Gata cu huzureala la CASS

miercuri, 20 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Gata cu huzureala la CASS

Astazi se anunta o zi cruciala pentru viitorul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Ordonanta de Guvern pentru modificarea Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate (LASS) adoptata saptamina trecuta de Executiv la propunerea noului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Virgil Paunescu, ar trebui sa fie semnata astazi de catre Mugur Isarescu. Odata semnata de premier, ordonanta cu pricina va reduce drastic rolul sindicatelor si patronatului in gestionarea banilor pentru sanatate, lucru despre care este prematur sa spunem ca este de bun sau de rau augur. Vicepresedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Vasile Chiru, declara ca toate incercarile sindicatelor si patronatului de a tine deoparte politicul de sistemul de asigurari s-au dovedit zadarnice. In cursul zilei de ieri, Blocul National Sindical urma sa aiba o intilnire cu premierul Isarescu in cadrul careia sa ii convinga de faptul ca semnarea ordonantei este o greseala fatala pentru viitorul sistemului. Astazi, in cadrul unei conferinte de presa vicepresedintele, Vasile Chiru va explica pe larg acest punct de vedere al BNS.
Sa revenim insa la schimbarile pe care le propune Ordonanta de modificare a LASS, in ideea ca aceasta ar putea obtine azi girul premierului Isarescu. Noul presedinte al CNAS urmareste in primul rind reducerea rolului Consiliilor de Administratie ale caselor de asigurari pina la unul pur consultativ, activitatea institutiilor de asigurari urmind sa fie coordonata in teritoriu de un singur director general. Practic, in locul structurii de conducere extrem de stufoase care exista la aceasta ora in casele de asigurari, formata dintr-o sumedenie de sefi si sefuleti bine platiti (presedinte, vicepresedinti, membri in consiliul de Administratie, director general, director adjunct economic, director adjunct medical, medic-sef, sef de corp de control al presedintelui etc), va fi instituit un singur post de conducere si acela doar cu abilitati de executie a "directivelor" transmise de presedintele CNAS. Respectiva restringere de "organigrama" nu reprezinta decit o uriasa economie de fonduri, banii care ar fi trebuit sa asigure salariile unor sefi urmind sa fie "deturnati" catre medicamentele si tratamentele populatiei, adica acolo unde este nevoie de ei. Cei mai grav loviti de "vintul schimbarii" se pare ca vor fi vicepresedintii Gheorghe Amarghioalei si Vasile Chiru si directorul general Ionel Tacu, despre a carui activitate nu se poate spune mare lucru, intrucit nu si-a facut niciodata publice activitatile.
Presedintele CASS dr.Ovidiu Mimor se pare ca va fi singurul dintre "cei mari" care va ramine in picioare, daca avem in vedere propria declaratie: "Probabil ca eu voi fi directorul general al CASS, bineinteles dupa ce voi da concurs". Reducerea drastica a posturilor de conducere va fi urmata probabil de o reducere a posturilor de executie din casele de asigurari, fapt ce explica atmosfera incordata care domnea ieri prin birourile institutiei de asigurari. Neconfirmata inca oficial, perspectiva ca serviciul care se ocupa de colectarea banilor pentru sanatate sa treaca in subordinea directa a Ministerului Finantelor este privita de toata lumea ca o greseala uriasa, intrucit CNAS a reusit sa isi puna la punct in scurtul timp de la infiintare un sistem de incasare si urmarire a datoriilor mai eficient decit al finantistilor. Ce se va intimpla concret dupa ce premierul va semna Ordonanta de modificare a LASS vom putea afla in cursul zilei de astazi si in cele ce vor urma, cert este ca structurile operative ale sistemului de asigurari vor suferi foarte curind modificari majore. (Dana BEJENARU)

Comentarii