Ferma nebunilor

vineri, 28 iulie 2000, 23:00
6 MIN
 Ferma nebunilor

Administratorul unei societati agricole din Todireni isi angajeaza muncitorii din articolele publicate in Monitorul. Acest lucru poate nu este atit neobisnuit, pe cit de ciudate sint peroanele pe care le selecteaza: exclusiv bolnavi psihic sau oameni care au ajuns la limita subzistentei, in general cazuri sociale fara scapare. Mirica Burlacu, asa se numeste personajul nostru, este abonat al cotidianului nostru inca de la primele numere si are pina acum o colectie impresionanta de materiale decupate din ziar. Toate prezinta soarta unor oameni necajiti, carora viata nu le-a oferit prea multe.
Angajari din paginile ziarului
Mirica are zeci de dosare cu fotografii decupate din ziar, reprezentind fel de fel de nebuni care nu sint acceptati in societate, copii abandonati fara adapost si boschetari care traiesc din mila publica. Dupa ce a studiat bine materialele, Mirica Burlacu s-a urcat in autobuz si a plecat in cautarea eroilor reportajelor respective. Cautarile lui au durat uneori mai multe zile si de cele mai multe ori nu aveau nici un succes, pentru ca cei pe care-i cauta el nu vroiau in ruptul capului sa auda de munca, multumindu-se sa traiasca din ce gaseau in gunoaie. Burlacu nu s-a lasat si dupa indelungi cautari si-a gasit citiva oameni cu care sa munceasca cele 10 hectare de pamint pe care le are si care sa aiba grija de putinele animale de la ferma pe care abia acum incearca sa o incropeasca. Preferinta lui Mirica Burlacu pentru astfel de angajati are la baza cunoasterea indeaproape a caracterului celor pe care oamenii obisnuiti ii numesc nebuni. El a fost 42 de ani asistent medical la Policlinica Industriala din Iasi, unde de fapt are domiciliul. A studiat si medicina, timp de patru ani, dar a fost nevoit sa renunte pentru ca nu a mai avut cine sa-l intretina. De mai bine de 5 ani s-a mutat in Todireni unde a inceput incetul cu incetul sa-si faca propria lui afacere. Acum cauta disperat oameni "seriosi" care munceasca pentru el la viitoarea "fabrica de tabacarie" si la "cea mai tare fabrica de bere din judet". De altfel, ar fi singura la aceasta ora, dar deocamdata Mirica nu are forta de munca cu care sa puna la punct instalatia de productie.
Nebunii, tot mai greu de gasit
El nu vrea sa angajeze oamenii din sat deoarece "s-a fript de citeva ori cu ei" si pentru el acestia nu vor decit "sa-l fure, pentru ca ziua trag mita de coada si noaptea vin la furat". Singurii muncitori care-l satisfac sint cei care au probleme sociale si care sint multumiti ca au unde cistiga o bucata de piine. A cautat muncitori chiar si la Spitalul de Neuropsihiatrie din Iasi, unde a aflat tot din Monitorul ca ar fi citiva oameni "cu care te poti intelege si care au carte de specialitate in agricultura si zootehnie". Dupa indelungi tratative a putut obtine externarea a trei pacienti cu tulburari psihice "mai moderate" pe care i-a dus la Todireni. Dupa primele zile doi din cei adusi la munca au fugit, iar al treilea pacient nu muncea decit cind vroia el. La putin timp si-a luat si acesta talpasita iar patronul nostru a fost nevoit sa-si reinceapa cautarile. A discutat chiar si cu conducerea Spitalului de Psihiatrie Botosani, care l-a incredintat ca ar exista citiva "pacienti care pot lucra si care nu au mari probleme de sanatate", dar acestia nu au acceptat oferta lui. Disperat, a fost pe la toate centrele de reeducare a minorilor din judetele Botosani si Iasi, dar nici aici nu a gasit oameni care sa fie dornici sa munceasca pentru el. "Nu exista unitate sanitara la care sa nu fi fost. Cu cine discutam ori nu se arata incintat sa munceasca, ori disparea la citeva zile dupa ce-l