Finantistii doresc igienizarea mediului de afaceri

vineri, 24 octombrie 2003, 23:00
2 MIN
 Finantistii doresc igienizarea mediului de afaceri

Finantistii vrinceni doresc sa intensifice actiunile de recuperare a restantelor bugetare, dar si de urmarire permanenta a tuturor contribuabililor. Recuperarea arieratelor, dar si eliminarea, pe cit posibil, a crearii unora noi, reprezinta principala peocupare a Directiei de Finante Vrancea. „Ne preocupa permanent diminuarea arieratelor bugetare, pentru o mai buna gestionare a veniturilor. Ne-am dori sa impiedicam crearea unora noi si sa urmarim permanent toate categoriile de contribuabili, pentru a se ajunge la o curatire a mediului economic si de afaceri. Marii contribuabili nu ne fac probleme numai noua, ci si celorlalti parteneri: banci, furnizori etc.”, a declarat Constantin Grigorica, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea, intr-o conferinta de presa.
Peste 6200 de executati silit
La sfirsitul lunii septembrie, restantele totale ale contribuabililor din Vrancea catre bugetul de stat au scazut la 477,3 miliarde lei. Astfel, pentru rau-platnicii vrinceni, persoane fizice si juridice, s-au emis 6.224 titluri executorii. Statul urmeaza sa incaseze de la restantieri suma totala de 101,1 miliarde lei. In acest scop s-au identificat cladiri si alte bunuri imobile insumind 27,8 miliarde lei, iar la autoturisme sau alte bunuri mobile s-au infiintat 16 sechestre in valoare totala de 4,3 miliarde lei. Printre cele mai mari datorii recuperate de stat prin valorificarea sechestrului se numara circa 932 milioane lei de la SC Andor Pan SRL, 140 milioane lei din vinzarea unui stoc de vin apartinind Statiunii de Cercetari Viticole Odobesti, precum si 121 milioane lei de la SC Legal Invest SRL, in urma vinzarii unor rezervoare metalice.
Tot in aceasta perioada, s-au mai incasat 65,4 miliarde lei la bugetul statului, din 3.757 popriri asupra disponibilitatilor din conturi. Printre societatile aflate in aceasta situatie se numara Malvin Grup Odobesti, de la care s-au recuperat 1,5 miliarde lei, Societatea de Reparatii Vagoane din Marasesti, cu 833 milioane lei si BiIa Com, cu 300 milioane lei. „Cele 82,4 miliarde lei colectate ca urmare a acestor actiuni de executare silita reprezinta peste un sfert din veniturile incasate de stat in trimestrul al treilea al anului in curs”, a precizat directorul general Constantin Grigorica, intr-o conferinta de presa.
Inlesnirea la plata, modalitate de a „pacali” executarea
Desi declarata oficial in acte, executarea silita a societatilor comerciale cu restante importante are si piedici. Datornicii cauta sa evite incasarile si platile prin conturile bancare sau nu au in patrimoniu bunuri asupra carora sa se poata aplica sechestre. La licitatii apar putini ofertanti, iar valorile recuperate de creditori sint mici.
Daca datoriile societatii comerciale sint mai mari de 5.000 euro, se declanseaza procedura de lichidare judiciara. La sfirsitul lunii septembrie se inregistrau la nivelul judetului nostru 262 societati comerciale aflate in faliment. Datoriile acestora insumau aproape 200 miliarde lei. „Este cunoscut faptul ca masurile de executare silita se suspenda odata cu data comunicarii aprobarii inlesnirilor la plata. La 30 septembrie, 87 agenti economici aveau in derulare, pentru o suma totala de 122,7 miliarde lei. In trimestrul al treilea s-au incasat la buget, din inlesnirile in curs, din cele incheiate sau chiar pierdute, 35,6 miliarde lei”, a mai afirmat directorul general al DGFP Vrancea. (Doina DAMIEAN, Camelia STANILA)

Comentarii