Fara camasi, uniforme si pantofi

vineri, 20 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Fara camasi, uniforme si pantofi

O serie de unitati ale ministerului de interne (M.I.) au datorii de zeci de milioane la apa, energie electrica, energie termica, datorii care nu vor putea fi achitate prea curind, mai ales ca bugetul se subtiaza pe zi ce trece. Toate aceste unitati au primit ultimele dotari cu ani buni in urma, iar unele echipamente sint utilizate, desi ar fi trebuit de mult casate. Multe din echipamentele din dotare sint depasite, dar activitatea trebuie sa fie tot timpul la inaltime. Cei mai necajiti angajati ai M.I. sint pompierii, ale caror masini ar fi trebuit casate de mult. "60% din dotarile de la noi sint trecute pe listele de casari. In aceste conditii, 6 autospeciale ar fi trebuit sa fie scoase de mult din trafic. Conform normelor existente, o masina de interventie poate fi utilizata 5 ani, dupa care trebuie retrasa. Daca am proceda asa, atunci nu am mai avea cu ce interveni. Este adevarat ca am primit o masina noua din Germania, dar cu o floare nu se face primavara. In plus, avem datorii enorme la apa precum si la alti furnizori la care apelam pentru a asigura hrana militarilor si conditiile de cazare", a declarat col. Constantin Baltariu, seful de stat major al Grupului de Pompieri "Nicolae Iorga" Botosani. In plus, militarii pompieri nu au mai primit haine sau contravaloarea acestora de multi ani, fiind acum obligati sa cirpeasca ceea ce au pentru a putea sa faca prestanta in controalele si verificarile pe care le intreprind." Eu am numai doua camasi pentru aceasta perioada a anului. Una o tin pentru festivitati si cu una vin zi de zi la munca. Nu putem merge in controale civili, ca politistii, pentru ca nu am mai avea prestanta cuvenita. Si regulamentele noastre nu au asemenea prevederi, ca in cazul celor din politie, tinuta militara fiind obligatorie. Despre pantofi si bocanci, ce sa mai zic decit ca ii repar din banii mei pentru a nu umbla cu calciiele afara", a declarat unul din ofiterii grupului de pompieri care a vrut sa-si pastreze anonimatul.
Problemele nu sint atit de grave in cazul Inspectoratului Judetean de Politie Botosani. Vesnica problema a dotarilor apare si aici. "Avem datorii imense, dar ce putem face daca acestia sint banii pe care-i primim? Noi avem responsabilitati mari pentru ca lucram cu bunuri care, desi sint de mult depasite, ne folosim de ele si ne ajuta in munca de zi cu zi. Chiar daca in mare parte sint casate, oamenii nostri le repara si le utilizeaza mai departe pentru ca trebuiesc mentinute in functiune. Au fost procurate, chiar daca de mult, din bani publici si trebuie sa le ingrijim asa cum sint", a declarat col. Costica Holca, seful IJP Botosani. Referindu-se la situatia carburantilor col. Holca a spus ca momentan IJP Botosani are carburanti pentru a-si desfasura activitatea normal dar, si in aceste conditii, acesta este dramuit cu atentie. In domeniul hainelor, politistii stau cu mult mai bine decit pompierii, ei primind in urma cu o saptamina 75% din banii destinati acestui scop. Dotarile sint si aici o problema, inspectoratul avind doar 9 veste antiglont, care sint folosite prin rotatie.
Una din unitatile cu mare responsabilitate in judet este si Inspectoratul Judetean pentru Protectia Civila, a carui menire este salvarea vietilor oamenilor in caz de dezastre. Angajatii IJPC au fost de nenumarate ori recunoscuti de forurile competente drept unii dintre cei mai buni specialisti, dar asta cu dotari de prin 1960 reparate de nenumarate ori. Barcile din dotarea IJPC au fost cirpite de zeci de ori si cu toate acestea sint inca operabile. "Noi avem doua surse de finatare: administratia judeteana si ministerul de interne. Nu avem datorii la nici un furnizor, dar in schimb echipamentele si dotarile sint la fel in toata tara. Sint vechi, reparate si unele modificate, dar le mentinem in functie pina cind vom primi altele, cu toate ca nu se prevad date exacte pentru acest lucru", a declarat col. Mitica Bertea, seful IJPC Botosani.
Situatia nu este roz nici in cazul politistilor de frontiera, care in afara de tinute noi si statii radio emisie mai moderne nu au primit mare lucru in ultimii ani. Dotarile care au fost facute aici au fost impuse de noile norme internationale si cu toate acestea militarii nostrii opereaza cu echipamente pe care majoritatea statelor europene nu le mai au de mult." Deoarece nu avem masini suficiente o parte din angajatii nostri merg cu masini personale in misiune. Problema noastra cea mai mare este aceea ca noi nu avem asigurat decit 74% din personal, urmind ca odata cu aparitia fondurilor sa ne completam efectivele pentru a putea sa lucram la parametri normali", a declarat col. Adrian Bahmata, sejul IJPF Botosani. Jandarmii, se pare, stau cel mai bine la acest capitol "Noi nu avem datorii pe nicaieri, dar echipamentele sint aceleasi ca la politie. Ne straduim sa facem lucruri bune cu ceea ce avem", a declarat col. Costica Chitac, comandantul Comandamentului Judetean al Jandarmeriei Botosani. Conducerile acestor unitati spera sa fie dotate corespunzator, dar asta inainte ca echipamentele din dotare sa moara definitiv. (Marius PRELIPCEANU)

Comentarii