Cea mai nastrusnica cerere la Primarie Un focsanean vrea ca strada Fagaras sa poarte numele sau!

joi, 25 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Cea mai nastrusnica cerere la Primarie Un focsanean vrea ca strada Fagaras sa poarte numele sau!

Putini oameni indraznesc sa se intreabe cum ar fi ca strada pe care locuiesc sa fie botezata cu numele lor deoarece, se stie, pentru aceasta sint necesare o serie de calitati pe care prea putini le indeplinesc. In plus, recunoasterea unui asemenea merit se face, de obicei, dupa disparitia personalitatii in cauza.
Octavian Crisan, un pensionar in virsta de 76 de ani, din Focsani, a inceput deja demersurile la Primarie pentru ca strada Fagaras din municipiu sa-i poarte numele. Batrinul vrea, nici mai mult, nici mai putin decit ca strada sa primeasca numele sau si s-a autopropus la Primarie! „Subsemnatul, va rog a aproba si dispune schimbarea denumirii strazii „Fagaras” cu Crisan Octavian n. 1927- ing. inventator, luptator in rezistenta anticomunista”, se arata in cererea inregistrata la Primaria Focsani, sub numarul 1465, din 17 septembrie 2003.
Batrinul spune ca i-a venit aceasta idee in momentul in care a primit o adresa de la Ministrul Justitiei, prin care i-a fost confirmata calitatea de luptator in rezistenta anticomunista. „Cum am primit adresa asta, prin care mi se spune ca am calitatea de luptator in rezistenta anticomunista, am si mers la Primarie”, spune Octavian Crisan. „Solicit aceasta in baza OUG 214/1999 (cu 7 modificari ulterioare), care acorda acest drept unor persoane meritorii (art. 7, alineatul d) si datorita faptului ca locuiesc pe aceasta mica, minuscula straduta si chiar in blocul cu pricina”, mentioneaza batrinul, in cererea depusa la Primarie. Desi locuieste pe strada Stefan cel Mare, Octavian Crisan a cerut Primariei ca blocul in care sta sa fie inclus pe viitoarea strada „Crisan Octavian”, in virtutea faptului ca e mai aproape de strada „Fagaras”. „Totodata solicit o schimbare si anume, trecerea blocului nr. 14, strada Stefan cel Mare, pe strada Octavian Crisan. Asa este mai corect, fiind situat in spatele blocului din strada Stefan cel Mare”, spune, cu toata serioazitatea, pensionarul. Functionarii muncipalitatii spun ca nu s-au mai confruntat niciodata cu o asemenea cerere si s-au amuzat pe seama solicitarii iesita din comun. „De cind sint primar, nu mi s-a mai cerut asa ceva!”, ne-a spus, amuzat, primarul Decebal Bacinschi. Angajatii Primariei spun ca ii vor raspunde pensionarului dupa ce cererea va fi analizata si supusa aprobarii executivului local.
„N-am dat faina la rusi”
Octavian Crisan are, la cei 76 de ani ai sai, 33 de ani numai de pensie. „Am invatat 40 de meserii, dar vreau sa va spun ca cea mai buna dintre toate este cea de pensionar”, spune, zimbind. Octavian Crisan face parte din prima promotie de ingineri morari din tara, in anul 1949, dupa ce a absolvit cursurile Institutului de Industrie Alimentara, sectia morarit. A lucrat chiar si in Ministerul Industriei Alimentare, de unde a fost dat afara pentru ca „n-am dat faina la rusi”, ulterior fiind trimis la o moara din Baragan. Pina la iesirea fortata la pensie din 1970, Octavian Crisan a fost mutat prin toata tara si i s-a refuzat cererea de a pleca in Franta. In 1970 a fost scos fortat la pensie pe caz de boala, cu diagnosticul schizofrenie paranoida, la virsta de doar 42 de ani. Cu toate acestea, Octavian Crisan a mai lucrat in diverse locuri pina in 1978, cind a iesit definitiv la pensie. Anul acesta, dupa trei ani de judecata, batrinul a cistigat un proces cu Directia Muncii, in care a solicitat sa i se plateasca drepturile banesti prevazute de lege, in calitate de victima a regimului comunist. Ulterior a facut demersuri pentru obtinerea unui brevet de „luptator in rezistenta anticomunista”
Octavian Crisan este pasionat de inventii, iar doua dintre ideile sale au fost deja brevetate. Este vorba de un „motor rotativ”, dar si de un „dispozitiv pentru cintarirea automata a vagoanelor din mers”, idei care au ramas doar pe hirtie. Spune ca este un pensionar activ si a inceput demersurile pentru reinfiintarea clubului de sah „Venus-sah-Vrancea”, fondat in 1980, dar care a fost desfiintat de autoritatile vremii. Batrinul stie ca cererea sa nu e una obisnuita, dar asteapta nerabdator raspunsul autoritatilor locale. (Mihai BOICU)
Cum se schimba numele unei strazi
Demersul pentru schimbarea numelui unei strazi este destul de simplu. Solicitantul trebuie sa depuna o cerere la primarie, dupa care nu-i ramine decit sa astepte ca cererea sa fie analizata. Cererea este luata in discutie mai intii in Comisiile de specialitate din cadrul Primariei, in speta cea de Urbanism si Amenajare a Teritoriului. Propunerea ajunge apoi la comisia de specialitate din cadrul Prefecturii, al carei aviz este obligatoriu, conform prevederilor legale. Avizul poate fi favorabil sau sa dea numai o sugestie Consiliului Local, for care are ultimul cuvint in alegerea numelui unei strazi. Numele unei strazi se schimba numai dupa aprobarea Consiliului Local. (M.B.)

Comentarii