Povesti cu recensamintul

sâmbătă, 30 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Povesti cu recensamintul

Chiar in prima zi de recensamint, un cetatean nervos nu a vrut sa primeasca recenzorul pe motiv ca nu vrea sa fie recenzat printre primii. Asa ca l-a invitat pe om sa vina in ultima zi, adica pe 27 martie. Un alt cetatean turmentat, i-a spus recenzorului care a batut la usa sa ca "nu am dispozitia necesara pentru a da relatii, am destule probleme pe cap". A doua zi, cetateanul turmentat s-a prezentat la Comisia municipala de recensamint, cerindu-si scuze.
"Unii ma asteptau ca pe preot. Am umblat peste tot inca de la prerecensamint si i-am modelat", marturiseste Ioan Balan, persoana care a recenzat populatia si locuintele din cartierul Primaverii. Acesta spune ca dificultatile cele mai mari le-a intimpinat cu pensionarii. "Unii nu isi mai aduceau aminte anul casatoriei si consultau certificatul de casatorie. Altii isi aminteau mai greu anul in care au absolvit scoala", mai spune fostul recenzor. Singura persoana care nu i-a permis sa intre in casa a fost o femeie care l-a pus sa stea la usa pe un taburet. "Eu nu m-am suparat, am fost multumit ca a colaborat si am obtinut datele de care aveam nevoie", declara Ioan Balan. Recenzorul spune ca unii dintre botosaneni s-au aratat foarte curiosi de intrebarile din formular. "Au fost oameni care ma intrebau: «Dar nu ne pui intrebarea cu concubinajul?» Altii erau foarte mirati ca nu ii intreb despre televizor sau frigider, iar altii incercau sa imi spuna ca o duc greu", povesteste Balan.
"Daca ma potriveam sa beau la fiecare casa unde mi s-a oferit nu mai terminam de recenzat", recunoaste unul dintre recenzori care a avut ca zona de actiune casele dinspre Cismea. Acesta spune ca oamenii au fost foarte amabili, chiar daca o duc foarte greu si ca principala bautura care i s-a oferit a fost tuica. "La o persoana am mincat chiar un bors foarte bun cu fasole si urzici. Am ajuns la ea la orele trei dupa-amiaza cind trebuia sa transmit datele si am rugat-o sa imi dea voie sa raportez. A insistat foarte mult sa maninc si chiar imi era foame si nu am refuzat-o", sustine recenzorul. Un alt recenzor povesteste ca aproape toti politistii au cerut sa verifice datele pe care le-a scris in acte.
Un recenzor a avut batai de cap din cauza unei cladiri care exista doar pe hirtie. Respectivul trebuia sa recenzeze populatia si locuintele din bulevardul Mihai Eminescu, de la numerele 45 la 55. El a facut acest lucru la nr.45 si 46, insa nu gasea cladirea de la nr.47. Dupa trei zile de cautari el a mers la Primarie, iar aici i s-a comunicat ca, de la numerotarea efectuata de institutie, locuinta respectiva a fost darimata. "Dupa ce a fost la Primarie i-a scazut numarul 47 din cele care trebuiau recenzate", afirma Ana Simion, recenzor-sef peste zona mentionata.
In fine, in ultima zi de recensamint la Prefectura s-au prezentat transpirate si disperate doua femei din etnia rromilor foarte ingrijorate ca nu au fost recenzate. "Am auzit ca se da amenda mare daca nu ne trec si pe noi", s-au plins acestea, dupa care au fost recenzate chiar la Prefectura.
Au existat si situatii in care mai multi botosaneni, care nu cunosteau partea coercitiva a legii au refuzat sa primeasca recenzorii in casa. Dupa ce au aflat din presa care sint amenzile au venit la Comisia de recensamint sa declare "tot". Un recenzor sustine ca la o batrinica a fost nevoit sa completeze doua formulare, deoarece nu a inteles prea bine ce spunea proprietara casei. "Batrina nu avea proteza si in loc sa spuna ca pe fiul sau il cheama Cornel, a pronuntat Cornelia. Recenzorul a reusit sa o supere pe femeie cind a intrebat-o citi copii a nascut fiul ei", ne-a declarat aceeasi sursa. Daca in mediul rural recenzorii, reprezentati de invatatori, au fost asteptati mai ceva ca preotul cu ajunul, in municipiul Botosani aparitia acestora le-a produs unor botosaneni emotii mari. De exemplu, o femeie, care are doi baieti la inchisoare, tremura din toate incheieturile cind a fost luata la intrebari de recenzor, de frica sa nu afle ca odraslele au mai facut cite o trasnaie.
Nici unul dintre functionarii primariei care au fost recenzori sefi nu au dorit sa dea declaratii cum ca recenzorii din "parohie" au intimpinat greutati in activitatea lor. "Nu spun nimic, la salariul pe care-l am nu-mi pot permite sa dau declaratii si dupa aceea sa fiu sanctionat. Mergeti la sefu’, el are centralizate toate situatiile", ne-a declarat unul dintre acestia. Ioan Apostu, secretarul Primariei municipiului Botosani, ne-a declarat ca nu au fost probleme si chiar ca municipalitatea multumeste populatiei ca a colaborat cum se cuvine si a inteles spiritul legii. Ieri, unul dintre recenzorii sefi din municipiul Botosani, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, deoarece lucreaza in Primaria Botosani, ne-a confirmat ca recenzorii au fost pusi in unele situatii penibile. "Cistigi un ban, dar si umbli mult. A doua oara nu mai ma bag la asa ceva", a concluzionat un alt recenzor. (V.S.)

Comentarii