Cardurile incearca sa faca KO caramizile de bani

miercuri, 03 martie 2004, 00:00
6 MIN
 Cardurile incearca sa faca KO caramizile de bani

Daca tot sintem atit de preocupati sa intram in Uniunea Europeana, ar trebui sa ne aliniem si ca grad de civilizatie. Statul pe la ghiseele institutiilor sau cumparaturile cu sacosa de bani nu intra in discutie in cazul cetateanului comunitar. El nici nu se plinge ca i-au fost furati in microbuz cele citeva milioane lei primite ca salariu. Gradul sporit de civilizatie impus de integrarea europeana ii permite comunitarului cu pricina sa-si scoata tacticos din portofel doar cardul si sa-si rezolve in citeva minute toate platile, incepind de la banalele facturi de gunoi sau telefon, pina la cinele romantice cu persoana iubita sau amenzile incasate pentru depasirea vitezei la intoarcerea de la restaurant. La inceputul acestui an, bancile comerciale reprezentate in judetul nostru aveau deja 51.378 de carduri emise, dintre care 51.050 carduri erau in lei. Avind in vedere faptul ca numarul salariatilor vrinceni inregistrati la acelasi moment era de 55.725 persoane, putem aprecia ca un numar insemnat de angajati detin cel putin un astfel de instrument de plata.
Ni se-ntimpla adeseori sa ne trezim in ultimul moment ca am uitat sa platim telefonul. Dar daca avem un card, acest lucru nu mai constituie o problema asa de mare, mai ales ca uneori plata se poate chiar si de acasa. Majoritatea bancilor comerciale din judet au incheiate conventii de plata a facturilor telefonice cu principalii operatori de telefonie fixa sau mobila. Astfel, cardurile emise de BRD-Societe Generale pot plati facturile Connex si Orange, cele emise de BCR pot achita facturile Connex, Orange, Zapp si Cosmorom, iar cele emise de Raiffeisen le pot lichida pe cele emise de Connex, Orange si Romtelecom. De asemenea, si Banca Transilvania ofera posibilitatea achitarii „datoriilor” catre Connex, Orange si Zapp. „La ora actuala avem in Focsani 4 ATM-uri si 13 POS-uri, exceptind pe cel de la banca. In judet avem emise in jur de 5500 de carduri. Trebuie sa subliniem faptul ca pentru cel care utilizeaza cardul pentru diverse plati nu se percepe nici un fel de comision”, a afirmat Ionut Taranciuc, de la Departamentul Marketing al Bancii Transilvania. Unele banci au creat servicii si mai rapide. Astfel cardurile Raiffeisen sau BCR permit plata facturilor la telefoanele mobile direct de pe telefon, uneori chiar si a facturii telefonului fix. Bancomatele BCR permit reincarcarea cartelelor Connex Go! si Kamarad, cit si incarcarea contului Xnet.
Bancile comerciale de pe teritoriul judetului nostru si-au instalat in jur de citeva zeci de terminale POS (post of sale) sau Imprinter. Acestea permit cumparaturile cu ajutorul cardurilor in marile magazine sau plata meselor in restaurantele luxoase. Nu se poate spune insa acelasi lucru despre magazinele cu produse agroalimentare din piata unde de multe ori se lasa la o singura tejghea minim citeva sute de mii de lei. Hotii de buzunare vor ramine in continuare tentati de locurile cu pricina.
Mai putine cozi la ghisee?
Cozile de la ghiseele regiilor care ofera utilitatile publice, cum ar fi alimentarea cu apa curenta sau ridicarea gunoiului, pot fi lesne evitate de catre detinatorii de carduri. Compania de Utilitati Publice din Focsani are incheiate conventii de plata cu carduri la BCR, Banc Post si Raiffeisen. Plata facturii de apa calda si incalzire centrala de la ENET se poate face cu aceleasi carduri, in cazul bancilor emitente BCR si Raiffeisen. Pentru plata abonamentului la cablu, puteti folosi cardurile emise de Banc Post si Raiffeisen, dupa cum si energia electrica, poate fi achitata in acelasi mod. Curentul electric mai poate fi achitat si la POS-ul instalat la ghiseul BCR, in cazul in care aveti un card emis de aceasta banca. Cit despre facturile de gaz, acestea pot fi lichidate prin cardurile Banc Post si Raiffeisen, iar la ghiseul bancii se pot plati prin cele emise de BCR.
Nici una din platile efectuate cu ajutorul cardurilor nu incarca factura achitata cu vreun comision. Cu toate acestea, posesorii de carduri au o oarecare reticenta de a folosi instrumentul modern de plata si prefera in cea mai mare parte achitarile cu monetar, direct la caseriile regiilor locale sau la ghiseul bancilor.
Taxe locale prin card, o posibilitate destul de apropiata
