Medicii nu mai au voie sa elibereze retete compensate

marți, 06 octombrie 1998, 23:00
3 MIN
 Medicii nu mai au voie sa elibereze retete compensate

Criza din sanatate loveste in toate sectoarele asistentei medicale. Mai nou, sistemul de compensari si gratuitati la medicamente se pregateste sa-si dea obstescul sfirsit din cauza lipsei sustinerii financiare. In Botosani, situatia nu este cu nimic diferita de cea din restul tarii, unde farmaciile refuza sa mai onoreze retete compensate sau gratuite, iar medicii refuza sa le mai prescrie. Spitalul Judetean Botosani are de achitat catre farmacii aproximativ 5 miliarde de lei in contul retetelor compensate si gratuite, insa pentru viitorul apropiat nu se intrevede nici o sansa ca aceste datorii sa fie onorate. Datoriile ingreuneaza situatia farmaciilor, care din lipsa fondurilor nu isi pot realiza aprovizionarea.
Spitalul Judetean, dupa modelul altor unitati sanitare din tara, a hotarit suspendarea temporara a eliberarii retetelor compensate si gratuite pe o perioada determinata, pina ce toate datoriile catre farmacii vor fi achitate la zi. Exceptie fac retetele eliberate copiilor, gravidelor si urgentele medicale si chirurgicale. Hotarirea, adoptata in sedinta Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean din 1 octombrie, a fost adusa la cunostinta telefonic tuturor medicilor din Botosani la sfirsitul saptaminii trecute de catre contabilul-sef Gheorghe Damian.
Deci toti medicii din Botosani au primit o nota telefonica prin care li se comunica faptul ca nu mai pot elibera retete compensate decit categoriilor mai sus-amintite. Este prima data cind se ajunge la acesta masura extrema care arata destul de clar degrigolada si lipsa disperata de fonduri in domeniul sanitar in judet si in tara. Se pare ca majoritatea medicilor s-a conformat acestei hotariri, deoarece in farmacii a scazut simtitor numarul persoanelor care vin sa cumpere medicamente in regim compensat ori gratuit.
Dr. Nicusor Curteanu, medic de familie la Dispensarul nr. 2, este de parere ca "solutia adoptata de Spitalul Judetean este una extrema, insa justificata de circumstantele actuale. Noi, ca medici, nu refuzam nici unui bolnav eliberarea de retete, insa limitam pe cit posibil eliberarea celor compensate, pentru ca stim sigur ca in farmacie reteta nu va fi onorata decit daca este vorba de o urgenta. Sint pacienti care ne fac scandal pentru faptul ca nu le eliberam retete compensate si nu vor sa inteleaga faptul ca nu e vorba de rea-vointa din partea noastra, ci de o solutie de iesire din criza". De cealalta parte, farmaciile s-au saturat sa mai accepte retete compensate si gratuite in afara celor eliberate copiilor, gravidelor si urgentelor. Doar citeva dintre cele 39 de farmacii ale orasului continua sa primesca orice fel de reteta: farmaciile 17 si 76, foste "de stat", farmacia "Interfarm" care apartine depozitului ce furnizeaza spitalelor din Botosani medicamente.
Ana Enasescu, diriginta farmaciei "Elada" si presedinta Colegiului Farmacistilor din Botosani, declara: "Chiar daca am vrea, de multe ori nu putem sa ne servim clientii cu medicamentele in regim compensat, pentru ca acestea s-au epuizat de mult, iar bani sa facem aprovizionarea nu avem". Diriginta farmaciei 17 se plinge ca din cauza crizei financiare lipsesc din standuri pina si medicamentele uzuale: antinevralgicul, aspirina si extraveralul, cit despre retetele compensate, de-abia daca mai vin saptaminal 100 de persoane, fata de 500 cum era acum citeva luni. Ministerul Sanatatii promite ca in viitorul apropiat va schimba sistemul de compensare, insa atit timp cit farmaciile nu vor mai accepta retete compensate si gratuite de frica datoriilor, e mai mult ca sigur ca si viitorul sistem va avea soarta celui de acum. Medici, farmacisti si angajati ai Directiei Sanitare traiesc cu speranta ca, in scurt timp, Ministerul Sanatatii va gasi o solutie pentru fluidizarea platilor din sanatate, caci altfel toate planurile "marete" de reforma sint sortite esecului. (Dana BEJENARU)

Comentarii