Taximetria, o metoda de facut sau de dat bani ?

miercuri, 26 mai 2004, 23:00
5 MIN
 Taximetria, o metoda de facut sau de dat bani ?

Multi dintre noi ne imaginam ca munca celor 500 de taximetristi din Focsani se rezuma la transportul si achitarea curselor de catre clienti. In realitate, taximetristii spun ca se confrunta cu o sumedenie de probleme, atit din partea politistiilor, a autoritatilor, dar si a clientilor. Desi recunosc ca mai si gresesc in trafic, in cele 24 de ore cit conduc zilnic, taximetristii spun ca se simt vinati de echipajele de politie care umbla prin oras. In plus, spun soferii de taxi, mai sint nevoiti sa dea si ciubuc unor politisti pentru a fi lasati in pace. Locurile de parcare, mult prea putine, sau amplasarea defectuoasa a acestora sint alte probleme cu care se confrunta taximetristii. Taxele care trebuiesc platite catre bugetul local, precum si pretul carburantului fac de multe ori ca meseria de taximetrist sa se rezume la o vorba romaneasca: „Am dat pe pere ce-am luat pe mere”.
„Sintem unii dintre putinii care nu avem zile libere sau sarbatori. Fie ploaie, fie vint, fie simbata, Craciun, Revelion sau Paste, noi trebuie sa muncim. Adevarul ca pentru noi aceste zile sint cele mai banoase. Nu putem sta sa sarbatorim, desi si noi avem familii. Crestem preturile, cistigam si noi un ban, pentru ca in restul zilelor banii sint foarte putini”, spune Gabi Luchea, taximetrist la una din firmele din Focsani. Intr-adevar, munca taximetristilor depinde foarte mult si de vreme. Este foarte greu de gasit clienti intr-o zi in care soarele este sus pe cer, iar vremea foarte frumoasa. Vintul puternic, ploaia, ninsoarea sint aliatii soferilor de pe taxi. Incasarile acestora, in zilele urite, cel putin se dubleaza. Din pacate, banii incasati se duc in marea lor majoritate pe taxele anuale care trebuiesc platite. Iar cele suportate pe parcursul unei curse nu sint intotdeauna dintre cele mai placute. „Sint clienti care se urca in masini beti, vorbesc tare, fac scandal, scuipa seminte. Ti-e si frica sa iei astfel de clienti. Nici nu stii cind iti pune cutitul la git. Spre norocul nostru avem voie sa refuzam comenzi”, spune Dan Sintescu, un alt taximetrist focsanean. Cu toate acestea exista si clienti fideli care sint serviti imediat de firmele de taximetrie. „Sint clienti care suna si noi stim deja unde trebuie sa trimitem masina. Soferii stiu exact destinatia unde merg clienti”, spune un dispecer de la o firma de taximetrie. „A fost o situatie hazlie intr-o dimineata. Am luat un client care stiam ca trebuie sa-l duc pina in zona Autogarii. Acesta nu mi-a spus nimic si, pe la jumatatea drumului, ne-am dat seama ca trebuia sa mergem la Gara”, spune un alt taximetrist.
Taximetristii spun ca politistii le cer taxa de protectie
Dupa spusele taximetristilor focsaneni cele mai mari probleme pentru ei sint politistii si locurile de parcare din Focsani. „Noi sintem 500 de taximetristi, iar in oras sint aproximativ 400 de locuri de parcare. Dar nici aceasta cifra nu este reala. Pentru ca o mare parte sint amplasate in locuri unde poti astepta si o ora si sa nu vina nici un client. De exemplu, 20 de locuri sint la Mindresti. Cine sa stea acolo? Sa faca o cursa pe zi? Nimeni”, spune un taximetrist care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Dar cea mai discutata problema in rindul celor care strabat orasul in lung si-n lat ramine relatia cu politistii. Desi recunosc ca mai si gresesc, si asta pentru ca in 24 de ore de sofat este imposibil sa nu gresesti, iar traficul in oras este foarte aglomerat, taximetristii considera ca sint realmente vinati de politisti. „Ne amendeaza din orice. Ne pindesc pur si simplu! Sint si zile cind platim si cite trei amenzi pe zi. Ne amendeaza ca nu am parcat perfect paralel cu bordura, ca am parcat in statiile de autobuz. Dar noi unde sa oprim? Unde sa stam? Traficul este aglomerat si, daca opresti masina pentru a o parca, vin politistii si te amendeaza ca ai incurcat circulatia”, spune un alt taximetrist, care, din motive lesne de inteles, ne-a solicitat anonimatul. Sint si taximetristi care acuza ca unii politistii le cer diferite produse pentru a scapa de amenzi, iar daca nu percuteaza le cauta nod in papura. „De multe ori sintem trimisi sa cumparam pizza, suc sau tigari pentru a nu le plati amenda. Sau cer un fel de taxa de protectie, pentru a nu te lua in vizor si a te amenda cind considera ei ca ai gresit”, mai spune un alt taximetrist. Din spusele taximetristilor, „intr-o luna de zile muncesti trei saptamini pentru a plati taxele, precum si «dreptul» la cine trebuie, si doar incasarile dintr-o saptamina iti pot intra in buzunar”.
„Nu facem decit sa aplicam legea”, se apara politistii
In replica, politistii de la circulatie spun ca nimeni nu-i vineaza pe taximetristi. „Ceilalti soferi chiar ne acuza ca-i favorizam pe taximetristi, dar nu este asa. Nu facem altceva decit sa aplicam legea. Acestia nu inteleg ca si ei sint soferi si trebuie sa respecte Codul Rutier. Cind facem o actiune pe linie de taxiuri, ei spun ca noi ii vinam. Dar astfel de actiuni facem si pentru combaterea vitezei la volan, pentru depistarea celor care conduc sub influenta alcoolului sau in rindul pietonilor”, spune inspectorul principal Daniel Vasile Popescu, seful Biroului Politiei Rutiere Focsani. Seful politiei rutiere focsanene admite ca amplasarea locurilor de parcare pentru taximetristi nu este cea mai buna si ar putea propune oficialitatilor locale schimbarea acestora, dar nu accepta sub nici o forma greselile in trafic ale taximetristilor. „Nu pot sa accept niciodata ca acestia sa intoarca pe linia continua sau sa opreasca pe bulevard, incurcind traficul. Si asta pentru ca persoana transportata vrea sa coboare acolo. Ar putea sa mai circule o suta de metri nu sa blocheze tot traficul”, mai spune inspectorul principal Daniel Popescu. Cit priveste micile „atentii” pe care politistii le-ar pretinde, Daniel Popescu exclude o astfel de varianta. „E prima oara cind aud asa ceva. Nu cred ca e adevarat, pentru ca daca vin eu in control si ii gasesc in neregula, politistul ce o sa-mi spuna? «Sefu’, mi-a dat o pizza sau o sticla de suc si din acest motiv nu l-am amendat». Exclud o asemenea varianta”, mai adauga Daniel Popescu, seful agentilor de circulatie din Focsani. (Dan CHIRIAC)

Comentarii