Doar sperantele au intrat in depozitele CET

Subtitlu

joi, 08 octombrie 2009, 00:19
3 MIN
 Doar sperantele au intrat in depozitele CET

Nichita a exemplificat ca a cerut Guvernului plata in avans a subventiilor, asigurarea stocurilor de combustibili, a unei rezerve de stat de huila energetica, preluarea restantelor la credite, dar si esalonarea datoriilor la bugetul de stat. In plus, a adaugat ca a fost depusa deja documentatia pentru modernizarea furnizorului de agent termic pe fonduri europene. "Am cerut o strategie la nivel national pentru rezolvarea situatiei. O solutie ar fi preluarea termocentralelor de catre Termoelectrica", a mai declarat Nichita.

Primarul a afirmat ca situatia in care se afla CET acum se datoreaza in primul rind faptului ca tarifele aprobate de stat la energie electrica si gigacalorie sint sub costurile de productie, dar si faptului ca au crescut preturile la combustibili. In ceea ce priveste aducerea unui investitor strain la CET, Nichita a afirmat ca nu este o solutie viabila din cauza ca nu vor mai putea fi accesate fonduri europene si ca nu s-ar urmari decit "a pune mina pe un patrimoniu imens".

O prima gura de oxigen pentru CET va veni de la Guvern. Sefii Primariei sustin ca au primit o adresa prin care sint anuntati ca datoriile termocentralei catre Romgaz vor fi sterse. "Adresa este de la Ministerul Administratiei si Internelor. Se cer documente prin care sa fie aratata datoria CET catre Romgaz la data de 30 iunie 2009. Deja CET a trimis documentele. Urmeaza sa semneze si conducerea Romgaz pentru a confirma situatia financiara. La acea data, CET avea datorii de 32 milioane lei catre Romgaz", a declarat Nichita.

Edilul sustine ca Guvenul aproba astfel o solicitare a municipalitatii iesene facuta inca din luna aprilie. "Se pare ca au gasit solutia legala. Romgaz este o unitate de stat, de aceea este posibil acest lucru. Sper sa urmeze cit mai repede un proiect de hotarire de guvern si apoi o hotarire. Nu e o masura doar pentru Iasi, ci pentru intreaga tara. Sper sa fie adoptate si celelalte masuri solicitate de mine, precum stergerea datoriilor la stat sau rezerva de stat de carbune", a completat Nichita.

In cazul in care s-ar sterge datorii de 32 milioane lei catre Romgaz, CET ar urma sa o porneasca de la zero in relatiile cu furnizorul de gaz. Tot de la Guvern ar putea veni si un ajutor in ceea ce priveste datoriile catre Unicom. Dupa ce l-a infierat pe fostul director al termocentralei, Costica Neculai, ca nu a stiut sa gestioneze procesul cu Unicom, primarul a specificat ca prin garantarea de catre municipalitate a platilor ar putea fi esalonata datoria catre furnizorul de carbune de anul trecut. "Daca nu era blocajul cu Unicom, nu mai erau problemele de acum cu furnizorii de carbune. Aprobarea avalizarii biletelor la ordin ne va permite esalonarea datoriilor catre Unicom pe 2 ani de zile", a declarat Nichita.

–––-

Sindicalistii CET cer oprirea montarii de centrale termice

Dupa ce E.ON Gaz a anuntat ca vine in sprijinul populatiei pentru a-si monta centrale termice, reprezentantii CET au iesit la atac. Intr-un memoriu semnat de fostul lider de sindicat si director tehnic de la CET, Dan Iordache, se arata ca prin montarea centralelor de apartament se incalca prevederile Constitutiei care se refera la "protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati", iar prin poluare, dreptul la ocrotirea sanatatii. In plus, creste concentratia noxelor din aer si pericolul exploziilor.

Memoriul are la baza un studiu publicat la Cluj care analizeaza "efectele negative multiple ale inlocuirii sistemelor centralizate de incalzire a blocurilor de locuinte din Romania cu dispozitive termice individuale alimentate cu gaz natural".

Reprezentantii CET cer prin acest memoriu luarea de masuri "pentru stoparea reclamei violente si mincinoase a furnizorilor de centrale de apartament, cit si a furnizorului de gaze naturale (dobinzile practicate prin programul E.ON Plus depasesc 20%)".

Comentarii