Senatorul Ionel Alexandru nu-l recunoaste pe rege ca fost sef al statului

marți, 06 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Senatorul Ionel Alexandru nu-l recunoaste pe rege ca fost sef al statului

Pe data de 3 noiembrie, senatorul PRM Ionel Alexandru a tinut o conferinta de presa la biroul senatorial. Subiectul discutat l-a constituit prezentarea amendamentelor PRM la proiectul de buget pe 2002. Senatorul a declarat ca parlamentarii peremisti braileni au depus si sustinut trei seturi de amendamente: setul PRM-ului, amendamentele primite de la Consiliul Judetean si cele primite de la Primarie. Referindu-se la amendamentele Primariei si ale CJ, Alexandru a declarat ca parlamentarii braileni ai PSD nu le-au sustinut decit pe cele ale CJ, nu si pe cele inaintate de Primarie.
Ionel Alexandru a declarat ca, in setul depus de PRM, el a fost initiatorul citorva amendamente. "Eu am mers pe textul legii si am facut unele observatii la textul initial al unor articole, iar majoritatea au fost aprobate de comisiile reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului, urmind a fi discutate si in Comisia de buget-finante a Parlamentului", a declarat parlamentarul PRM.
Una din modificarile initiate de peremistul brailean s-a referit la articolul 15, punctul 8, al proiectului Legii bugetului pe 2002, care prevede "acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman". Ionel Alexandru a introdus o completare, de natura politica, la acest articol, rezultatul fiind: "persoanele care au avut calitatea de sef al statului roman, dupa 1989", incadrindu-i, astfel, doar pe Ion Iliescu si Emil Constantinescu.
Parlamentarul brailean, de formatie profesor de istorie, si-a motivat amendamentul cu argumente istorice. "L-am scos pe regele Mihai, pentru faptul ca el nu a fost sef al statului. El a domnit intre 1927 si 1930, de la virsta de 3 ani, la cea de 6 ani. Fiind minor, nu putea domni in aceasta perioada, aceasta functie fiind indeplinita de un Consiliu de Regenta, format din printul Nicolae, Gheorghe Buzdugan, seful Curtii de Conturi, si Miron Cristea, patriarhul Romaniei. Din ’40, cind a revenit la domnie, pina in ’47, nu a condus deloc, pentru ca prevederea de baza a monarhiei este ca «regele domneste, dar nu guverneaza», ceea ce inseamna ca nu a fost sef al statului, aceasta functie fiind indeplinita de maresalul Ion Antonescu, pina in ’45, iar dupa aceea, de Petru Groza, care a preluat conducerea", a declarat Ionel Alexandru. Senatorul a spus ca acest amendament a fost aprobat in comisiile reunite, urmind a fi discutat si in Comisia de buget-finante a Parlamentului, "dar nu stiu daca va ramine valabil", a mai precizat acesta. Parlamentarul PRM considera ca eliminarea regelui de la aceste drepturi ar insemna o economie substantiala la buget. Pentru intemeierea acestui amendament, senatorul Ionel Alexandru a declarat ca s-a consultat cu mai multi juristi, care i-au dat dreptate. (Dragos VASILE)

Comentarii