Strandul ar putea fi transformat in complex olimpic

miercuri, 13 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Strandul ar putea fi transformat in complex olimpic

Municipiul Botosani are sansa de a deveni primul oras din zona nordica a tarii care detine un strand acoperit de dimensiuni olimpice. Conducerea primariei a purtat o discutie cu reprezentantii firmei private Apo.M care si-au aratat disponibilitatea de a intermedia realizarea unei investitii la bazinul din parcul "Mihai Eminescu". Costul total al lucrarilor este cifrat la suma de un milion dolari. Suma nu cuprinde doar acoperirea propriu-zisa a strandului ci si crearea unui complex multifunctional care sa mai cuprinda vestiare, un centru comercial, o sala de fitness si locuri de distractie pentru copii. Societatea mentionata a realizat chiar si o schita conform careia bazinul ar avea prevazut un acoperis tip cupola cu un restaurant in zona de mijloc. Initial conducerea Apo.M a dorit sa realizeze un strand acoperit in spatiul fostului cinematograf Luceafarul numai ca acesta nu apartine primariei ci RADEF astfel incit concesionarea lui ar fi trebuit discutata probabil la Bucuresti.
Societatea Apo.M este proprietara unei sali de fitness&culturism. Aceasta este prima din oras 100% privata, fiind proprietara localului de desfasurare a activitatii. In aceasta afacere firma a investit circa 2,5 miliarde lei, banii fiind furnizati de Mihai Apopei, botosanean care lucreaza de mai multi ani in Germania. La Botosani firma este administrata de Doru Apopei, fratele persoanei mentionate. Acesta a realizat un calcul estimativ al investitiei din care a reiesit ca suma necesara intregii lucrari din parc ar fi de circa un milion dolari. El spune ca Apo.M nu are la ora actuala forta financiara de a sprijini singura o asemenea investitie dar ca are legaturi in strainatate si incearca sa intermedieze aducerea fondurilor necesare. "Am avut discutii cu trei persoane din afara tarii care erau dispuse sa investeasca fiecare cite 100.000 dolari numai ca eu am intirziat cu niste chestiuni si ei au deschis pina la urma o fabricuta la Sibiu. Am purtat discutii si cu o persoana din Australia care si-a aratat disponibilitatea de a investi, insa nu un milion de dolari, ci citeva sute de mii. Investitia este una foarte mare si problema este ca strandul propriu-zis nu poate aduce bani foarte multi si de aceea trebuie create pe linga el alte lucruri aducatoare de venituri. Investitia s-ar amortiza foarte greu, in 20-30 de ani si de aceea trebuie cautat cineva care sa ii placa asa ceva. Eu voi continua sa caut persoane dispuse sa investeasca, nu stiu insa cit vor mai astepta cei de la primarie", ne declara Doru Apopei.
Primarul agreeaza ideea realizarii unui strand acoperit in municipiu si este dispus sa concesioneze spatiul firmei amintite pentru mai multi ani, cu conditia ca el sa poata fi utilizat gratuit de catre clasele de specialitate ale Liceului cu Program Sportiv. "Noi le-am propus o investitie in felul urmator: primaria le concesioneaza terenul in conditiile in care ei acopera strandul si asigura construirea in apropiere a unor vestiare si a unor sali de recuperare. Este deocamdata un proiect, alaturi de altele zeci pe care noi le avem. Daca el se va finaliza vom da posibilitatea sa se practice inclusiv inot de performanta deoarece strandul are dimensiunile unui bazin olimpic", afirma primarul Florin Egner.
In momentul de fata strandul si spatiile alaturate sint concesionate de primarie firmei D&O&C Dova, contractul intinzindu-se pina in 2020. Din cauza pretului scump al apei si faptului ca aceasta trebuie schimbata de doua ori pe saptamina, desi administreaza strandul, societatea nu il poate deschide deoarece nu si-ar scoate mai nimic din banii platiti pe apa. Ovidiu Daniliuc, co-patron la Dova, spune ca firma ar fi dispusa sa renunte la contract daca i s-ar achita investitiile realizate acolo si daca societatea care doreste sa il preia ar face lucruri mai bune decit a facut Dova pina in prezent. El se arata insa sceptic in ceea ce priveste acoperirea strandului. "Daca cineva are un milion de dolari ar fi bine sa asfalteze strazile din Botosani si sa instituie apoi o taxa pentru ca asa si-ar scoate banii. La ora actuala trebuie insa cautata solutia ca strandul sa functioneze si ca sa se intimple acest lucru apa trebuie furnizata gratuit", ne declara Ovidiu Daniliuc.
Sigur este insa ca nu vom avea in aceasta vara nici macar unul neacoperit intrucit umplerea bazinului costa 100 milioane lei, iar apa trebuie obligatoriu schimbata bisaptaminal, pentru acoperirea cheltuielilor cu aceasta societatea trebuind sa instituie un pret de intrare de aproximativ 500.000 lei. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii