cu handicap, eu am dat o rezolutie in care le-am cerut reanalizarea cazului. Le-am transmis ca, daca au constiinta ca au respectat regulamentele, sa mentina in continuare decizia sau daca le spune constiinta ca trebuie sa schimbe decizia initiala, sa faca acest lucru", afirma prof. Clocotici. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii