Poluarea salveaza "Termica"

miercuri, 24 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Poluarea salveaza "Termica"

Municipalitatea botosaneana impreuna cu SC Termica SA se afla in curs de perfectare a unui acord care ar putea reprezenta afacerea inceputului de mileniu pentru termoficarea din intreaga tara. Obiectul contractului, ce ar urma sa se incheie cu guvernul Japoniei, are ca obiect, intre altele, vinzarea de catre partea botosaneana a unei cantitati de dioxid de carbon in valoare de mai multe milioane dolari.
In 1999, la Kyoto, o buna parte dintre tarile lumii au semnat o conventie de reducere a poluarii atmosferei cu dioxid de carbon. Atunci, marile puteri s-au angajat sa scada pe propria cheltuiala o anumita cota din emisia de noxe din atmosfera. Cum tarile dezvoltate aproape ca au rezolvat aceasta problema, obiectul conventiei l-a constituit mai curind micsorarea poluarii in tarile slab dezvoltate. Intelegerea nu specifica o anumita suma de bani pe care respectivele state trebuie sa o cheltuie pentru reducerea emanatiei de noxe, ci strict cantitatea de dioxid de carbon pe care trebuie sa o reduca. Astfel, statele care s-au angajat sa micsoreze noxele din atmosfera incearca sa gaseasca tari in care cheltuielile implicate de montarea filtrelor si a cosurilor industriale sint mai reduse, beneficiarii primind chiar si o anumita suma de bani per tona de dioxid de carbon redusa.
Tinind cont de aceste lucruri si de necesitatea reabilitarii sistemului termic, Primaria Botosani, impreuna cu SC Termica SA, Institutul de Studii si Proiectari Energetice din Bucuresti si societatea romano-japoneza N-Invest au alcatuit un proiect de reabilitare a intregului sistem termic din municipiu, cu care au intrat in legatura cu Banca Japoneza de Investitii si Dezvoltare. Spre deosebire de toate celelalte existente in tara, acesta este insa primul in care reconditionarea termoficarii este privita, in primul rind, ca o problema de mediu. Avind o valoare totala de 100 milioane dolari, programul cuprinde, pe linga renovarea a tot ceea ce inseamna termoficare la Botosani, adica producere, transport, distributie, centrale de cartier sau contorizare si reducerea factorilor poluanti. Programul prevede ca Termica sa vinda teoretic cu 15 dolari tona de dioxid de carbon. Cum societatea botosaneana emite anual circa 120.000 tone de dioxid de carbon, ar insemna ca, intr-un an de zile, sa cistige din aceasta afacere vreo 54 miliarde lei, adica aproximativ 10% din bugetul anual al municipiului. Practic, la centrala s-ar monta niste filtre care sa opreasca emanatia de noxe si, in functie de cantitatea retinuta de acestea, s-ar calcula si suma cuvenita societatii botosanene. Termica nu ar incasa insa fizic acesti bani. Cum din cele 100 milioane dolari 20% trebuie sa reprezinte contributia partii botosanene, banii care ar trebui sa fie primiti pentru noxe s-ar scadea din suma pe care trebuie sa o aduca municipiul si Termica. "Grosso modo, s-ar putea spune ca vindem dioxid de carbon. Pentru ca acest lucru sa se puna in practica, este insa necesar ca guvernele Romaniei si Japoniei sa incheie acorduri bilaterale privind tranzactii de dioxid de carbon. Este o chestiune fireasca, intrucit dioxidul de carbon emis in Romania afecteaza si Japonia, nu ramine in acelasi loc. Pe la toate ministerele la care am fost ni s-a spus ca vom fi sustinuti", ne declara primarul Florin Egner.
La inceputul acestei saptamini, primarul Florin Egner, impreuna cu deputatul Viorica Afrasinei, viceprimarul Ilie Ion si directorul Termica Bogdan Pantiru au sustinut proiectul la cinci ministere. Pentru ca Botosaniul sa obtina creditul este necesar ca Ministerul de Finante sa semneze contractul cu Banca Japoneza de Investitii si Comert, aceasta imprumutind practic guvernul cu aceasta suma, iar executivul, la rindul sau, alocind-o Botosaniului. De asemenea, acordul mai trebuie sa fie semnat si de Ministerul Mediului si Ministerul Afacerilor Externe. "Este primul proiect din tara in care problema termoficarii este privita unitar, de la producere si pina la distributie si contorizare. Mai intii, trebuie ca guvernul sa elaboreze o hotarire de guvern cu indicatorii tehnico-economici ai investitiei, iar apoi guvernele celor doua state sa inceapa negocierea contractului", afirma Bogdan Pantiru, directorul general al Termica. Clauza principala a contractului este reprezentata de perioada de gratie a imprumutului, care ar fi de un deceniu. La aceasta ora, Romania a semnat deja un contract de reducere a noxelor cu Olanda, pentru noua dolari/tona. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii