Panciul a ramas fara mori de vint

luni, 01 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Panciul a ramas fara mori de vint

Proiectul primarului Panciului, Ion Petre, de alimentare a orasului cu energie electrica produsa de vint s-a dus „pe aripile vintului” din cauza opozitiei din Consiliul Local. Consilierii PD si PNL au apreciat proiectul primarului de construire a unui parc eolian pe dealul Chicerea ca fiind unul stiintifico-fantastic si nu au fost de acord cu realizarea studiului de fezabilitate si documentatia tehnico-economica. Proiectul prezentat de primarul Ion Petre nu facea referire la cit se ridica costul unei asemenea investitii. Singura referire la bani privea sursa de finantare, unde se mentioneaza ca obiectivul urma sa fie finantat in procent de 60% din credite externe rambursabile si nerambursabile, iar banii ar fi urmat sa vina de la Ministerul Industriei, Resurselor si Comertului prin Agentia Romana de Conservare a Energiei. Primarul Ion Petre a dezvaluit abia in sedinta Consiliului Local ca valoarea unei asemenea investitii se ridica la suma de trei miloane de euro, adica la peste 100 de miliarde lei.

Panciul, mai tare ca Bicazul
„Urmare a datoriilor pe care le avem la Electrica am avut discutii la nivelul unor institutii din Bucuresti privind infiintarea unui parc eolian la nivelul orasului Panciu. Am intocmit o fisa de obiectiv si s-ar parea ca este vorba de 10 miliarde pentru anul viitor. Acest obiectiv ar putea fi terminat in 2005-2006, dar, daca nu incepem acum, nu-i vom gasi niciodata o finalizare”, le-a spus primarul Ion Petre consilierilor. Discutiile s-au aprins pe fondul sumei necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate. In timp ce primarul a sustinut ca proiectul costa in jur de 15.000 de dolari, consilierii opozitiei l-au contrazis, afirmind ca valoarea unui asemenea studiu poate ajunge si pina la 5% din valoarea obiectivului, adica cinci miliarde lei.
Cantitatea de energie care ar fi putut produsa printr-un asemenea sistem este de 3000 Kwa/h. „Stiti ce inseamna 3000 Kwa/h? Nici centrala de la Bicaz nu produce atita. Acesta este al 51-lea proiect de studiu de fezabilitate pe acest an. Noi nu am platit iluminatul public de patru ani si vrem sa platim o asemenea investitie?”, s-a intrebat consilierul PD Dumitru Andrei. Opozitia nu a fost de acord cu plata mai multor miliarde pentru studiul de fezabilitate. La momentul votarii, unul din consilierii PSD a trecut in tabara opozitei, astfel incit proiectul a primit numai sapte voturi favorabile. (M.B.)

Comentarii