Uitate la Maternitate

luni, 26 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Uitate la Maternitate

Dupa ce in 2000 Botosaniul a inregistrat un trist record al numarului de avorturi, de trei ori mai mare decit cel al nasterilor, anul care a inceput vine sa completeze imaginea de judet in care mamele recurg la orice metoda pentru a scapa de pruncii nedoriti. Pe linga cele trei cazuri de pruncucidere care dau de furca politistilor de vreo luna de zile, spitalele din Botosani se confrunta cu un numar in crestere de copii abandonati. De la mijlocul lunii ianuarie in spitalele din Botosani au fost abandonati trei copii, in conditiile in care de citiva ani incoace in Botosani erau inregistrate cite un caz-doua de abandon pe an. "Numarul copiilor abandonati in Maternitate sau in sectiile de pediatrie ale spitalelor este din pacate in crestere. Saracia, lipsa de educatie si informare, familiile dezorganizate, mari consumatoare de alcool din care provin le imping pe femeile din Botosani sa renunte la copii", explica Lidia Airimitoaie, asistenta sociala a Directiei de Sanatate Publica care are misiunea de a identifica mamele fugare si de a le convinge sa isi ia copiii acasa. In mod normal atunci cind mama sau familia acesteia nu este gasita, DSP solicita Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului instituirea unei masuri de protectie pentru micutul abandonat.
Intr-un pat al sectiei de pediatrie al Spitalului de Contagioase o fetita de trei ani o asteapta de cinci saptamini pe mama sa vina sa o ia acasa. Ana-Maria Ivaniciuc a fost internata pe 17 ianuarie cu diagnosticul de viroza respiratorie si de atunci nu a fost vizitata nici macar o data de familie. De circa doua saptamini fetita este vindecata, insa medicii nu pot sa o externeze pentru ca nu mai vine nimeni dupa ea, asa ca au anuntat asistenta sociala de la DSP. "In foaia de observatie a fetitei figureaza numele parintilor – Ramona si Dumitru – si o adresa: Parcul Tineretului 140, ap.10, din pacate falsa. La adresa respectiva locuieste altcineva, iar asociatia de locatari nu stie nimic despre familia Ivaniciuc. Daca nici politia nu ii va gasi fetitei familia, va trebui institutionalizata intr-un centru de plasament, pentru ca in spital nu poate sta la nesfirsit", explica Lidia Airimitoaie. Problema este ca in momentul internarii de urgenta a copilului, multe familii nu prezinta nici un act de identitate, sub pretextul ca in graba de a aduce copilul la spital au uitat documentele acasa. Prin urmare legitimarea se face verbal, asa ca este foarte simplu pentru familiile care au de gind sa isi abandoneze copilul sa dea o adresa si niste nume false. O alta stratagema folosita de mamele care intentioneaza sa se debaraseze de copii este nasterea in alt oras. Pe 14 februarie in Maternitatea Botosani o anume Aurelia Stoica din Hirlau a in virsta de 27 de ani a dat nastere unui baietel, al cincilea copil al sau. Dupa doua zile, inainte ca micutul sa capete vreun nume, femeia, rroma de etnie, a fugit din Maternitate si probabil va sta ascunsa timp de citeva luni, pina ce copilul va fi internat intr-un leagan, iar politia se va lasa pagubasa sa o mai caute. "Accesul persoanelor in Maternitate este extrem de limitat, insa chiar si asa o mama care vrea sa fuga gaseste metode sa o faca, coboara la vizita, primeste pachetul cu haine de la cunostinta care o ajuta sa evadeze si daca nu o vede nimeni cind se schimba de haine intr-una din toaletele spitalului, iese din spital ca orice vizitator obisnuit", mai spune Lidia Airimitoaie.
Cel de-al treilea copil abandonat caruia DSP trebuie sa-i gaseasca parintii este Albertina, o fetita nascuta pe 26 ianuarie in maternitatea din Roman care a fost trimisa la Botosani pentru ca mama are domiciliul in judetul nostru. "Mama are 17 ani, se numeste Lupu Marinela si a nascut fetita la Roman. A apucat sa ii faca certificat de nastere, insa a abandonat-o in Maternitate, asa ca cei de acolo ne-au trimis copilul saptamina trecuta, sa ii gasim noi mama", mai spune Lidia Airimitoaie. Gasirea parintilor fugari se dovedeste de cele mai multe ori o misiune imposibila, iar in cazurile rare in care parintii sint gasiti, acestia declara ca vor sa isi abandoneze copiii si nimeni nu ii poate convinge sa isi creasca odraslele. Legea romaneasca prevede sanctiuni cu inchisoare sau amenda penala pentru abandonul de familie, insa dupa stiinta noastra la Botosani nici o mama nu a avut inca de suferit pentru ca si-a "uitat" copilul intr-un spital pentru totdeauna. (Dana BEJENARU)

Comentarii