Un om din zece vrea ajutoare

luni, 01 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Un om din zece vrea ajutoare

Mama ranitilor, ar putea deveni in curind supranumele Primariei Botosani. Perceputa de cei 126.000 localnici ca institutia care trebuie sa le rezolve aproape toate problemele, botosanenii asalteaza Primaria cu tot felul de cereri, de la acordarea de locuinte sau ajutoare sociale, pina la solicitari de medicamente, bani pentru operatii si, bineinteles, locuri de munca. Toate aceste lucruri tind sa deturneze obiectul principal de activitate al Primariei de la unul de coordonare a vietii orasului, intr-unul preponderent social, in care se string toate ofurile si necazurile locuitorilor.
Cele mai vechi si numeroase solicitari depuse la Primarie sint, fara indoiala, cererile pentru acordarea de apartamente. Sint botosaneni care au adus actele tocmai din 1996 si asteapta inca sa primeasca o casa de la stat. Numarul solicitarilor a ajuns, in momentul de fata, la circa 1.000, iar ritmul de crestere este ametitor; saptaminal, cel putin 15 familii depun acte la Primarie in acest sens. Posibilitatea de a le onora este insa redusa, de aproximativ 10%. "Noi facem o lista de prioritati in functie de vechimea cererii, numarul de persoane din familie, veniturile membrilor si alte criterii. Majoritatea oamenilor solicita locuinta cu chirie din fondul Primariei pentru ca, daca ar avea bani, si-ar face credit ipotecar si ar cumpara apartamente. Cind le putem acorda, cind nu, depinde de cum se disponibilizeaza spatiile", afirma Iulian Ciubotaru, functionar in cadrul serviciului de relatii cu publicul al primariei. Pentru a onora solicitarile fara sfirsit, Primaria a dus in acest an o politica de achizitie a fostelor camine de nefamilisti, cumparind astfel spatiile de locuit ce apartineau fostelor societati Moldova, Condacia si Electromining.
Desi nici nu au inceput inca sa se construiasca, deja primaria a receptionat si peste 200 de solicitari pentru acordarea de locuinte prin ANL, ritmul depunerii dosarelor fiind, in acest caz, de 20 pe saptamina. "Dupa studierea dosarelor, se face un punctaj pentru fiecare familie, in functie de serviciile membrilor, numarul de copii, conditiile actuale de locuit, prioritate avind cei cu studii superioare. Daca vremea tine cu noi, este posibil sa se deschida santierul chiar in acest an", ne spune Carmen Popa, seful Oficiului Teritorial Botosani al ANL. De altfel, obtinerea unei case prin ANL tinde sa rezolve aproximativ o treime din necesarul de locuinte din Botosani tinindu-se cont ca prin agentia urmeaza a se ridica la Botosani 414 apartamente.
In afara cererilor pentru locuinte, Primaria receptioneaza si acorda o sumedenie de tot soiul de ajutoare botosanenilor aflati in dificultate. 525 de localnici fac parte din categoria asistatilor sociali, care nu au nici o sursa de venit si care primesc de la Primarie 166.000 lunar, plus o masa la cantina, cu aceste persoane cheltuindu-se intr-o luna peste 100 milioane lei. Altii 460 beneficiaza de masa la cantina, fiecare avind alocata o cota de hrana de 18.000 lei/persoana/zi, rezultind astfel inca o cheltuiala considerabila, de circa 300 milioane lei pe luna. Pe linga aceste facilitati cu caracter permanent, mai sint persoane care beneficiaza de ajutoare de urgenta. Este vorba de oameni care au nevoie de bani pentru operatii, deplasari in spitale din alte orase sau familii care nu au cu ce sa isi trimita copii la scoala. Cazurile sint identificate de obicei la audiente, 170 milioane lei fiind cheltuiti de Primarie de la inceputul anului cu ajutoarele de urgenta. Date fiind multiplele probleme aparute, Primaria a ajuns sa acorde pina si ajutoare de inmormintare, cite 70.000 – 300.000 lei de familie. De la 1 ianuarie, 366 de botosaneni au beneficiat de aceasta facilitate, suma totala ridicindu-se la circa 65 milioane lei. Apoi, la un numar de 100 familii aceeasi institutie suporta o parte din cheltuiala pentru chirie, fiind vorba de familiile care stau in apartamente din fondul locativ al Primariei.
Sirul solicitarilor depuse nu se opreste insa aici. Pensionarii solicita gratuitate pentru transportul de persoane, insotitorii persoanelor cu handicap cer salariu, iar bolnavii cer medicamente gratuite, in timp ce fiecare ordine de zi a sedintelor de consiliu local este pe jumatate plina cu solicitari pentru inlesnirea la plata a taxelor si impozitelor. Fiind prevazute de lege sau facind parte din politica Primariei, institutia cheltuie astfel inca 60 milioane lei lunar pentru subventionarea transportului persoanelor de virsta a treia, 600 milioane lei pentru persoanele cu handicap si insotitorii acestora, 300 de persoane primind totodata medicamente gratuite de la inceputul anului.
Solicitarile interminabile si de tot felul au epuizat la finalul trimestrului III bugetul Primariei,destinat acestui scop pe 2001. "Botosani este o zona saraca, nu foarte departe insa de altele ale tarii. Noi avem insa o politica social-democrata si intotdeauna vom ajuta persoanele aflate in situatii deosebite. Nu dam insa nici un ban fara o ancheta sociala. Desi la nivelul trimestrului III am terminat bugetul pe tot anul, vom lua bani din alte parti si vom ajuta si in trimestrul patru persoanele care vom aprecia ca nu au alte surse si solutii", afirma primarul Florin Egner. Calculind toate ajutoarele acordate rezulta o chetuiala lunara de 1,3 miliarde lei la acest capitol.
Sigur ca toate aceste lucruri nu reprezinta decit partea sa-i spunem oficiala a cererilor receptionate si onorate de primarie. Lunar, in audienta se prezinta aproximativ 700 de persoane, lucru care, efectuind un calcul simplu, ne arata ca de la alegerile locale de anul trecut si pina in prezent un botosanean din zece a avut ceva de cerut primariei. Cele mai multe au vizat locuri de munca, 300 fiind onorate, insa in unele cazuri s-a cerut primarului pina si rezolvarea unor chestiuni domestice. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii