CET primeste gaz metan doar cind suna telefoanele politice

luni, 28 septembrie 2009, 23:45
3 MIN
 CET primeste gaz metan doar cind suna telefoanele politice

Firul scurt si presiunea politica regleaza frecventa apei calde la ieseni. Timp de sapte ore, CET nu a primit ieri gaze naturale, apa calda pentru ieseni fiind intrerupta. Situatia a revenit la normal dupa o serie de telefoane "pe firul scurt". Ca si in datile trecute, "rezolvarea" a venit de la primarul Nichita care, aflat la Bucuresti, a intervenit la Guvern.

Cit va dura minunea, nu se stie insa. CET ramine in aceeasi criza economico-financiara, fara solutii concrete de a iesi din impas. In timp ce sefii termocentralei se declara coplesiti de situatie, edilii locali asteapta ajutor de la Guvern. Mai mult, oficialii Primariei sustin ca "populatia are de suferit de urma jocurilor politice".

Primaria se plinge de persecutii politice

CET are gaze naturale in functie de comenzile politice. Cel putin asa se deduce din maniera in care termocentrala ieseana reuseste sa-si rezolve problemele cu Romgaz. Dupa o pauza de aproape 7 ore, in care a fost sistata furnizarea gazelor catre CET Iasi, situatia a revenit la normal. "Reluarea gazelor s-a facut in urma discutiilor purtate de domnul primar cu ministrul Videanu. In aceste conditii, reluam furnizarea energiei termice catre populatie. Nu pot sa va spun cit va dura acest lucru", a declarat Dorin Ivana, directorul CET Iasi.

Interventia politica nu a schimbat insa si datele problemei cu care se confrunta termocentrala. Romgaz a intrerupt ieri gazul din cauza datoriilor furnizorului de agent termic local, care se ridica la aproximativ 32,6 milioane lei. Pentru a nu ramine fara gaze, CET ar fi trebuit sa plateasca pina la sfirsitul saptaminii trecute suma de 2 milioane lei. In plus, reprezentantii CET sustin ca Romgaz a impus conditii nerealiste pentru a continua furnizarea gazului. Pe linga esalonarea datoriei pe o perioada de 24 de luni, au cerut si plata in avans a consumului. "Noi nu incasam banii in avans de la populatie, dar ei ne cer banii inainte si nu avem cum sa platim", a explicat Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al CET Iasi.

Reprezentantii municipalitatii au declarat ca sistarile de gaze au loc din pricina jocurilor politice din Guvern. "Din cauza faptului ca cele doua partide care alcatuiesc Coalitia nu se mai inteleg si a luptei politice, trebuie sa sufere populatia. Nu este normal ca un primar al unui oras de talia Iasului sa faca nenumarate interventii la Guvern, a carui datorie este sa asigure energia termica populatiei", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.

Se asteapta o minune astazi, de la Guvern

Sefii municipalitatii asteapta ca problemele cu care se confrunta CET sa fie rezolvate de Guvern. "Marti este o sedinta de Guvern, unde sper sa se discute si situatia termocentralei. Oricum, am aproape certitudinea ca populatia nu va suferi de frig la iarna. Se vor gasi pina la urma solutii", a declarat viceprimarul Gabriel Grigore.

In cursul saptaminii trecute, pe masa Guvernului ar urma sa ajunga un set de solicitari si propuneri trimise de municipalitatea ieseana. Astfel, in ceea ce priveste rezerva de stat, municipalitatea ar vrea ca jumatate din cantitatea de huila, respectiv 50.000 tone, sa fie alocata si trimisa la Iasi pina la sfirsitul anului, iar cealalta jumatate, in a doua parte a sezonului rece. In plus, s-au mai facut solicitari pentru 20.000 tone de pacura si 22 milioane metri cubi de gaz, dar si preluarea, alaturi de alte unitati similare din tara, de catre Ministerul Economiei.

Primarul Gheorghe Nichita a afirmat saptamina trecuta ca s-a propus catre Romgaz preluarea CET I, urmind ca furnizorul de gaze sa foloseasca energia electrica rezultata, iar termocentrala, energia termica. CET sta prost si in ceea ce priveste ceilalti combustibili: pacura si carbunele.

In prezent, termocentrala are in stocuri doar 2.600 tone carbune si 500 tone pacura, desi are incheiate contracte pentru 200.000 tone huila energetica si 15.000 tone pacura. In plus, furnizorul de apa calda si caldura are de recuperat de la populatie in total circa 82 milioane lei, din care aproximativ 27 de milioane reprezinta facturile neachitate, iar restul, penalitati. Surse din cadrul CET sustin ca iarna ce bate la usa va fi friguroasa pentru iesenii cu datorii la intretinere.

Comentarii