Pe viitor se doreste si acoperirea majoritatii platilor oficiale pe care trebuie sa le faca angajatul remunerat prin card. De exemplu, focsaneanul nu isi poate lichida inca datoriile catre fisc prin card. El abia isi poate plati, de la ghiseul bancii emitente a cardului detinut, amenzile, impozitele si taxele pentru institutia beneficiara, in contul special deschis de Trezoreria statului. La fel, la ora actuala, nici impozitele si taxele locale nu pot fi platite cu ajutorul instrumentelor moderne de plata, cu toate ca in cladirea Primariei exista instalat un bancomat. Autoritatile locale spera insa ca in urmatoarele luni sa poata implementa un astfel de program, desigur daca vor exista fonduri suficiente. „Acum lucram la acest program si nu stiu, momentan, daca o sa-i dam drumul in aprilie. Nu stiu daca era obligatoriu pentru noi sa il avem deja implementat, insa il facem in functie de banii pe care ii avem”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.
Legea obliga numai firmele mari
Ultimele reglementari privind introducerea sistemelor moderne de plata, respectiv Legea 250/ 2003 care aproba OUG 193/ 2002, nu mai obliga la acceptarea platii prin card decit firmele care desfasoara comert cu amanuntul si realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare decit echivalentul a 100.000 euro. Desi initial si furnizorii de utilitati publice si institutiile incasatoare de impozite, taxe, amenzi, penalitati si alte obligatii de plata aveau aceasta obligatie, ultimele norme in vigoare au adus un compromis, lasind la optiunea lor dotarea cu terminale de plata.
Cu toate ca pentru instalarea ATM-urilor si POS-urilor nu se percepe nici o taxa, costurile aparatelor fiind suportate de bancile cu care se incheie conventii, institutiile nu se grabesc sa faca mai usoara munca functionarilor de la ghiseu. Probabil din teama de a nu scadea incasarile zilnice, institutiile vrincene evita comisioanele percepute de banci pentru tranzactiile efectuate prin card, care nu depasesc de regula 2%. In realitate, mai putin de jumatate din acesti bani ajung la banci, diferenta constituind comisioanele percepute de Visa si Eurocard/ Mastercard, sub licenta carora sint emise cardurile. (Doina DAMIEAN, Camelia STANILA)
Carduri pentru toate exigentele
Bancile comerciale emit carduri de debit si de credit in lei sau in valuta pentru persoanele fizice. Cardurile de debit in lei se pot folosi pentru cumparaturile facute in limita soldului disponibil in contul de card. Printre acestea se numara cardurile „Maestro”, „Visa Electron”, „Clasic” si „Business”, ce au corespondent pentru fiecare banca emitenta. Platile mai pot fi facute si prin Internet, cu ajutorul unor carduri de debit speciale, cum ar fi „Visa Virtuon”. Pe de alta parte, cardurile de credit permit efectuarea unor achizitii in limita unui plafon de creditare acordat de banca emitenta. Un asemenea card este si „Eurocard Mastercard”. Orice detinator de card poate obtine numerar de la automatele tip ATM sau de la ghiseele bancilor comerciale care accepta modelul de card. Pentru a face platile dorite, cardurile trebuie introduse intr-un terminal electronic numit POS sau Imprinter. Bancomatele sint deschise permanent, indiferent de ora din zi si din noapte si nu iau nici un fel de pauza, fata de obisnuitul functionar. (D.D.)
„Calculatorul nu ia pauza de cafea si pauza de facut unghiile”
Dan Nica, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, i-a „urecheat” pe reprezentantii autoritatilor locale pentru faptul ca nu au asigurat accesul cetatenilor la serviciile publice on line prin infiintarea asa ziselor „chioscuri electronice”. Saptamina trecuta, ministrul le-a atras atentia primarilor vrinceni ca pretentiile „reformei la ghiseu” sint cerinte „legislative, care nu pot fi nici negociate si nici discutate”. Conform legii reformei administratiei publice prin mijloace electronice,
orice cetatean sau firma trebuie sa mearga la sediul institutiei doar daca doreste cu tot dinadinsul. ?n rest, orice solicitare sau plata trebuie facuta doar prin mijloace electronice on-line. Ministrul a spus ca sint foarte multi posesori de carduri, dar si multi oameni care au acces la calculator, asa ca ar trebui infiintate si la Focsani asemenea servicii. Dan Nica a mai spus ca unii primari refuza sa infiinteze acest tip de servicii si a cerut in mod expres infiintarea acestora in cel mai scurt timp. „Calculatorul si serviciile electronice, inclusiv serviciile de informare, sint servicii disponibile 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamina. Calculatorul nu ia pauza de cafea si pauza de facut unghiile, asa cum face functionarul clasic. Si va rog sa dati aceste ordine clare si precise”, a avertizat ministrul. (C.M.)

Comentarii