IMM-urile vrincene si-au luat viza de Italia

sâmbătă, 15 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 IMM-urile vrincene si-au luat viza de Italia

Camera de Comert si Industrie si Agricultura Vrancea a incheiat un acord de colaborare cu Consortiul italian „Sviluppo e Impresa”, din Regiunea Veneto. „Acordul urmareste crearea unui centru de schimb de informatii comerciale intre firmele din toata zona Moldovei cu cele din regiunea italiana”, a declarat Sorin Vornic, presedintele executiv al Camerei de Comert vrincene. In cadrul proiectului, va fi organizata o baza de date comerciale despre firmele romanesti. Informatiile vor fi puse la dispozitia firmelor italiene ce doresc sa faca afaceri direct sau sa investeasca in cadrul unui joint-venture, alaturi de partenerii vrinceni. Semnatarii acordului vor folosi instrumentele de promovare si cooperare ale Camerelor de Comert din Italia si ale Federexport. Acordul va functiona pe parcursul unui an, iar valoarea de cofinantare italiana a proiectului ajunge la 30.000 euro. Acest proiect este al saselea din lume pentru consortiul italian, iar din tara noastra, este al doilea, dupa cel din Timisoara. Pentru proiectele comunitare, consortiul italian colaboreaza cu reteaua Euro Info Centre.
Vrincenii, mai credibili ca in ’92
Referindu-se la prestigiul economic al firmelor din regiunea Veneto, Daniel Tollin, vicepresedintele Consortiului, a precizat ca „sintem pe primul loc in clasamentele italiene, ca putere a firmelor mici si mijlocii si pe locul al treilea ca regiune, la nivele de dezvoltare”. Omul de afaceri italian este un vechi prieten al Vrancei, venind aici inca din 1992. Daniele Tollin considera ca „economia romaneasca a crescut foarte mult in ultimii ani, unele domenii s-au ridicat spectaculos, iar altele, mai putin. Am remarcat cresterea activitatii din constructii, industrie usoara sau productia de mobila, si cred ca domeniile mai putin dezvoltate se vor dezvolta la rindul lor cind vor fi resurse. Imbucurator este faptul ca lucrurile au devenit credibile, iar acum posibilii parteneri italieni gasesc o firma functionala, uneori cu capital integral romanesc”. El a motivat interesul firmelor italiene pentru proiect plecind de la faptul ca acestea au venit in vestul tarii, dar, din cauza distantei, nu au ajuns pe aici si nu stiu prea mult despre oportunitatile de afaceri locale.
Informatia atrage finantarea mai rapida
Casatorit cu o romanca, Daniel Tollin spune ca a adus de-a lungul timpului aici multi prieteni, de la oenologi pina la cei mai mari producatori si comercianti de vinuri spumante. Omul de afaceri italian considera ca parteneriatele de afaceri nu se leaga atit de usor, dar trebuie valorificate sperantele.
Semnatarii acordului au subliniat ca viitorul oricarei societati vor fi intreprinderile mici si mijlocii, de unde provine clasa medie de oameni de afaceri. Pe de alta parte, datorita procedeelor birocratice de intocmire a documentatiei, accesul la sursele de finantare pentru dezvoltarea afacerilor, este nesatisfacator. Realizindu-se o mai buna circulatie a informatiilor, sint mai multe sanse ca programele de finantare de nivelul celor initiate de Informest sau Finest sa ajunga mai repede la firmele vrincene. (Doina DAMIEAN, Sebastian OANCEA)

Comentarii