In bataia vintului

sâmbătă, 09 martie 2002, 00:00
5 MIN
 In bataia vintului

Furtuna de joi seara si vineri a avut repercusiuni grave asupra sistemelor energetic si de telecomunicatii. Viteza vintului a ajuns pina la 110 km/h, lucru care a facut ca 31 de localitati, intre care Oroftiana, Broscauti, Corlateni, Vorniceni, Draguseni, Iacobeni, Roma si o parte a orasului Saveni, sa ramina fara energie electrica. Alte opt linii de joasa tensiune cu 99 posturi de transformare au fost afectate de vintul puternic, localitati de pe trasee importante ale judetului, precum Saveni – Ripiceni, Trusesti – Dingeni, Saveni – Radauti Prut, Dorohoi – Mateeni, Botosani – Flaminzi sau Saveni – Vorniceni, avind la rindul lor probleme in alimentarea cu energie electrica. Alte trei comune, Avrameni, Mitoc si Ungureni, au fost izolate din punct de vedere al telecomunicatiilor, reteaua de telefonie devenind neoperationala. La rindul lor, casele si gospodariile au avut mult de suferit din cauza vintului puternic, 14 locuinte din comuna Unteni si un numar nedefinit inca din localitatile Draguseni, Hlipiceni, Curtesti, Stiubeni si Pomirla raminind fara acoperisuri.
Situatia existenta la Botosani a alertat Prefectura si Guvernul. Prefectul Costica Macaleti a trimis inca de joi la orele 20.00 o prima informare Executivului privitoare la pagubele produse de furtuna, iar ieri la orele 8.00 s-a reunit Comisia Judeteana pentru Prevenirea Dezastrelor care a remis Bucurestiului o noua situatie, dupa evenimentele petrecute pe timpul noptii. In prealabil, in fiecare comuna afectata de incendii se constituisera deja grupe de interventie de protectie civila care au actionat impreuna cu cadrele Ministerului de Interne. De asemenea, echipe ale Electrica si Romtelecom se aflau ieri pe teren pentru repunerea in functiune a sistemelor energetice si de telefonie.
O jumatate din satul Bobulesti, comuna Stefanesti, a fost la un pas de a fi ras de pe fata pamintului. Trei familii au ramas fara un acoperis deasupra capului dupa ce focul le-a distrus in totalitate locuintele, iar alte 20 de gospodarii au fost partial afectate de flacarile scapate de sub control. Desi satenii au incercat cu disperare sa stinga flacarile cu ce au avut la indemina, efortul lor a fost in zadar. In numai citeva minute, 23 de gospodarii erau in flacari. Au fost anuntati pompierii militari de la Grupul de pompieri "Nicolae Iorga", Politia, Primaria si celelalte autoritati locale. Pentru a face fata focului scapat de sub control, pompierii militari au intervenit cu mai multe autospeciale si echipe de interventie. Lupta cu flacarile a durat mai bine de cinci ore. De la sosea si pina in marginea satului, jumatate din sat arata ca dupa un razboi. Zeci de tone de fin si furaje, lemne si alte acareturi au fost mistuite de flacari. O comisie de ancheta din cadrul Grupului de pompieri "Nicolae Iorga" a ramas in sat peste noapte pentru a analiza situatia. Din cite se pare, ceea ce a declansat dezastrul a fost un foc banal. Vintul puternic, care a inceput sa sufle din cursul amiezii, a purtat scinteile aprinse pina la prima gospodarie. In cursul zilei de ieri, la Bobulesti a ajuns si o echipa operativa din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) condusa de col. Dan Rosu, adjunctul comandantului IJP, precum si o echipa de la Inspectoratul Judetean de Protectie Civila, dar pina ieri la prinz pagubele nu fusesera inca evaluate. "A fost ceva de neinchipuit. Focul se vedea de la distanta, ca o bariera uriasa de flacari, iar cerul parea ca se inrosise. De la prima casa de la drum si pina la ultima dinspre Valea Prutului a ars aproape totul. A fost prapadul de pe lume", a declarat ieri Maria Birsan, din Bobulesti.
Ziua de joi, 7 martie, a fost una dintre cele mai fierbinti pentru pompieriii militari, pentru ca, in 12 ore, ei au fost solicitati sa intervina in stingerea altor 7 incendii si a 6 focare care amenintau sa se extinda. "Toate aceste incendii au fost favorizate de vintul puternic. Primele evaluari efectuate in teren indica o valoare totala a pagubelor de aproximativ 50 de milioane de lei, in aceasta suma nefiind incluse si distrugerile de la Bobulesti", a declarat cpt. Mihai Mateiuc Flaminzeanu, purtator de cuvint in cadrul Grupului de pompieri militari "Nicolae Iorga" Botosani.
Vintul puternic, care in cursul noptii de joi spre vineri a suflat cu viteze de pina la 24 metri/secunda, a distrus si o casa din municipiul Botosani. Gheorghe si Elvira Hutu locuiesc undeva pe strada "Sitna", in bariera Rachiti. Joi noapte, o rafala de vint a smuls acoperisul casei, bucati din placile din azbest fiind imprastiate pe o distanta de aproximativ 20 de metri. Ieri, din acoperisul casei nu mai ramasesera decit citeva placi si capriorii de sustinere, orice ploaie amenintind sa distruga structura locuintei. "In jurul orei 22 am auzit o bufnitura puternica, iar cind am iesit sa vedem ce se intimpla, am gasit acoperisul distrus", a declarat ieri, printre lacrimi, Elvira Hutu. In virsta de peste 60 de ani, cei doi batrini isi renovasera casa in anul 1996 si, spun ei, din cele doua pensii ale lor, nu mai pot asigura cheltuielile de reparatii. In cadrul videoconferintei de ieri cu sefii administratiilor publice de la judete, atit prim-ministrul Adrian Nastase cit si ministrul administratiei publice, Octav Cozminca si-au alocat o mare parte din alocutiuni fenomenelor meteorologice si urmarilor pe care acestea le-au avut. Din datele prezentate de premier rezulta ca 20% dintre localitatile din intreaga tara care au ramas fara energie electrica sint din Botosani si ca 5% din totalul incendiilor produse joi si vineri au avut loc in judetul nostru. Nastase a cerut reprezentantilor prefecturilor si celor de la primarii, de la directiile de drumuri si poduri, de la Electrica si Romtelecom sa se deplaseze in zonele afectate, iar Cozminca a solicitat sa i se trimita cit mai repede posibil o evaluare a pagubelor. "Sa ne spuneti cu ce materiale va putem ajuta imediat", a afirmat ministrul administratiei publice.
Ieri la prinz telefoanele Prefecturii erau inrosite de primarii din judet care continuau sa raporteze noi si noi avarii, astfel incit institutia care reprezinta Guvernul in teritoriu nu reusise inca sa evalueze pagubele produse de furtuna. Prefectura a cerut insa telefonic tuturor primariilor unde au avut loc evenimente neplacute din cauze vremii sa trimita pina astazi dimineata la 8.00 o estimare a pagubelor. "Ca presedintte al comisiei pentru dezastre astept solicitari din partea institutiilor implicate in actiunea de evaluare si prevenire a pagubelor", afirma prefectul Costica Macaleti. In urma unui ordin al ministrului Cozminca, prefectul a convocat luni toti primarii pentru o discutie pe tema evenimentelor produse in ultimele doua zile. (Sergiu BALASCAU, S. GHEORGHIU)

Comentarii