Prefectura, inundata de procese funciare

duminică, 16 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Prefectura, inundata de procese funciare

Consilierii juridici ai Prefecturii s-ar putea numi, mai curind, consilieri juridico-funciari. Atit de numeroase sint procesele de ordin funciar pe care le au reprezentantii guvernului in teritoriu, incit juristii se pot prezenta doar la vreo 10% dintre ele, la o buna parte neavind vreme nici sa alcatuiasca intimpinarea prevazuta de lege. In momentul actual, Prefectura are pe rol 1.500 de cauze si doar patru juristi in schema de personal.
Unul dintre acestia, Mihai Grigoriu, este arestat, astfel incit fiecare dintre ceilalti trei functionari trebuie sa gestioneze cite 500 de cauze. Dintre aceste, 1.500 de litigii, 950 sint pe rol la prima instanta, iar restul in faza recursului sau a apelului. 834 din cele 950 procese aflate in prima etapa de judecata sint de ordin funciar. Toata aceasta situatie pleaca de la anomalii ale legilor in vigoare. Desi nu face efectiv improprietariri si nici puneri in posesie, Prefectura trebuie sa suporte practic toate procesele funciare din judet. Comisia judeteana de fond funciar, care aduna laolalta specialisti din agricultura, geodezie sau politie, nu are personalitate juridica si patrimoniu, ci are atributia de a atesta dreptul de proprietate. Ea activeaza insa pe linga Prefectura si, in consecinta, toate nemultumirile funciare se aduna la reprezentantul guvernului in teritoriu. Al doilea motiv al numarului urias de procese funciare pleaca tot de la prevederi mai putin obisnuite ale legii. Astfel, daca o persoana nu poseda acte prin care sa dovedeasca faptul ca a detinut inainte de colectivizare anumite suprafete de pamint, trebuie sa apeleze la proba cu martori. Insa, pentru ca aceasta sa fie legala, petentul trebuie sa se adreseze instantei cu o plingere, care sa fie facuta impotriva comisiei judetene de fond funciar, comisie care in instanta este reprezentata de juristii Prefecturii. "Au trecut zece ani de la aparitia primei legi a fondului funciar si aplicarea ei ar trebui sa se fi terminat. Oamenii insa vor sa fie reimproprietariti pe vechile amplasamente, ori in lege scrie ca reimproprietarirea se face «de regula» pe vechile amplasamente. De aici, provin cele mai multe actionari in judecata. Toata lumea vrea pe vechile amplasamente", ne declara Mihai Elvadeanu, directorul directiei controlul legalitatii actelor, contencios administrativ, fond funciar si relatii cu publicul din cadrul prefecturii.
Institutia are procese in cinci orase, la Botosani, Suceava, Dorohoi, Darabani si Saveni, iar pentru deplasari se cheltuie combustibil. Numarul zilnic al proceselor este de aproximativ 50 si cum cei trei juristi nu pot reprezenta institutia in atitea litigii intr-o singura zi, care, pe deasupra, se mai judeca si in cinci orase diferite, 90% dintre cauze se judeca in lipsa reprezentantilor Prefecturii. Acestia alcatuiesc doar intimpinarile scrise pe care le trimit prin posta. Dupa aparitia celei de a doua legi importante a fondului funciar, 1/2000, juristii Prefecturii nu prea au insa timp nici pentru a alcatui acestea. Daca intimpinarile nu sint facute in perioada necesara prefectul risca sa fie amendat. Nu numai juristi, ci si dactilografele sint afectate de procesele funciare ale institutiei. "Avem doar doua dactilografe care trebuie sa raspunda la mii de petenti si intimpinari si de aceea nu putem raspunde in termen", afirma Mihai Elvadeanu.
Momentan, nu se intrevede nici o iesire din aceasta situatie. Desi in majoritatea cazurilor este purtata pe drumuri fara temei, Prefectura nu poate sa intreprinda nimic impotriva persoanelor in cauza. "Prefectul nu se poate indrepta impotriva cetatenilor. El trebuie sa rezolve pe cit posibil plingerile acestora", mai spune Elvadeanu. Ar mai fi si solutia angajarii altor juristi. Cum insa guvernul nu permite acest lucru, ramine ca, in continuare, Prefectura sa sustina cu trei functionari 1.500 de procese. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii