"Mistral" – cheia zizaniei de la Concivia?

miercuri, 19 august 1998, 23:00
5 MIN
 "Mistral" – cheia zizaniei de la Concivia?

"Exista certe posibilitati de revenire pe baza creantelor si a portofoliului de contracte care se deruleaza, dar am adus la cunostinta FPS ca vom lua si masuri de ordin organizatoric si de imbunatatire a activitatii. O alta cale de imbunatatire a situatiei este si diversificarea activitatii, prin trimiterea la intreprinderi mari furnizoare de materiale, propunerea de a colabora sub forma de dealer in zona", ne-a spus ieri Adrian Mateciuc, care ne-a asigurat ca SC Concivia SA a trimis deja propuneri de contract in acest sens.
La intilnirea la nivel central a FPS s-a stabilit si data urmatoarei sedinte AGA pentru 9 septembrie a.c. si, mai mult decit atit, s-a pus in discutie si situatia nou-creata la Concivia prin concurenta neloiala facuta societatii de catre doi dintre manageri, Lucica Guzu si Stefan Frumuselu.
Dupa cum v-am mai informat, cei doi si-au infiintat o societate capusa, cu acelasi obiect de activitate ca si Concivia.
"Mi-am facut datoria si am spus ca, in urma unor sesizari ale salariatilor, am solicitat Camerei de Comert Braila o certificare de existenta a unei firme (SC Conteval Trading SRL) si am inaintat certificatul in care compatibilitatea celor doi manageri este pusa la indoiala si a ramas o problema de analizat", ne-a declarat ieri managerul general Adrian Mateciuc.
Despre atitudinea colaboratorilor sai in fata reprezentantilor FPS, sursa citata a precizat ca acestia au incercat sa spuna ca lucrurile nu stau chiar asa.
"Insa din moment ce sint asociati la o firma particulara situatia e clara. Legea 66 este fara echivoc si in acest sens" a adaugat ing. Mateciuc. Managerul general al Societatii Concivia apreciaza ca, intr-o asemenea situatie, FPS trebuie sa fie foarte transant in efectuarea cercetarilor in calitate de actionar majoritar. "Daca s-a incalcat legea, se impune luarea unor masuri", este de parere sursa citata.
FPS Bucuresti nu era strain nici de vinzarea unor active ale "Conciviei", Caminul de Tineret fiind un subiect amplu dezbatut si pe plan local la vremea respectiva.
Activ al SC "Concivia" SA, Caminul de Tineret a fost evaluat in timp si, la momentul vinzarii pretul acestuia se ridica la 1,5 miliarde lei. Pretul cel mai bun oferit a fost insa de 1 miliard lei dar, dupa opinia managerului general, "Concivia" a fost in cistig. "La pretul de un miliard se aduna TVA, plus dobinzile la rate, care, in total ajung la 1,9 miliarde lei. Comparind cu 1,5 miliarde, societatea a avut de cistigat si FPS Central a recunoscut ca afacerea s-a derulat foarte legal. Singura problema in documentatia acestei afaceri era lipsa unui studiu de fundamentare privind vinzarea, insa acesta exista la ?Concivia?. Desi actiunea de vinzare a activului este legala, ea nu a fost inteleasa din nefericire de FPS Braila", a spus ing. Mateciuc.
"Mistral" ofera un pret derizoriu pentru sediul inchiriat de la Concivia
Astfel de neintelegeri se pare ca inca mai exista la Braila. Una dintre acestea este contractul cu Societatea "Mistral", care a incheiat in 1992 un contract de inchiriere cu SC "Concivia" SA, avind ca termen final luna august a acestui an. In anul 1995, "Mistral" a facut o solicitare de cumparare, in urma careia "Concivia" s-a adresat unei firme evaluatoare de active, platind studiul de evaluare.
"Ni s-a comunicat atunci ca activul costa 3 miliarde lei, iar cind am comunicat societatii ?Mistral? ca avem studiul de evaluare si am spus cit costa, cind am vrut sa trecem la negocieri ni s-a spus ca e foarte mult. Ne-au oferit in jur de 880 milioane lei si asa am inchis discutia", am aflat de la ing. Adrian Mateciuc.
Conform sursei citate, in 1997, cind a fost renegociata chiria societatii "Mistral", din nou au fost probleme. "Ei ne-au oferit un pret derizoriu, dupa care, spre sfirsitul anului, s-au adresat FPS Bucuresti si au afirmat ca s-au adresat ?Conciviei? in vederea cumpararii unui activ, dar ca nu au primit nici un raspuns concret, ceea ce este total inexact. FPS ne-a cerut relatii si le-am trimis un dosar intreg de corespondenta in copie si atunci am primit acceptul de vinzare a activului in conditiile legii". Dupa afirmatiile managerului general, in aceste conditii "Concivia" a trecut la o licitatie de evaluatori, pentru ca situatia sa fie cit mai corecta. Licitatia pentru evaluatori a fost cistigata de Institutul IPIU din Bucuresti, firma recunoscuta pe plan national. "Din studiul de evaluare a rezultat valoarea de 25 miliarde lei pentru activul solicitat de ?Mistral?, in care sint hale, teren, suprafata amenajata, etc.
Conform legii ?Mistral? a reclamat ca a facut unele investitii, care urmau sa fie scazute la negocieri din costul activului. Dar, lucrarile le-au facut fara acceptul Conciviei ca proprietar, iar altele au fost efectuate chiar de societatea noastra", a mai spus ing. Mateciuc.
In asemenea conditii, "Mistral" evalueaza lucrarile efectuate la 2,8 milioane lei.
"Dar, Institutul IPIU Bucuresti a luat in calcul si lucrarile efectuate de locator si le-a evaluat la 1,2 miliarde lei", am aflat de la managerul general al Conciviei.
La ora actuala societatea se afla intr-un alt impas, intrucit, dupa cum sustine ing. Mateciuc, in ciuda faptului ca "Mistral" a initiat o actiune foarte hotarita sa cumpere acum, nu exista un limbaj comun pentru negocieri.
"Sa aiba vreo legatura cu problemele de ultima ora de la Concivia?" se intreaba ing. Mateciuc, adaugind ca societatea pe care o conduce este interesata sa vinda activul "Mistral", dar nu in orice conditii.
"Acest lucru il stie si FPS Braila. Domnul Adrian Mavrochefalos a participat la o sedinta AGA, unde am stabilit strategia de vinzare a acestui obiectiv, inclusiv licitatia pentru evaluator. Am constatat insa ca avem pareri diferite, spun aceasta intrucit Adrian Mavrochefalos sustinea ca utilajele aferente activului n-ar trebui trecute pe lista de vinzare. Ori, exista articol clar in lege, care spune ca un activ se vinde in integralitatea lui. Si la ?Mistral? am avut mai multe discutii in acest sens cu cenzorii si cu administratorul Hornet. Dar, dupa parerea mea, acestia sint doar niste executanti, altii sint cu deciziile", a conchis Adrian Mateciuc. (Tudorita TARNITA)

Comentarii