Toader Gheorghita, „rastignit” inainte de Saptamina Patimilor

joi, 11 martie 2004, 00:00
4 MIN
 Toader Gheorghita, „rastignit” inainte de Saptamina Patimilor

Pe data de 30 ianuarie, colonelul (r) Toader Gheorghita, pe atunci inca sef al Corpului Gardienilor Publici Vrancea, a ramas fara permis, fiind gasit baut la volan. Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, a considerat ca atitudinea colonelului rezervist este de neiertat, asa ca a propus eliberarea din functie. Ca sa fie totul bine pus la punct, prefectul George Baesu s-a gindit sa faca si un control la CGP, unde a facut „constatari foarte suparatoare”. La aceste „constatari”, s-a descoperit si faptul ca Gheorghita ar fi trebuit sa iasa la pensie din iulie 2003. Toader Gheorghita a fost comandantul Militiei Judetene, pina in 1987, dupa care s-a transferat la Bacau. Dupa Revolutie, a fost seful CGP, pina ieri. Propunerea Consiliului Judetean, pentru interimatul sefiei CGP a fost propus Nelu Ionita, fost cadru militar in M.Ap.N.
Seful gardienilor publici si-a incetat activitatea de conducere. Ieri, la sedinta ordinara a Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan a initiat un proiect de hotarire prin care calitatea sa de sef a Corpului Gardienilor Publici din Vrancea inceta de drept. Consilierii au votat cu majoritate, dar au existat si sapte abtineri. Pe deasupra, s-au iscat si comentarii pe marginea subiectului. Prefectul George Baesu a prezentat o situatie conform careia, in urma unui control, a descoperit neregului, atit in ceea ce priveste organizarea si modul de functionare a institutiei pe care Gheorghita tocmai a parasit-o, cit si privind calitatea de sef a lui Gheorghita, care, in opinia lui Baesu, ar fi trebuit sa inceteze de mult timp. „Am facut citeva constatari care, pur si simplu, au fost, nu surprinzatoare, ci foarte suparatoare”, a declarat Baesu. El a spus ca, in urma controlului efectuat, a constatat mai multe incalcari ale legii, incepind cu modul in care Gheorghita a fost reangajat ca sef, din 2 iulie 2003, adica in momentul in care acesta iesea la pensie, si treminind cu nerespectarea cerintelor legale in ceea ce priveste angajarile gardienilor si sedintele de tragere cu armamentul din dotare. „Reangajarea in functia de sef a domnului Gheorghita contravine flagrant legii prin care a fost infiintat Corpul Gardienilor Publici”, a mai afirmat prefectul, subliniind ca la data la care a iesit Gheorghita la pensie, contractul sau de munca a incetat. George Baesu „n-a avut cum” sa verifice a cui este semnatura de pe contractul de reangajare a lui Toader Gheorghita, ca sef al gardienilor.
„Nimeni nu e vesnic”
Fostul sef al gardienilor, Toader Gheorghita, a fost destul de subtil, si in acelasi timp foarte elegant, in declaratiile sale, dar a raspuns negativ la acuzele prefectului. Gheorghita a spus ca neregulile pe care le-ar fi constatat prefectul in urma „controlului fulger”, de fapt, nu exista. Referindu-se la rengajarea sa ca sef al gardienilor, Gheorghita a afirmat ca sint doar probleme de interpretare. „Eu, conform legii, am fost pensionat pentru virsta standard, dar sint probleme de interpretare, pentru ca eu, si la data incadrarii, in anul 1994, am fost incadrat tot ca pensionar militar, indeplinind toate criteriile”, a declarat acesta. Colonelul a subliniat ca „nimeni nu e vesnic sau de neinlocuit” si a incheiat cu speranta ca nimeni nu va suferi din cauza lui. Marian Oprisan a simtit subtilitatea cuvintelor „vesnic” si „de neinlocuit”, astfel ca s-a simtit dator sa raspunda. El a afirmat ca „nu e normal ca seful unei institutii publice sa se urce la volanul unei masini apartinind acelei institutii, sub influenta bauturilor alcoolice”. Presedintele Consiliului Judetean s-a declarat „total nemultumit de serviciile gardienilor”, declarind ca el insusi a fost nevoit, de nenumarate ori, sa-i atentioneze pe gardieni.
Pensionat de trei ori
Mentionind faptul ca politia vrinceana ar fi trebuit sa controleze activitatea Corpului Gardienilor Publici, si ca ar trebui sa fie mai „energica si mai hotarita”, Oprisan a fost destul de ironic la adresa politistilor, cu mici aluzii anticipative: „…asta e, deci nimeni din cercul institutiilor publice din Vrancea, fie din Politie, sau alte institutii, nu pot sta, din punct de vedere moral, ma refer la institutiile care asigura ordinea publica, nu pot sta in fruntea institutiilor, chiar daca au savirsit o contraventie”. La sedinta de ieri, consilierii s-au aratat nelamuriti cu privire la decizia de eliberare din functie a lui Toader Gheorghita. Unii dintre ei s-au intrebat de ce nimeni, in aproape un an de zile, nu a sesizat faptul ca Gheorghita ar fi trebuit inlocuit, ce se intimpla cu actele juridice pe care acesta le-a incheiat dupa data de 2 iulie, anul trecut, si de ce l-a controlat Baesu tocmai acum, in locul Politiei. S-a propus chiar ciocnirea unui pahar de sampanie in cinstea iesirii, cu adevarat, din activitate, a lui Gheorghita, insa Oprisan s-a opus, spunind ca este a treia oara cind fostul sef al gardienilor iese la pensie. Mai mult, Oprisan a continuat ironiile la adresa politistilor vrinceni, afirmind ca intelege, intrucitva, de ce nu l-au controlat pe Gheorghita: din spiritul de fosta colegialitate. (Sebastian OANCEA)

Comentarii