Blocurile cu datorii, excluse de pe lista de contorizare

sâmbătă, 17 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Blocurile cu datorii, excluse de pe lista de contorizare

Primarul municipiului, Decebal Bacinschi, cit si directorul societati de termoficare, Valter Popescu, sustin ca pina la sfirsitul acestui an se va finaliza contorizarea tuturor scarilor de bloc din Focsani. In prezent, SC ENET SA are in desfasurare un program de contorizare a blocurilor, rezultatul fiind reducerea facturilor la caldura si apa calda, ca urmare a faptului ca locatarii nu mai platesc pierderile de pe retea. Pina luna aceasta, in Focsani au fost montate in jur de 410 gigacalorimetre, din care 46 doar in puncte termice. Directorul SC ENET sustine ca montarea gigacalorimetrelor la punctele termice se impune pentru a monitoriza cit mai corect pierderile de pe retea.
Societatea de termoficare monteaza la ora actuala gigacalorimetre, potrivit spuselor directorului general Valter Popescu, pe strada Dinicu Golescu: „La ora actuala se monteaza contoare in zona aferenta punctului termic nr. 54. Vom continua acest proces, insa acolo unde sint datorii nu vom monta contoare, chiar daca sint in planul de contorizare”, a avertizat directorul Valter Popescu.
Pentru o contorizare integrala a orasului, directorul ENET spune ca mai sint necesari 2.200 de contori. La rindul sau, primarul Decebal Bacinschi spune ca cei care au instalatiile defecte vor plati facturi mari la intretinere. „Ceea ce ar trebui sa se inteleaga foarte bine este ca acele persoane care locuiesc in blocuri la care instalatiile din subsol sint stricate, practic vor plati niste sume incredibile, pentru ca contorul va merge, apa calda va curge in subsolul acela. In aceste conditii, montind acele gigacalorimetre, ii vom obliga, mai bine zis se vor obliga singuri sa-si refaca instalatia, altfel vor plati niste sume extraodinar de mari”, a declarat primarul Decebal Bacinschi.
Repartitoare de costuri
Directorul ENET sustine ca, pe linga aceste gigacalorimetre, populatia trebuie sa mai achizitioneze si repartitoarele de costuri pentru ca fiecare familie sa plateasca doar cit consuma. Cu toate ca in oras sint multe firme private care comercializeaza aceste repartitoare electronice, directorul Valter Popescu sustine ca pe focsaneni i-ar costa mai putin daca firma pe care o conduce ar cumpara repartitoarele, iar cetatenii sa le achizitioneze de la ENET in sistem centralizat. „Una este sa te duci ca cetatean sa cumperi aceste repartitoare, si alta e sa se faca un sondaj si sa se generalizeze. ENET-ul sa cumpere aceste repartitoare, mii de bucati si sa le montam noi la cetateni, iar cetatenii sa plateasca in rate aceste repartitoare”, a declarat directorul ENET, Valter Popescu. Deocamdata nu se stie citi locatari agreeaza acest sistem. SC ENET a comandat si un sondaj de opinie in acest sens prin intermediul unui ziar local, insa doar un locatar s-a aratat interesat sa cumpere repartitoare de costuri prin intermediul societatii locale de termoficare.
Repartitoarele de costuri pot fi achizitionate si direct de la furnizor in rate fixe, sau in rate prin asociatia de proprietari. De exemplu, Asociatia de proprietari nr. 28 a achizitionat aceste repartitoare de costuri, insa locatarii spun ca nu au primit aprobarea montarii gigacalorimetrului de la SC ENET SA. Astfel, cu toate ca locatarii au cheltuit aproximativ 6 milioane de lei pentru un apartament, societatea de termoficare nu le-a eliberat aprobarea pentru montarea de gigacalorimetre, iar proprietarii platesc sume la fel de mari la intretinere.
Caldura dupa buzunar
Sistemul pe care intentioneaza sa-l introduca Primaria Focsani este folosit si ?n alte tari europene de catre societatile de asigurare a utilitatilor publice, cum ar fi Austria, de exemplu. Odata ce blocul are gigacalorimetru, repartitoarele de costuri sint montate pe calorifere si dau posibilitatea locatarilor sa-si controleze consumul. Prin actionarea robinetului termostatic ?ntr-o treapta inferioara se ?nregistreaza un numar mai mic de gigacalorii consumate si, implicit, valoarea facturii va fi mai mica. Repartitorul da si posibilitatea sporirii gradului de confort termic, obtin?ndu-se ?n locuinta o temperatura mai mare. Specialistii spun ca acest sistem va elimina risipa si odata cu introducerea acestui sistem nu va mai conta nici suprafata ?ncalzita, nici numarul de elementi de calorifer, fiecare platind atit cit consuma. Cu toate acestea, mai e destula vreme pina cind acest sistem va fi adoptat de toti locatarii, tinind cont ca in Focsani conductele si instalatiile sint invechite si cedeaza destul de des. Cunoscatorii spun ca fara o investitie serioasa in sistemul de termoficare, contorizarea nu va avea rezultatul scontat. (N.D.)

Comentarii