Tiganii invata sa-si planifice copii

duminică, 05 septembrie 1999, 23:00
3 MIN
 Tiganii invata sa-si planifice copii

Peste 3.500 de tigani botosaneni beneficiaza de un program de planificare familiala, pus in aplicare de Directia Sanitara inca de anul trecut. Educatia sexuala la tigani este o premiera in Romania, care nu folosesc nici o metoda de contraceptie. In Botosani exista patru comunitati de rromi in zonele Baranca-Hudesti, Baranca-Cristinesti, Cosula-Supitca, unde nu exista nici cele mai rudimentare mijloace de informare. Pe linga etniile de tigani din aceste zone, de programul de planificare familiala mai beneficiaza si rromii din Saveni. Este vorba despre un proiect in valoare de 5.000 de dolari, finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa, care-si propune sa implementeze cele mai elementare notiuni de planificare familiala in rindul tiganilor.
Din partea Casei de Asigurari de Sanatate, proiectul este coordonat de asistenta Maria Caliniuc, care efectueaza toate deplasarile si toate orele de curs pentru tigani. Ea este cea care-i va instrui pe reprezentantii comunitatii rromilor in domeniul planificarii familiale. Cei 5.000 de dolari, care reprezinta costul proiectului, sint folositi pentru tiparirea de brosuri, deplasari si retributii pentru coordonatoarea de proiect si pentru cei citiva asistenti care o insotesc in judet. "La inceput tiganii nu stiau nimic din ceea ce voiam eu sa le spun. Pe rind, am facut intruniri in scoli, dispensare si am inceput discutiile. Nu aveau nici cele mai vagi idei despre ceea ce inseamna de exemplu un avort si pericolele pe care acesta le poate provoca, despre contraceptie sau despre bolile cu transmitere sexuala. A trebuit sa le explic de la zero. Am venit cu televizor si casete video, cu diverse filme care tratau aceste probleme, cu mulaje prin care incercam sa le explic anatomia corpului si procesul de fecundare", spune responsabila de proiect.
Munca Mariei Caliniuc nu este simpla. Ea trebuie sa explice tiganilor care sint dezavantajele sexului neprotejat, care sint cele mai elemetare norme de igiena sexuala, ce trebuie sa faca pentru a putea face mai putini copii. "Este greu, mai ales ca sint o multime de tigani de religie adventista pe care nu poti sa-i inveti de de exemplu metode de contraceptie sau nu poti sa le povestesti despre avorturi. Citeodata mai vin si acestia la cursuri si ma mai asculta". La orele de curs, tiganii iau notite si sint ascultati exact ca la scoala. Pentru ca acestia sa invete, brigazile de inspectori venite de la Botosani aduc tot felul de cadouri cu care sint rasplatiti cei care-si stiu lectia. Ei sint premiati si cu bomboane, gume de mestecat sau detergenti. Cele mai mari probleme le au cu tiganii din Saveni: "Acolo tiganii nu au nici o sansa. Nici sa mature strazile, nici sa faca agricultura, absolut nimic. In alta parti, Baranca sau Cosula, nu sint astfel de probleme. La Saveni, conflictele dintre femei si barbatii rromi sint extrem de violente si relativ dese, tocmai din cauza lipsei de ocupatie. Din acest motiv este important un program de planificare familiala", declara Maria Caliniuc.
Tiganii din centrul orasului Botosani si-au manifestat reticenta in legatura cu acest proiect. Ei spun ca "nu trebuie nimeni sa ne invete cum trebuie sa ne comportam cu femeile noastre". "Ce-i aia planning familial ca n-am auzit de asa ceva pina acum. Femeia trebuie sa faca mincare, copii, sa spele si sa faca curat in casa. Atit. Ca nu ne trebuie sa stim ce boli are ca trebuie sa se fereasca singura. Mai pierdem timpul ca la scoala sa citim ce au si ce n-au femeile. Asta o stim de cind sintem mici", ne-a spus unul din tiganii care statea si pierdea vremea in centrul vechi al orasului.
Acest program si-a dovedit utilitatea, dat fiind faptul ca macar atunci cind au probleme la organele genitale tiganii merg la un doctor. La fel si din punct de vedere al contraceptiei. In plina desfasurare se afla acum etapa care se adreseaza tigancilor din clasele lX-X. "Este limpede ca este nevoie de asa ceva pentru ca tiganii isi marita fetele inca de la 14 ani. Asa sint regulile lor. Culmea este ca la aceste ore de educatie participa si barbatii. Ei invata cum sa se comporte cu femeile si cum sa faca pentru a avea o viata e familie armonioasa", spune Maria Caliniuc. Responsabila de progam declara ca este absolut incintata de faptul ca poate sa invete o intreaga etnie despre o adevarata viata de familie: "Chiar am inceput sa invat tiganeste. Programul chiar isi dovedeste utilitatea. Si pe linga asta le mai da ocupatie". (Ionut POCLID)

Comentarii