"Peste citiva ani va trebui sa importam cereale, legume si fructe"

luni, 13 martie 2000, 00:00
2 MIN
 "Peste citiva ani va trebui sa importam cereale, legume si fructe"

Judetul Botosani este printre primele in tara in ceea ce priveste calitatea solurilor pretabile pentru agricultura. 40% din acestea sint detinute de terenuri incadrate in categoria I-a si a II-a de bonitate ceea ce ar trebui sa insemne obtinerea unor recolte extrem de bune. Cu toate acestea producatorii particulari din judet practica agricultura de subzistenta si nu una de randament asa cum ar fi normal. Una dintre problemele majore care duce la deteriorarea terenurilor agricole este lipsa sistemului de irigatie. Pentru refacerea intregului sistem de irigatii proprietarii de paminturi ar trebui sa investeasca sume imense.
Directorul Oficiului Judetean pentru Studii Pedologice si Agrochimia Solurilor (OJSPA) Botosani, Simon Glasberg, spune ca in judet se practica un soi de agricultura primitiva. "Nepotrivirea culturii cu consistenta pamintului, faptul ca terenurile nu sint irigate si clima mai rece ne fac sa credem ca peste citiva ani va trebui sa importam cereale, legume si fructe," a declarat Glasberg.
In mod normal, proprietarii de terenuri agricole ar trebui sa faca analize amanuntite de sol, si abia apoi sa cultive plantele indicate de specialistii in agrochimia solului. "Exista zone unde nu se poate cultiva griu, cartofi sau chiar floarea soarelui. Deoarece plantele nu ajung la maturitate omul le stringe de pe cimp asa cum sint si nu obtine pe ele nici banii investiti" a mai spus Glasberg. Statul ar trebui sa aiba un rol esential in ceea ce priveste protejarea agriculturii. Este cunoscut faptul ca la ora actuala judetul Botosani se confrunta cu o criza artificiala a griului in ciuda faptului ca specialistii din cadrul Directiei Agricole spun ca exista stocuri care ar putea acoperi necesarul de consum pina la noua recolta. Chiar si in aceste conditii producatorii de piine apeleaza la rezervele statului sau la importuri de griu. Nu este exclus ca din cauza crizei griului sa asistam cit de curind la o noua scumpire a piinii avind in vedere si faptul ca pretul tonei de griu la a crescut considerabil. "Singura sansa a agriculturii botosanene ar fi o subventie consistenta din partea statului. In caz contrar recoltele viitoare vor fi compromise. Preturile pentru intretinerea unui hectar cu griu depasesc 12 milioane o suma imensa pentru agricultorii care isi muncesc paminturile cu banii proveniti doar din pensii" a incheiat Glasberg. (Dragos V.)

Comentarii