Ultima strigare pentru „Noaptea dintre ani”

sâmbătă, 18 decembrie 2004, 00:00
4 MIN
 Ultima strigare pentru „Noaptea dintre ani”

Cei care nu au posibilitatea de a pleca din oras la pragul dintre ani, dar totusi nu vor sa sarbatoreasca in propria casa, pot sa uite de griji intr-un restaurant sau hotel din oras sau din apropiere. Preturile practicate pentru petrecerea de Revelion sint cuprinse intre 1,2 si 2,5 milioane de lei de persoana, in functie de confortul si ofertele fiecarui local. Locurile sint cam pe terminate, asa ca trebuie sa va grabiti. Mincare si bautura pe saturate, muzica si buna dispozitie, tombole sau alte surprize, acestea constituie atractiile unui Revelion petrecut la un restaurant.
Multe din restaurantele si hotelurile din Focsani organizeaza o petrecere speciala de Revelion, pentru focsanenii care nu au ocazia sa plece in statiuni sau prin tari mai „primitoare”. Locurile vacante au cam devenit o raritate, asa ca intirziatii cam trebuie sa se grabeasca. Cu toate acestea, oferta este ceva mai saraca fata de anii anteriori, multe localuri renuntind la ideea organizarii unei petreceri de Anul Nou. Pe de alta parte, nici preturile nu au mai crescut foarte mult pentru o asemenea petrecere. Cei care s-au hotarit sa ofere astfel de servicii in acest sfirsit de an au pus la loc de cinste meniurile traditionale si muzica buna. O astfel de seara poate sa coste cel putin 1,2 milioane de lei de persoana, insa la restaurant se poate gasi aproape tot ce se poate. Adica distractie cit cuprinde si numeroase feluri de mincare, din care nu lipsesc meniurile mai rafinate sau piftia de curcan, caltabosul, sarmalutele cu mamaliguta, cirnaciorii sau friptura de porc. In functie de specificul fiecarui local se ofera vin, palinca, sampanie, sucuri, apa minerala, dar si bauturi fine, cum ar fi Campari.
Mincare si distractie pe saturate
Cel mai ieftin meniu pe care l-am putut descoperi a fost cel de la „Made in Europe”, de 1,2 milioane de lei. Administratorii acestui restaurant sustin ca au pregatit atmosfera primitoare, un meniu diversificat si placut. Aici, locurile s-au epuizat, cum de altfel s-a intimplat si la Restaurantul „Central”, spre exemplu. Aici, petrecerea costa 1,8 milioane de lei. Meniul este diversificat, incepind de la soric si urechi de porc, pina la friptura si salata de fructe. Cei care au rezervat locuri in acest local vor mai primi fructe la discretie, fara restrictii fiind si consumul vinului, apei minerale si racoritoarelor, ba chiar si a palincii. Meniul contine gustari reci, cum ar fi piftie de curcan cu salata de sfecla rosie, salata de boeuf, leberwursti, toba de casa, rulou de sunca de Praga umplut cu ciuperci si maioneza, rulou de cascaval umplut cu cruditati, ba chiar si tartine cu icre de Manciuria. Felul doi va contine caltabos si piept de curcan umplut cu cruditati. Nu vor lipsi nici sarmalutele in foi de vita si foi de varza, cu mamaliguta si ardei iute, ceafa de porc la tava, piept de pasare la gratar si cirnaciori de casa, cu varza calita si ardei iute. Clientii restaurantului vor primi ca desert placinta cu brinza de vaci si stafide, precum si un delicios tort de ciocolata. Acest meniu va fi completat de muzica de calitate, asigurata de formatia localului, „Sentimental”, din care fac parte si doi studenti la Conservator. „Totul e ca oamenii sa se simta bine. Avem clienti care vin in fiecare an la noi, pentru a petrece Revelionul, ceea ce nu poate decit sa ne bucure”, spune Neculai Taranu, patronul restaurantului Central.
Petreceri private
Un alt restaurant care poate fi o alegere potrivita de Revelion este „Enigma”. Aici, petrecea costa 2,7 milioane de lei de familie, iar oferta e cit se poate de bogata. Si aici meniurile traditionale au fost puse la loc de cinste, la fel ca si muzica. Din pacate, nici aici nu au mai ramas locuri vacante. Cei care au intirziat cu planificarea Revelionului pot apela insa la Hotelul Unirea sau Pensiunea Dana. Oferta pentru noaptea dintre ani este cam aceeasi. Doritorii pot da 60 de euro de persoana la Hotel Unirea, unde insa pot beneficia si de citeva surprize special pregatite de organizatori. La Pensiunea Dana, petrecerea costa 2,5 milioane de lei. Si aici, focsanenii au asigurata distractie pe cinste si poate chiar o tombola.
Hanul Bachus poate fi iarasi o alternativa ieftina, caci totul costa 1.250.000 lei de persoana. Contra acestei sume se asigura un meniu traditional, diversificat, din care nu vor lipsi gustarile reci si calde sau traditionala friptura de porc. Si la Hotel Soveja mai sint locuri, pretul fiind de 1.750.000 lei de persoana. Organizatorii au inclus in meniu gustarile reci si calde, peste, sarmalute, dar si friptura „festiva”, o combinatie de carne de porc si pasare. Prajiturile, bautura traditionala dar si cea mai rafinata nu vor lipsi cu siguranta. Organizatorii s-au gindit sa realizeze si un carnaval, insa cert este ca vor fi focuri de artificii la miezul noptii.
In rest, localuri ca Zimbru, Restaurant Vrancea, Wasserman, Arcada, Aida sau Fashion Center nu organizeaza petreceri de Revelion sau acestea au fost rezervate pentru petreceri private. Si la Solar, pe de alta parte, petrecerea va fi una privata, asa ca nici o sansa sa mai gasiti un loc. Si pensiunile din zona de munte a judetului sint ocupate aproape in totalitate. In reteaua ANTREC nu se mai gasesc de mult locuri. Cine nu a planificat nimic pina la aceasta data va trebui sa mearga din poarta in poarta, pentru a mai inchiria o vila la Lepsa, Gresu sau Soveja. (Camelia STANILA)

Comentarii