Calculatorul, prea scump pentru elevii saraci

miercuri, 22 septembrie 2004, 23:00
2 MIN
 Calculatorul, prea scump pentru elevii saraci

Aproximativ 500 de elevi vrinceni care provin din familii sarace au renuntat la ideea achizitionarii unui calculator cu subventia de 200 de euro oferita de guvern. Desi initial au exista aproape 2000 de solicitari in Vrancea, numarul acestora s-a redus atunci cind unii parinti au aflat ca trebuie sa mai puna din buzunar minim 100 de euro. „Multi au crezut ca un calculator costa 200 de euro, ceea ce nu este adevarat. Am facut un studiu de piata si nimeni nu poate vinde un calculator sub 300 de euro. Initial am avut 1900 de cereri, insa unii au mai renuntat”, ne-a spus inspectorul de informatica, Emil Onea. La ora actuala, 1433 de dosare sint considerate eligibile in Vrancea, ele fiind deja introduse in baza de date a Ministerului Educatiei. Cele mai multe cereri sint venite din partea elevilor din mediul rural, din zonele mai sarace ale judetului, cum ar fi Coroteni, Naruja sau Soveja, dar si din Dumitresti, Boghesti sau Cirligele. „In general sint mai multe cereri din mediul rural, decit in urban. Multe au fost in zonele mai sarace. Soveja, de exemplu, are peste 30 de cereri, desi este o scoala mica”, a mai precizat inspectorul Onea.
Lista beneficiarilor va fi afisata la 1 octombrie
Cererile depuse de elevii vrinceni vor fi analizate de Ministerul Educatiei, urmind ca lista beneficiarilor sa fie afisata pe 1 octombrie. Calculatoarele achizitionate de elevi, prin ajutorul guvernamental de 200 de euro acordat in bonuri valorice, trebuie sa fie noi si sa aiba minim un procesor la 1,6 GHz, 128 MB RAM si 40 GB hard-disk, sau echivalent. De aceea, acordarea ajutorului de 200 de euro este conditionata de angajamentul parintilor de a completa suma necesara pentru achizitionarea unui computer nou. In situatia in care furnizorul accepta, diferenta de pret poate fi platita si in rate. In aceste cazuri, cuponul poate constitui avans pentru achizitionarea calculatoarelor.
In timp ce unii elevi renunta la cererea de subventie, datorita veniturilor mici ale familiei, multe din cadrele didactice tinjesc dupa un asemenea ajutor financiar. Cu toate ca lucrul pe calculator le este din ce in ce mai solicitat in cadrul activitatii didactice, de multe ori profesorii nu au posibilitatea de a-si cumpara un computer. Dascalii se pling ca nu pot fi la curent cu ultimele noutati, iar elevii sint adesea mai bine pregatiti in acest domeniu, ceea ce le stirbeste oarecum autoritatea. „Chiar si pentru profesorii de informatica este un handicap, pentru ca elevii vin cu lucruri foarte noi si solicita sprijin din partea profesorului”, este de parere inspectorul de informatica, Emil Onea. (Camelia STANILA)

Comentarii