Consortiu pe Valea Susitei pentru reabilitarea drumului

luni, 11 aprilie 2005, 23:00
4 MIN
 Consortiu pe Valea Susitei pentru reabilitarea drumului

Simbata, la Soveja, primarii din Soveja si Racoasa, impreuna un reprezentant al provinciei belgiene Namur si cu oameni de afaceri din zona, au pus bazele realizarii unui consortiu. Acesta se va numi „Valea Susitei” si va avea ca scop principal atragerea de proiecte de dezvoltare pentru localitatile din zona, respectiv Straoane, Varnita, Racoasa, Cimpuri, Vizantea si Soveja.
Desi la manifestare au fost invitati toti cei patru primari de pe Valea Susitei, Dumitru Vladescu, primarul comunei Cimpuri si Vasile Zbirciog, edilul din Straoane, nu au onorat invitatia primarului sovejan. „Vreau sa cred ca (n.r.- cei doi primari absenti) au fost retinuti cu treburi deosebite si nu ca au refuzat sa vina”, a declarat primarul Costel Plesa, vizibil deranjat de lipsa celor doi omologi. La intilnire au mai participat secretarul general al provinciei belgiene Namur, Carlos Bautzer, Vicentiu Micheci, director de cabinet la Prefectura Vrancea, Constantin Nistoroiu, George Tepsanu, Xu Fengming, oameni de afaceri din Vrancea si Valentin Chitroceanu, reprezentant al transportatorilor rutieri. Scopul intilnirii a fost constituirea unui consortiu pentru rezolvarea principalelor probleme din zona. Cea mai grava situatie este starea drumului national DN2L cel care leaga comuna Soveja de punctul rutier Tisita, important pentru dezvoltarea turismului in zona montana. „Nu putem demara nici un fel de investitie de anvergura fara a pune la punct infrastructura. In primul rind trebuie sa rezolvam problema drumului, cu toate ca responsabilitatea finantarii apartine Sectiei Drumuri Nationale Vrancea”, a declarat primarul Costel Plesa. Daca de la Tisita, in campania electorala din toamna lui 2004 drumul a fost refacut partial pina in satul Muncelu, la Soveja se merge pe o sosea care arata ca dupa un veritabil bombardament.
Experienta belgienilor poate aduce bani europeni
Desi reabilitarea drumului national DN 2L revine Sectiei de Drumuri Nationale, lipsa banilor face imposibila aceasta actiune. Din acest motiv, primarul din Soveja vede ca singura alternativa realizarea consortiului pentru atragerea de programe si implicit de fonduri. „Singura solutie pentru realizarea acestui drum este, in momentul de fata, finantarea din partea societatii civile. Acest lucru se poate realiza prin asocierea in comunitati de comune, asa cum se intimpla in Franta. Astfel de asociere inseamna si o forta financiara, dar si o posibilitate superioara de a accesa programe europene”, a declarat Costel Plesa. Rolul provinciei belgiene Namur a fost clar definit de reprezentantul acesteia. „Biroul economic al provinciei Namur are relatii economice cu mai multe guverne europene. Pentru a avea relatii economice trebuie sa identificam in primul rind cine este interlocutorul roman, cu cine putem lucra. Noi nu putem avea relatii cu societati private. Putem lucra doar cu guverne, consilii judetene sau primarii. Dar nu sintem nici banca, nici investitor, cu atit mai putin nu jucam rolul unei societati caritabile. Noi sintem aici pentru un interes economic”, a explicat Carlos Bautzer intentiile pe care le are Biroul Economic al provinciei Namur in Romania. „Noi va putem oferi expertiza pentru anumite proiecte. Putem face concret aceste proiecte de dezvoltare agroturistica, protectia mediului, etc in asa fel incit ele sa poata fi realizate din fonduri europene”, a continuat belgianul Bautzer.
Zona ar putea atrage investitii de milioane de euro
Cei trei oameni de afaceri au accentuat ideea realizarii consortiului care sa puna in practica proiecte pentru dezvoltarea regiunii „Valea Susitei”. „Realizarea acestui drum si, in fapt orice investitie care s-ar putea face in aceasta zona, inseamna in primul rind bani pentru locuitorii din aceste comune, inseamna locuri de munca si dezvoltare. Pe o infrastructura de calitate putem face investitii profitabile”, a opinat Constantin Nistoroiu, administratorul societatii Nisprod. George Tepsanu, administratorul firmei SuperTrade SRL, s-a oferit sa ajute la realizarea acestui consortiu cu partea juridica. „De azi avem acest consortiu care se va numi «Valea Susitei». Urmeaza sa redactam statutul si sa-l legalizam in asa fel incit el sa devina functional”, a declarat George Tepsanu. Omul de afaceri chinez Xu Fengming, managerul SC Forest King SRL Soveja, care a investit circa 1 milion de dolari la Soveja, a fost total de acord cu realizarea acestui consortiu pe care a promis sa-l sprijine si financiar. „Daca ne prezentam in fata unei banci, a unui ordonator de credite sau pentru a obtine o alta forma de finantare, cinci primari, nu doar unul singur, parerea mea este ca efectul va fi cu siguranta altul”, a aratat Gheorghe Gaman, primarul din Racoasa. Edilul a promis celor prezenti ca va depune toate eforturile pentru ca si cei trei primari absenti sa participe la semnarea actului constitutiv al consortiului „Valea Susitei”. „Trebuie sa fim uniti, sa realizam importanta pe care o are atit repararea drumului, dar si alte proiecte care pot fi implementate pe Valea Susitei. Voi merge sa discut cu fiecare primar din cei absenti si va asigur eu ca vor fi de acord”, a promis primarul Gheorghe Gaman. (Gabriel SAVA)

Comentarii