438 de medici braileni doresc sa se privatizeze

sâmbătă, 13 martie 1999, 00:00
2 MIN
 438 de medici braileni doresc sa se privatizeze

Pina la aceasta data, 438 de medici din Braila au depus cereri la Directia de Sanatate Publica pentru inchirierea cabinetelor in care lucreaza.
Raportat la cei 700 de medici care isi desfasoara activitatea in Braila, numarul celor care solicita spatii pentru cabinetele medicale reprezinta doua treimi, cuprinzind practic toate dispensarele si policlinicile din teritoriu.
Astfel, in zona Policlinicii nr. 1 sint 50 de cereri, in teritoriul Policlinicii 2 sint 36, in centrele de sanatate rurala, 47 cereri, in zona dispensarelor urbane ale Spitalului Judetean sint 71 de cereri si cele ale Spitalului "Sfintul Pantelimon s-au inregistrat 36 cereri.
Pentru Policlinica Spitalului Judetean s-au inregistrat 10 cereri si, in plus, sint 85 de cereri din partea medicilor stomatologi si 75 de la tehnicienii care vor sa inchirieze spatiile pentru cabinetele medicale.
Dupa cum au aflat de la dr. Bogdan Minescu, directorul Directiei de Sanatate Publica, 13 medici radiologi si biochimisti au depus cereri pentru inchiriere, desi, conform actualelor acte normative acesti specialisti nu au dreptul de a inchiria spatiile in care lucreaza.
Categoriilor sus-mentionate li se alatura psihologi si biologi care si-au manifestat dorinta de a inchiria cabinetele, dar despre care pina in prezent nu s-a prevazut nimic concret de catre ordinele si ordonantele care legifereaza primii pasi in privatizarea in Sistemul Sanitar. Despre rezolvarea acestor situatii, dr. Minescu ne-a declarat: "Noi vom discuta toate situatiile deosebite care apar si acolo unde vedem ca o cerere nu se incadreaza in normative facem o lista cu problemele logice si pentru a veni in intimpinarea colegilor, vom solicita sugestii. Mi se pare anormal sa nu beneficieze de aceste drepturi si medicii radiologi si cei din laborator. Daca vom rezolva aceste probleme ramine de vazut, dar noi sintem obligati sa intrebam ce avem de facut, pentru ca medicii vor sa se privatizeze", a precizat dr. Bogdan Minescu.
Dupa opinia directorului Directiei de Sanatate Publica, acesta este intr-adevar inceputul privatizarii in medicina.
"Daca pina acum fiecare medic a incercat si s-a privatizat cum a putut si din ce resurse a avut, acum privatizarea se face cam musai, pentru ca, probabil, cei care conduc medicina si-au dat seama, desi trebuiau s-o faca mai de mult timp, ca singura solutie de a creste calitatea asistentei medicale este privatizarea.
Sint convins ca, in momentul in care medicul se simte legat de adresabilitatea pe care o are populatia la el, prin plata pe care o primeste, calitatea asistentei medicale va cunoaste un salt spectaculos", a mai adaugat dr. Bogdan Minescu. (Tudorita TARNITA)

Comentarii