Olimpiada nationala de geografie este in toi

duminică, 04 aprilie 2004, 23:00
3 MIN
 Olimpiada nationala de geografie este in toi

Olimpiada nationala de geografie, demarata simbata la Colegiul „Al. I. Cuza”, este in plina desfasurare. Astazi, cei 300 de participanti, din 40 de judete ale tarii, vor intra in ultimele emotii. Dupa ce ieri au mers pe diverse trasee din judet, in functie de anii de studii, azi elevii isi vor verifica cunostintele testate pe teren. „Pe traseu se vor observa elemente ale cadrului natural si socio-economic, se vor identifica elemente necesare pentru rezolvarea unor probleme, in cadrul probei scrise de luni. Probele vor urmari valorificarea ideii creatoare, a tuturor competentelor exprimate prin abilitati de analiza, sinteza, de evaluare si selectionare pentru situatii problema si exercitii aplicative. Aria problemelor este foarte larga, vrem sa testam intreaga capacitate a elevilor pentru performanta. Acum sintem la un nivel superior”, a precizat profesorul Nicolae Ilinca, inspector general de specialitate in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, la deschiderea oficiala a olimpiadei. Pina la afisarea rezultatelor, cel tirziu joi, 8 aprilie, concurentii vor avea parte si de o excursie la Lepsa. Cei mai buni patru elevi vor fi selectati pentru faza internationala a olimpiadei, care se va desfasura in luna augist, in Polinia. „La aceasta editie, au sosit 290 de elevi din 40 de judete si municipiul Bucuresti. Nu este de ignorat faptul ca 58% din participanti sint fete. Ne dorim ca la aceasta editie a olimpiadei sa promovam elevii capabili de performanta pentru editiile internationale si pentru editiile urmatoare ale olimpiadei de geografie. Vom selecta patru elevi pentru faza internationala”, a mai spus Nicolae Ilinca. La deschiderea oficiala a olimpiadei, organizata simbata dimineata, au participat numerosi profesori universitari de la renumite facultati de profil. In afara de primarul Decebal Bacinschi si inspectorul scolar general Enache Mindrescu, startul concursului a fost dat de profesorul universitar Petre Gristescu, de la Universitatea „Valahia” din Tirgoviste, Costica Bradus, de Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, Virgil Surdeanu, de la Universitatea „Babes Bolyai” Cluj, precum si de Lilian Cirnu, elev al Colegiului „Al.I. Cuza”.
La finalul manifestarii oficiale, elevii de la Liceul de Muzica si Arte Pastice, „Gh. Tattarescu” Focsani au sustinut un scurt program artistic. Sala a fost impresionata de interpretarea corului „Voces Juventus” al Liceului de Arte, pregatit de profesoara Carmen Herghelegiu, dar si de eleva Crina Onciu de la Scoala „Stefan cel Mare”, care a intepretat o minunata melodie a lui Andreea Bocelli. Vedeta indiscutabila a manifestarii a fost insa eleva Liceului de Arte, Alexandra Stanciu, pregatita la Palatul Copiilor. (Camelia STANILA)
Expozitie de oua incondeiate la Ateneu
Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” a gazduit, simbata, o superba expozitie traditionala de Pasti, realizata de elevii Scolii Vintileasca, de cei de la Palatul Copiilor, precum si de prescolarii de la citeva gradinite din Focsani. Participantii la deschiderea oficiala a Olimpiadei nationale de geografie au putut admira oua incondeiate, icoane realizate pe scoarta de copac, broderii si tapiserii care mai de care mai reusite. Cei care au intrat in Ateneu au putut urmari pe viu realizarea unora dintre exponate. Trei copii de la Scoala cu clasele I – VIII Vintileasca, imbracati in costume nationale, brodau chiar in statiul expozitional. (C.S.)
Cei mai buni elevi, in focul olimpiadelor
Elevii vrinceni care s-au calificat la olimpiadele nationale au intrat in focul emotiilor. Pe linga olimpiada nationala de georgrafie, la sfirsitul saptaminii trecute au demarat si alte faze nationale ale olimpiadelor. In perioada 2 – 18 aprilie se desfasoara, ?n mai multe orase din tara, faza nationala a majoritatii olimpiadelor si concursurilor scolare, ?n care sint angrenati peste 11.000 de elevi din toata tarai. Disciplinele care au deschis seria concursurilor sint: limba latina (Satu Mare – 2 – 7 aprilie), matematica, fizica (Deva, respectiv Turnu-Severin/2-9 aprilie), informatica gimnaziu si biologia (Buzau, respectiv Jibou/2-9 aprilie). Faza nationala a olimpiadelor de istoria artelor se va desfasura la Alba Iulia ?n perioada 3-8 aprilie, ?n acelasi interval urmind sa se deruleze olimpliada de muzica (clasa IX – XII) la Tirgu Mures. Etapa nationala a concursului „Mihai Eminescu” (limba si literatura rom?na) va avea loc la Galati (5-9 aprilie), iar a concursului de limba rom?na pentru minoritati (clasele a VII-a si a VIII-a) la Suceava (10-12 mai). (C.M.)

Comentarii