Cu juma’ de milion, soferii incearca sa fenteze politia!

duminică, 12 octombrie 2003, 23:00
2 MIN
 Cu juma’ de milion, soferii incearca sa fenteze politia!

Soferii focsaneni care doresc sa se protejeze de controalele agentilor de circulatie folosesc o noua metoda. Astfel, proprietarii isi procura numere de inmatriculare preferentiale, care contin combinatii de litere utilizate de institutiile statului. Un prim exemplu, ar fi combinatia PRI, care ar putea duce in eroare politistii vrinceni ca aceea masina apartine Primariei Focsani. De asemenea, combinatia PRF, cea care semnifica ca autoturismul ar apartine Prefecturii Vrancea, i-ar putea face pe soferi sa treaca mai usor de un control in trafic. Nici combinatia GUV nu e ocolita, ceea ce la prima vedere ar semnifica faptul ca masina oprita ar apartine Guvernului. Sau MPR, adica Ministerul Public din Romania, combinatie care nu e interzisa prin lege. Aceste numere sint folosite de procurori, pentru masinile de serviciu si nu sint oprite chiar asa des de agentii rutieri.
Politistii vrinceni spun ca singurele combinatii interzise pentru numerele de inmatriculare sint cele care formeaza cuvinte sau expresii jignitoare.
Politistii spun ca numerele de inmatriculare care reprezinta initialele unor institutii ale statului sint acordate in primul rind masinilor acestor unitati, dar daca mai exista numere neatribuite, ele pot fi date oricarei persoane care plateste taxa pentru numere preferentiale.
447.000 lei, un numar de inmatriculare preferential
Pentru o inmatriculare provizorie folosita in cazul masinilor cumparate in leasing, vrincenii trebuie sa plateasca 38.000 de lei, pentru un numar, sau 78.000 de lei pentru doua numere. Pentru un numar preferential, dar provizoriu, soferii vor plati 298.000 de lei. Pentru o inmatriculare cu o combinatie aleatorie definitiva, conducatorii auto achita 222.000 de lei. Pentru un numar preferential, soferii interesati trebuie sa scoata din buzunar 447.000 de lei. Cei care stiu ca isi vor cumpara masini peste un an, isi pot rezerva numerele de inmatriculare. Taxa de pastrare si rezervare a numerelor costa 100.000 de lei.
Asadar, cu doar 225.000 de lei, cit reprezinta diferenta dintre un numar normal si unul preferential, multi soferi spera sa se bucure de un tratament preferential din partea agentilor rutieri. Politistii spun insa ca artificiul nu tine de fiecare data.
Exista si o serie de combinatii de litere care, in urma unui ordin emis de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, a fost interzisa la utilizare. Astfel, in cazul combinatiilor DEP, SEN, GUV, acestea pot fi folosite doar de masinile Camerei Deputatilor, Senatului si Guvernului. De putin timp, si combinatia POL a fost restrictionata, aceasta putind a fi folosita doar de masinile Politiei.
Indicativele care incep cu IO sint scoase din uz pentru ca ar putea fi confundate cu combinatia de cifre 10, astfel ca ION-ii care si-ar fi dorit o asemenea combinatie auto sint refuzati.
Chiar daca unii dintre soferi isi pun pe masini combinatii favorite, care ii pot ajuta sa „fenteze” politistii, totusi ei pot fi usor depistati, pentru ca in general masiniile de la institutiile statului sint deja cunoscute de agentii rutieri. (Dan CHIRIAC)

Comentarii