Parintii sint nemultumiti de sistemul de admitere la liceu

miercuri, 19 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Parintii sint nemultumiti de sistemul de admitere la liceu

Noul sistem de admitere in licee a stirnit asa cum era de asteptat valuri de nemultumiri in rindul absolventilor invatamintului gimnazial. Un grup de parinti a luat cu asalt ieri, inca de la primele ore ale diminetii, sediul Inspectoratului Scolar Judetean Botosani cerind conducerii suplimentarea locurilor la licee. Ei si-au exprimat indignarea vizavi de faptul ca odraslele lor au cazut cu medii care la alte licee, precum cazul celui Agroindustrial, elevii au fost admisi. "Copilul meu a cazut la industrial cu o medie peste sase, iar la Agroindustrial s-a intrat cu cinci si nu cred ca este corect acest lucru. Unde sa-l mai inscriu daca la licee s-au ocupat deja toate locurile" a declara unul dintre parintii indignati.
Dupa cum am anuntat in numarul de ieri al cotidianului nostru, admiterea a fost declarata inchisa la toate liceele botosanene locurile puse la dispozitia elevilor in acest an fiind completate inca din prima etapa de inscriere. Acesta este primul an cind locurile de la licee s-au ocupat inca din prima etapa. Conform noii metodologii de admitere, in aceasta prima etapa considerata decisiva, cei care au avut de pierdut au fost parintii si elevii care au optat pentru un liceu cu pretentii mai mari decit media de la capacitate a elevilor respectivi si care nu s-au informat exact despre cum va decurge admiterea.
Acest lucru au incercat sa-l explice celor revoltati si sefii ISJ, insa fara rezultate notabile: "Acesti oameni nu inteleg ca nu se mai merge pe acelasi sistem ca anul trecut cind se organizau cite doua sesiuni de admitere si din acest motiv se recurgea la cite o etapa sau doua de redistribuiri. Sistemul de acum a fost altul si a functionat foarte bine, oamenii s-au orientat mai bine, urmare este faptul ca locurile s-au ocupat din prima etapa de inscrieri. Parintii nu au de ce sa fie nemultumiti deoarece regulamentul de admitere a fost afisat in fiecare scoala si le-a dat posibilitatea ca timp de patru zile sa se reorienteze in functie de medii la alte licee fara concurenta, lucru de care multi nu au tinut cont si de asta s-a ajuns la situatii de genul celui de astazi (ieri,n.r). Mai mult, nu are cum sa intre la liceu un elev cu medii de sase si cinci, cind cu aceste medii se pot inscrie maxim la scoli profesionale," a declarat prof.Horia Negrescu, inspector general adjunct al ISJ.
Pina ieri, in jurul prinzului, la nivelul ISJ nu se cunostea inca situatia definitiva cu numarul locurilor ramase disponibile pentru cea de-a doua etapa de inscrieri. Din informatii neoficiale se pare ca locuri au ramas doar la liceele din afara municipiului precum si la unele scoli profesionale si de ucenici.
Pentru a veni in sprijinul elevilor, nu mai putin de patru licee de stat au anutat infiintarea din acest an a claselor cu taxe. "Sint deja propuneri pentru infiintarea de doua clase cu taxa la liceul Mihai Eminescu, si cite una la Electrocontact, Economic si Sanitar. Aceste scoli trebuiau sa ne comunice astazi (ieri, n.r) daca au solicitari pentru ca in caz contrar cei care s-au inscris acolo sa poata sa participe la etapa urmatoare. Taxa anuala de scolarizare este de 5,27 milioane de lei, plafon maxim stabilit de ministerul de resort," a adaugat prof. Negrescu. Cei care nu au fost admisi in prima etapa a inscrierilor vor avea posibilitatea sa-si depuna dosarele in perioada 20-22 iulie pe locurile ramase necompletate. Mai trebuie mentionat faptul ca, elevii ramasi inscrisi inca din prima etapa la scolile profesionale unde nu s-au completat locurile nu pot fi dati deoparte de un elev care se inscrie cu o medie mai mare in cea de-a doua etapa. (L.L)

Comentarii