Devalizarea Tepro: nici un vinovat

luni, 11 august 2008, 21:34
3 MIN
 Devalizarea Tepro: nici un vinovat

Acuzatii grele,  precum "subminarea economiei nationale", aduse inclusiv unor inalti functionari din Guvern, s-au transformat in simple abuzuri in serviciu. "Mai ramine ca acuzatilor sa le dea cite o diploma", spune procurorul care a lucrat trei ani in dosar. 

Franmtisek Priplata se afla bine mersi in Cehia, si este condamnat in Romania

Megadosarul Tepro, care facea inconjurul tarii acum aproape zece ani, s-a transformat intr-un dosarel de duzina. Dosarul cuprindea acuzatii deosebit de grave la adresa unor inalti functionari ai statului: subminarea economiei nationale, fals, uz de fals, abuz in serviciu. Toate erau cuprinse in nu mai putin de 109 volume. Acum, in acestea se mai cerceteaza doar banalul abuz in serviciu.

Dupa trei ani de cercetari, procurorii bucuresteni i-au scos basma curata pe toti cei acuzati in dosar de subminarea economiei nationale. Apoi au trimis dosarul la Iasi pentru a fi cercetat abuzul in serviciu.

Conflict negativ de competenta

In celebrul dosar in care erau cercetati in principal cehul Zdenek Zemek, fostul actionar majoritar al fabricii, dar si Theodor Gavula, Franmtisek Priplata, fostul director Andreiu Catoiu si unii fosti inalti functionari din FPS procurorii au dat o decizie interesanta. Magistratii Serviciului de Combatere a Infractiunilor de Macro-Criminalitate Organizata din cadrul DIICOT Bucuresti au considerat, dupa trei ani de cercetari, ca nimeni nu a incercat sa submineze economia nationala. "Solutia de scoatere de sub urmarire penala pentru infractiunea de subminare a economiei nationale a fost data pe 18 octombrie 2007", a declarat procuror Ramona Bulcu, din cadrul Biroului de Informare Publica si Relatii cu Presa al Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dupa aceasta solutie, procurorii bucuresteni au trimis dosarul Tepro din nou la Iasi. "Intre DIICOT si Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi s-a declansat un conflict negativ de competenta. In urma solutionarii acestui conflict, s-a stabilit competenta de solutionare in favoarea Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi", se preciza, in urma cu trei luni, intr-un comunicat al Parchetului General.

In luna mai dosarul a ajuns la Iasi, unde a stat o saptamina la Parchetul local si a fost trimis la Politie, la Serviciul de Investigare a Fraudelor. De aici, cele 109 volume au fost preluate de Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi. "Dosarul se afla la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi de la jumatatea lunii trecute. A fost preluat din pricina complexitatii cauzei", a declarat procuror Origel Cotoi, purtator de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi.

Astfel, cele 100 de volume au fost aduse de la Politie din nou la Parchet. "Persoanele implicate in procesul de privatizare a societatii sint cercetate pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave", a precizat procuror Carmina Pascal, purtator de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Iasi.

Fostul procuror Gheorghe Suhan, cel care a instrumentat dosarul pina in anul 2002, spune ca dosarul trebuia finalizat atunci cu trimitere in judecata. "Cind l-am lasat eu era aproape finalizat, era doar o problema de competenta. In opinia mea, toti cei cercetati in dosar trebuiau trimisi in judecata. Acum mai ramine sa le dea o diploma la sfirsit", a declarat Gheorghe Suhan.

Arestari spectaculoase, urmate de SUP-uri surprinza

In anul 1998, firma Zelezarny Veseli a cehului Zdenek Zemek a devenit proprietara a 51 la suta din actiunile Tepro. Dupa licitatia cistigata, firma ceha isi luase angajamentul sa plateasca pina la sfirsitul anului 3 milioane de dolari si ulterior sa investeasca pina in august 2000 alte 5 milioane de dolari.

Insa dupa numai un an de la cumpararea actiunilor firma a hotarit disponibilizarea a aproape 1.300 de angajati. In anul 1999, Departamentul de Control al Guvernului a considerat ca privatizarea s-a facut in conditii dubioase si a fost sesizat Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi.

In urma cercetarilor s-a constatat ca Zelezarny Veseli a prejudiciat fabrica de tevi cu 15 milioane de dolari, ca urmare a vinzarii utilajelor la fier vechi.

Astfel, patronul firmei cehe Zelezarny Veseli, Zdenek Zemek, reprezentantul acestuia la Tepro, Franmtisek Priplata, delegatul lui Zemek la Tepro, Theodor Gavula, Andreiu Catoiu, fost director Tepro in perioada 1995-2000 si semnatar al contractului de vinzare-cumparare intre fostul FPS si Zelezarny Veseli, Sergiu Serbotei, fost director al sectiei "Privatizare" din cadrul FPS, si Ruxandra Jianu, membra in aceeasi comisie, au fost pusi sub acuzare.

Mai mult, Franmtisek Priplata si Sergiu Serbotei au fost chiar arestati in acest dosar de catre procurorii ieseni. Pina in anul 2005 dosarul a stat la Iasi, de unde a fost preluat pentru rezolvare de catre DIICOT Bucuresti.

Comentarii