La un judet sarac, un buget pe masura

joi, 25 mai 2000, 23:00
2 MIN
 La un judet sarac, un buget pe masura

Delegatia Permanenta a Consiliului Judetean Braila a discutat, ieri, pe marginea proiectului de hotarire privind adoptarea bugetului propriu al judetului Braila, a bugetului CJ – aparat propriu, precum si a bugetelor institutiilor publice din subordine pe anul 2000, proiect ce urmeaza a fi supus aprobarii in cadrul sedintei ordinare a CJ ce va avea loc pe 30 mai.
Prin Legea Bugetului de Stat nr.76/2000, pe ansamblul judetului Braila au fost aprobate sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2000 in valoare de 38,9 miliarde lei, din care, distinct pentru bugetul propriu al Consiliului Judetean Braila, suma de 9,7 miliarde lei.
Potrivit prevederilor aceleiasi legi, pentru anul 2000, din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, se aloca lunar, o cota de 35% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor, 10% la bugetul propriu al judetului respectiv si 15% la dispozitia Consiliului Judetean, pentru echilibrarea bugetelor comunelor, oraselor, municipiilor si judetului.
In temeiul Legii nr. 189/1998, a finantelor publice locale, CJ Braila a elaborat proiectul de buget pe baza proiectelor institutiilor subordonate si al aparatului propriu al CJ, structurat pe capitole, subcapitole si articole.
Totalul veniturilor la bugetul propriu al CJ este de 67,7 miliarde lei, iar cheltuielile totale prevazute a fi executate sint structurate astfel: cheltuieli de personal – 23,8 miliarde lei, cheltuieli materiale – 16,2 miliarde lei, subventii – 3,9 miliarde lei, transferuri – 16 miliarde lei, cheltuieli de capital – 7,7 miliarde lei.
In Legea Bugetului de Stat pe anul 2000 sint cuprinse, la categoriile de venituri si cheltuieli care se prevad in bugetele locale, si cele cu destinatie speciala, precum: venituri si cheltuieli din fondul pentru drumurile publice (fond 25%) si din fondul pentru locuinte (OG nr.19/1994). De asemenea, trebuie cuprinse sumele alocate conform HG nr. 57/1997 pentru pietruirea drumurilor si alimentarea cu apa. Prevederile bugetare aferente veniturilor si cheltuielilor cu destinatie speciala cuprind executia trimestrelor I si II ale anului 2000.
Dat fiind faptul ca, pina la data intocmirii bugetului propriu al CJ Braila, ministerele de resort nu au transmis programele anuale pentru anul in curs, acestea nu au putut fi prinse in buget. Odata cu transmiterea valorii fondurilor repartizate pentru anul 2000, de catre MLPAT si Administratia Nationala a Drumurilor, bugetul CJ va fi modificat cu sumele respective, atit la venituri, cit si la cheltuieli.
Potrivit prevederilor HG nr. 260/2000, privind aprobarea programelor de interes national in domeniul protectiei drepturilor copilului aflat in dificultate, judetului Braila i-a fost alocata suma de 7,5 miliarde lei pentru finantarea programului de interes national "Sustinerea functionarii serviciilor publice specializate", suma direct repartizata Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului.
"Este un buget prost", a afirmat presedintele CJ, Aurel Simionescu, in plenul sedintei Delegatiei Permanente. "Deficitul bugetar este undeva la 20 miliarde lei. Vom vedea ce se mai poate face la rectificarea acestuia. Din pacate, unele investitii pe care ni le-am propus se vor dilua. Speram sa obtinem mai multi bani din fondurile speciale", a mai spus Simionescu. (Mircea CIUCASU)

Comentarii