aduceam la Todireni. Am fost si pe la Directia pentru Tineret din Botosani de unde o domnita tare draguta mi-a dat o harta mare a judetului nostru, care ma ajuta atunci cind imi organizez afacerile. Am discutat cu aproape toti necajitii care au fost publicati in Monitorul, dar nu prea le place munca. Eu le asigur cazare, pentru ca am casa parinteasca cu patru camere unde pot sta fara probleme iar mincare este suficienta pentru ca avem gaini, vaci si porci la ferma. In plus le platesc mai bine de un milion de lei celor care se arata dornici de munca si carora le place intr-adevar ceea ce fac. Numai ca din ce in ce mai greu gasesc asemenea oameni. Am lucrat cu fel de fel de nebuni si va pot spune ca muncesc mai bine de o suta de ori decit un om platit cu ziua si, in plus, nu fura pentru ca nu au unde sa fuga. M-am invatat acum cu nebunii si lucrez bine cu ei. Singurul lucru pe care nu trebuie sa-l faci este sa tipi la ei, pentru ca le sare capacul imediat", povesteste Mirica Burlacu.
Spre deosebire de romanii normali, nebunii nu fura
Experienta l-a invatat cum sa se poarte cu angajatii, iar in cei peste cinci ani de munca nu a avut incidente cu nebunii lui. "Nu trebuie sa ridici glasul la ei chiar daca nu esti multumit de ceea ce fac. Daca ai ridicat glasul la ei te poti trezi cu ceva in cap si nu merita pentru ca treburile pot merge normal fara sa ai probleme. Am mai avut citeva probleme minore cu ei dar cu vorba buna rezolvi orice. Mai degraba prefer sa platesc asemenea oameni care vor cu adevarat sa munceasca decit cei care vin aici doar pentru a ochi ceva de furat", a mai spus Mirica.
El a venit in municipiu pentru a cere informatii reporterilor nostri despre un inginer care "s-a ticnit si care are o stina de ciini lupi pe care-i ingrijeste ca pe copii lui", de care a aflat tot din ziar, dar pe care nu-l poate gasi. "Daca se pricepe la ciini poate este ceva de capul lui si poate se pricepe si la alte animale. Eu am nevoie de oameni specializati in zootehnie. Am contactat chiar si conducerea Universitatii Agronomice din Iasi, dar toti absolventii erau deja repartizati altora interesati. Dispun de 40 de milioane pentru a pune pe picioare o fabrica de tabacarie de lux, meserie de care sint pasionat de mic copil si o fabrica de bere".
Mirica Burlacu a vrut sa cumpere in urma cu citiva ani Fabrica de bere Aurora din Rachiti, dar aceasta avea datorii prea mari, datorii pe care el nu le putea plati. Acum are reteta de bere dar nu are, dupa cum spune el cu cine sa puna in practica afacerea. "Berea se obtine cit ai zice peste. Din 100 kg de orzoaica si 600 litri de apa se obtin 440 litri de bere. Va dati seama ce de bani se obtin pe aceste calduri. Taxele la stat sint cam mari, dar si asa poti obtine profit" se lauda Burlacu. Cum reclama este mama comertului Mirica s-a gindit sa-si realizeze propriile sale campanii publicitare intr-un mod original, care sa-l coste cit mai putini bani: "Mi-a venit aceasta idee plecind de la faptul ca in fiecare zi din saptamina in satele din jur se organizeaza iarmaroc. Voi trimite un copil pe care voi incerca sa-l gasesc la unul din centrele de reeducare, cu pancarde agatate de git pe care voi scrie locul unde oamenii vor putea sa apeleze la serviciile mele". El va continua sa decupeze articolele care-l intereseaza din cotidianul nostru si va cauta in continuare oamenii mai speciali care sa-l ajute sa-si pune in practica ideile de afaceri. Gindurile lui bat chiar intr-acolo incit ar dori sa faca chiar si o mini ferma de agroturism in apropierea soselei care leaga Botosaniul de Iasi, unde deocamdata a amenajat un elesteu care dupa parerea lui va atrage multi turisti. (Marius PRELIPCEANU)

Comentarii