Destinatar: Prefectura

joi, 24 ianuarie 2002, 00:00
4 MIN
 Destinatar: Prefectura

Vite, aragaze, frigidere, ajutoare din Franta, lemne, bani, autoturisme, telefoane si judecatori din Statele Unite sint doar citeva dintre sutele de lucruri pe care botosanenii le cer Prefecturii. Anul trecut institutia a primit 3.736 scrisori din partea locuitorilor judetului, adica o medie de aproximativ zece adrese zilnice. In jurul a 85% dintre scrisorile receptionate de Prefectura constituie reclamatii la modul de aplicare a legilor fondului funciar, botosanenii exprimindu-si nemultumirea fata de marimea suprafetelor cu care au fost pusi in posesie, de faptul ca nu li s-a inapoiat pamintul pe care l-au detinut inainte de colectivizare sau de faptul ca le ocupa altcineva terenul detinut cu acte. Restul nu au insa aproape nici o legatura cu rolul si activitatea Prefecturii, neconstituind altceva decit o pierdere de timp pentru functionarii institutiei care trebuie sa raspunda la scrisori care mai de care mai stranii si amuzante. "Foarte, fireste, urgent, urgent, urgent, Dorim un ajutor urgent, urgent, din Franta, de, Aur, la Primaria De Aur, Aur, Aur, Aur, aur Dorohoi, urgent, urgent, urgent", este scrisoarea pe care Sergiu si Dragos Mariciuc de 68, respectiv 61 ani, au trimis-o recent Prefecturii. Ea nu mai contine nici un fel de explicatii prin care sa se justifice solicitarea sau sa se specifice despre ce ajutoare ar avea nevoie, ci doar urarea "Dumnezeu sa ne bucure". Maria Cornaci de 75 ani, povesteste reprezentantilor guvernului in teritoriu cit de greu o duce, le aduce la cunostinta ca si-a cumparat tigla veche "5.000 bucatica", afirma ca ii ploua in casa, ca nu are lemne, anexeaza scrisorii un cupon de pensie, dar nu solicita nimic institutiei. Mai mult decit atit, in ciuda situatiei precare in care se afla, ea tine sa multumeasca statului: "Multumesc Armatei Romaniei. Multumesc D-lui Presedinte Ion Iliescu. multumesc D-lui ministru Adrian Nastase. Bunul Dumnezeu sa aiba grija de ei". C.Gheban din Flaminzi povesteste Prefecturii ca s-a batut cu vecinul, Dumitru Obaschi din Dorohoi este nemultumit ca i s-a depozitat pamint linga gard, in timp ce Gheorghe Chelaru din Cordareni cere nici mai mult nici mai putin decit anularea tuturor titlurilor de proprietate intrucit el a gasit la Suceava hartile cadastrale din Botosanii de inainte de 1959 si, ca atare, reimproprietarirea trebuie facuta dupa hartile gasite de el. Alta persoana solicita sa fie improprietarit cu 4,29 ha pe baza unui act datat tocmai din 1888. "Noi sintem totusi obligati sa le raspundem tuturor oamenilor. Problema este insa ca din cauza timpului pe care il pierdem cu acesti cetateni, intirziem rezolvarea petitiilor intemeiate ale altor persoane", afirma Nicolae Balanovici, consilier in cadrul serviciului de fond funciar si relatii cu publicul al Prefecturii.
O alta categorie de petitii este cea in care institutiei i se solicita sa rezolve unele probleme de familie. De exemplu, Stratina Iacob ii cere prefectului sa intervina pe linga baiatul sau si sa il convinga sa nu o mai bata. Elena Burcea din Vladeni ii povesteste prefectului ca avea in gospodarie o vita si ca, la insistentele fiului sau, a mai cumparat inca doua. Intre timp, fiul sau a fost insa arestat si acum nu mai poate creste trei vite. Maricel Sumanaru il informeaza pe prefect ca se afla in proces cu fratele sau care este "un animal" si cere ajutorul institutiei. Virginia Calin din Dorohoi vrea sa ii plateasca Prefectura macar o parte din datoriile de 25 milioane lei pe care le are la asociatie, iar Maricel Istrate cere institutiei o vita pentru ca are trei copii si nu are fonduri sa ii intretina.
O persoana din Trusesti solicita Prefecturii sa i se faca doar lui acte de mostenire, pentru ca neamurile celelalte nu locuiesc in aceasta comuna. "Oamenii au intr-adevar niste greutati, dar noi nu putem interveni in probleme de familie. Pe cei care vin in audienta cu astfel de chestiuni ii intreb daca ei cred ca prefectul le poate rezolva problema. Majoritatea spun ca nu, dar afirma ca «m-am gindit ca este bine sa va informez»", mai spune Nicolae Balanovici.
In afara acestor scrisori Prefectura mai primeste spre solutionare adrese din partea presedintiei Romaniei. Astfel, Traian Luschi vrea sa i se cumpere un aragaz si un frigider, Rodica Topolinschi din Vorona, vrea lemne, Pavel Axinte din Vladeni doreste un telefon. "In unele cazuri oamenii se adreseaza direct guvernului sau presedintiei, iar aceste institutii trimit adresele Prefecturii spre analiza", ne spune Aurel Ispas, sef serviciu fond funciar si relatii cu publicul din cadrul institutiei. In afara acestora, sint persoane care solicita direct Prefecturii diverse bunuri. Pavel Moisa din Dorohoi vrea o locuinta intrucit a girat un imprumut cu apartamentul si a fost executat silit, Maria Avram din Dingeni vrea sa isi primeasca autoturismul Dacia pentru care a depus banii in 1988, iar Maria Apetroaie solicita sa i se dea drumul la apa care i-a fost intrerupta deoarece a refuzat apometrizarea. De asemenea, o buna parte dintre botosaneni cer Prefecturii sa intervina in cazul unor procese. De exemplu, dupa 11 sentinte civile nefavorabile, Maria Adumitracesei vrea ca Prefectura sa ii dea dreptate, o alta pensionara solicitind judecatori "din America" pentru procesul pe care il are.
Campionul scrisorilor este Vasile Cilibiu din Sulita. Numai anul trecut acesta a trimis 17 scrisori. Insa, nici una dintre acestea nu a putut fi inteleasa de functionarii Prefecturii deoarece scrisul este indescifrabil, iar expeditorul obisnuieste sa scrie atit orizontal, cit si vertical. Anul trecut cele mai multe scrisori s-au trimis din Botosani – 407, Dorohoi – 178 si Lunca – 105, iar cele mai putine din Nicseni – zece si Romanesti – 12. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii