Delapidare la doua asociatii de proprietari

luni, 20 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Delapidare la doua asociatii de proprietari

Insusirea necuvenita de sume de bani de catre unii administratori de blocuri a devenit aproape o obisnuinta in zilele noastre. Acestia, dupa ce activeaza o perioada mai lunga de timp in functie, considerind ca este un lucru firesc, baga mina in buzunarul administratiilor si dispar cu sume imense de bani.
Suparati de faptul ca acest necaz nu a ocolit nici Asociatiile de Proprietari nr. 344 si nr. 360 din care fac parte, mai multi locatari ai blocurilor A6, A7 si B2 din Cartierul Progresul au contactat redactia ziarului nostru, sperind ca vor gasi sprijinul legal la autoritatile locale.
Acestia ne-au spus ca, incepind din 1997, de cind fosta Asociatie de locatari nr. 154 s-a transformat in mai multe asociatii de proprietari, dintre care fac parte si ale lor, au inceput sa apara probleme, care erau create de administratorul Petrica Perianu. Practic, distribuirea apei calde era sistata de catre RA Aptercol, iar agentul termic a lipsit cu desavirsire in aceasta perioada.
Intrebat care este cauza acestor lipsuri, administratorul Petrica Perianu le-a spus ca apa calda si agentul termic lipsesc intrucit sint multi restantieri iar unii dintre locatari nu au platit la timp.
"In cadrul sedintei de comitet organizate la inceputul lunii februarie 2000, s-a hotarit ca cenzorii sa faca un control contabil in actele celor doua asociatii. In urma verificarii efectuate de aceasta comisie, s-a constatat ca administratorul Petrica Perianu a prejudiciat cele doua administratii cu suma de 86.776.030 lei care, in urma actualizarii cu indicele de inflatie pe perioada 1998 – 31 ianuarie 2000, se ridica la 148.024.565 lei", sustin semnatarii sesizarii.
Dosarul de verificare gestionara a fost predat Politiei, fiind inregistrat cu nr. A 192 din 2.03.2000 si urmeaza ca in scurt timp sa fie efectuata o contraexpertiza, deoarece s-au gasit chitante neinregistrate in registrul de casa, netrecute in fise, iar unele intocmite in dublu exemplar.
"Mentionam ca o vina foarte mare o are si conducerea celor doua asociatii, adica presedintele Mircea Cusba si vice-presedintele Marinescu, dar si cenzorii care efectuau controale, deoarece, potrivit «Legii Asociatiilor de proprietari» din 1997, art. 31, cel putin o data pe an, Comisia de cenzori avea obligatia sa prezinte situatia administratiilor", mai spun semnatarii sesizarii.
In plingerea depusa la Politia Municipiului Braila, Teodor Hutu, Constanta Munteanu si Mariana Oprea, membri ai Comisiei de cenzori, au precizat faptul ca, in perioada "februarie 1999 – 23 aprilie 1999, nu au existat operatiuni in registrul de casa, ele fiind efectuate de cenzori". De asemenea, din ianuarie pina in martie 2000, Petrica Perianu nu a mai emis chitante in registrul de casa.
"Urmare a efectuarii tuturor operatiunilor de incasari si plati in registrele de casa, a rezultat un sold de 50.525.093 lei, nejustificat cu alte documente", se mai mentioneaza in procesul verbal incheiat in data de 6 martie de catre cenzori.
La aceasta suma se mai adauga si 36.167.997 lei, bani rezultati in urma emiterii unor chitante duble, Comisia de cenzori considerind ca totalul de 86.774.030 lei se constituie prejudiciu pentru "cele doua asociatii de proprietari si solicitind noului Comitet ales sa inainteze actele Politiei Municipiului Braila pentru a recupera banii luati de catre Petrica Perianu.
"Va informam ca ne constituim parte civila cu suma de 148.024.565 lei, reprezentind prejudiciul cauzat de administrator si vom cere instantei judecatoresti sa ne faca dreptate. De ce sa suferim noi toti, iar el sa traiasca in lux? Vrem sa ni se faca dreptate", solicita insistent locatarii blocurilor A6 si A7 din Cartierul Progresul. (Gina PAVLICENCO)

Comentarii