Naveta pe jos la minus zece grade

marți, 11 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Naveta pe jos la minus zece grade

Guvernul a lansat, in aceasta toamna, programul "Autobuzul scolar". In zona Roman au fost dotate cu autobuze scolile din comunele Ion Creanga – pentru transportul elevilor de la Recea, Sagna – pentru transportul elevilor de la Vulpasesti, Dulcesti – pentru transportul elevilor de la Cirlig si Corhana. Valoarea de inventar a unui autobuz se ridica la 445 milioane de lei, iar prin oferta facuta de Guvern se asigura desfacerea productiei firmei Aro Cimpulung.
Pe de alta parte, asigurindu-se transportul elevilor din satele izolate catre scolile din centrul comunelor, dupa efectul de comasare, se preconizau economii prin reducerea costurilor cu salarizarea profesorilor.
In plus, nu erau de neglijat cheltuielile cu intretinerea scolilor izolate care, teoretic, ar fi trebuit sa dispara.
Socoteala Guvernului nu se potriveste cu cea de la Recea
Autobuzele au fost predate consiliilor locale, care suporta cheltuielile de intretinere si salariul soferului.
Masinile sint garantate pentru un an. In acest timp, primariile inlocuiesc doar filtrele de ulei, asigura ulei in valoare de 7-8 mii de lei pe luna. Lunar, consiile locale platesc si asigurarea pentru masina, in valoare de la 1,9 milioane lei. Salariul unui sofer angajat de primarie pentru a asigura transportul elevilor este de 3,2 milioane de lei. (cu mult mai mare decit al unui dascal!) Daca se adauga valoarea de amortizare a masinilor, de 3,7 milioane lei, un calcul sumar arata ca aceste cheltuieli se rididica la 14,3 milioane de lei, care pot creste sau scadea in functie de numarul de kilometri parcurs de masini.
Pe traseul Recea-Ion Creanga, pentru transportul celor 73 de elevi se consuma 17 litri de motorina pe zi, adica 275 de mii de lei. In comuna Ion Creanga, de exemplu, salariile cadrelor didactice de la Scoala Recea ar fi trebuit sa se ridice la aproximativ 24 milioane lei pe luna, bani care se economisesc prin deplasarea copiilor la scoala de centru. In schimb, platind un salariu soferului de 3,2 milioane de lei si cheltuieli de intretinere de circa 14 milioane de lei se dovedeste ca economia preconizata este de maxim 10 milioane de lei.
Mai mult, primariile tot cheltuiesc cu intretinerea scolilor, pentru ca in cladiri functioneaza clasele I-IV.
Copiii inoata prin nameti
Atunci cind a procedat la comasarea scolilor, Guvernul n-a luat in calcul iarna grea, cind drumurile se inzapezesc, si copiii ori stau acasa, ori fac fac naveta pe jos.
"Praf aruncat in ochii electoratului! O noua cheltuiala pusa pe spinarea consiliilor locale si o tortura pe capul elevilor! Sa chinui, pe timp de iarna, copii de 12-14 ani sa mearga prin ger, la minus 10 grade, zeci de kilometri ca sa ajunga la scoala, e o crima!", a declarat primarul comunei Dulcesti, Nicu Chirila. La aceasta comuna sint transportati la scoala de centru 33 de copii de la Corhana si 9 de la Cirlig. Directorul scolii, Constantin Sipoteanu, spune ca a atras atentia ISJ, inca din toamna, privind dificultatea transportului in cazul unor ierni grele.
De la Vulpasesti la Scoala Sagna sint transportati in jur de 60 de elevi. O saptamina, elevii au stat acasa din cauza inzapezirii drumului. Dupa ce drumul a fost desfundat, s-a stricat masina. "E motorina foarte proasta si s-a infundat pompa de injectie. Avem masina in service la Roman. Copiii vin acum pe jos la scoala!", a declarat primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob.
Cel mai nemultumit de situatie e soferul masinii, care s-a aratat revoltat de calitatea masinii primite.
"N-am parcurs cu masina decit 3.800 kilometri, fata de 10.000 de kilometri cit este minim pentru rodaj. La un asemenea kilometraj, o masina garantata un an n-are voie sa se strice! Am dus masina la repartii la SC Hidroterm si ne-au cerut bani inainte pentru reparatii! Ni s-a spus ca nici nu se uita la ea, in caz contrar! Nimeni nu se gindeste ca pe gerul asta copiii fac 10 kilometri pe jos, zilnic!", a declarat soferul Mihai Alexandru.
Parintii sint, si ei, nemultumiti de faptul ca a fost desfiintata scoala si acum sint nevoiti sa-si trimita copiii, prin ger, la scoala. "A stat copilul o saptamina acasa. Nu puteam sa-l tin mai mult! Bata-i, Dumnezeu, sa-i bata! Comunistii au facut scoli si ei le desfiinteaza! Nu le mai ramine decit sa ne inchida si biserica si-atunci pot sa se laude si cu asta!", spune o mama revoltata. Parintii fetelelor sint cu atit mai ingrijorati cu cit acestea sint nevoite sa faca drumul prin cimp, pe intuneric. Isi fac cruce de cite ori isi vad copiii acasa intregi.
Pentru 10 milioane de lei economisiti pe an, Guvernul si-a asumat riscul imbolnavirii copiilor. (Flora ORDEAN)

Comentarii