Victimele ramin neajutorate in fata unui criminal

miercuri, 16 martie 2005, 00:00
7 MIN
 Victimele ramin neajutorate in fata unui criminal

Crimele care au zguduit Marasestiul zilele trecute i-au pus pe ginduri pe oamenii simpli, dar si pe cei care ar trebui sa apere victimele violentei domestice si nu numai. Cu toate ca se stia ca este amenintata cu moartea, nici o autoritate nu a putut sa previna cele trei morti de la Mausoleul Eroilor. Politia se spala pe miini, spunind ca aributiunile ei se opresc in fata locuintei in care a avut loc omorul, in vreme ce alte institutii care au atributii in domeniu se ocupa doar de statistici si mai putin de cazuri concrete. Doar organizatiile nonguvernamentale incearca sa faca cite ceva, dar este prea putin in comparatie cu necesitatile reale. Apararea victimelor ca Elena Proca este ingreunata si de faptul ca femeile victime ale violentei domestice se tem sa-i reclame pe agresori la politie. In aceste conditii, o femeie amenintata nu are aproape nici o sansa sa scape din miinile criminalului. Si asta pentru ca si comunitatea, familia, vecinii, preotii stau cu miinile incrucisate. Ziarul de Vrancea initiaza o dezbatere publica in legatura cu acest caz dramatic. Toti cei care au ceva de spus sint invitati sa ne contacteze pe adresa redactiei, la numarul de telefon 23.7777 sau la adresa de e-mail redactia@ziaruldevrancea.
Gheorghe Proca, de 42 de ani, si-a ucis cu singe rece, vineri noaptea, fosta sotie, de care era despartit de sase luni, dupa care l-a omorit si pe cel pe care-l banuia ca traieste cu fosta lui sotie. Dupa dubla crima, cuprins de remuscari, omul s-a aruncat in fata trenului. In urma sotilor Proca au ramas trei copii plini de datorii. Gheorghe Proca si-a amenintat sotia in nenumarate rinduri ca o va omori si a atacat cu securea mai multi colegi de serviciu ai sotiei sale, banuiti ca ii fac ochi dulci femeii. In urma agresiunilor la care a fost supusa, Lenuta Proca a depus mai multe reclamatii la politie, pe care, in mod inexplicabil, dupa spusele politistilor, le-a retras ulterior. Asa se face ca Elena Proca nu s-a mai aflat in atentia politistilor, iar criminalul a actionat nestingherit. Dat fiind ca mai exista un precedent asemanator la Gugesti, cind o femeie nevinovata a platit cu viata in acelasi mod, politistii ii sfatuiesc pe cei agresati in acest fel sa se prezinte la politie, sa depuna reclamatie. Si asta pentru ca politistii sa poata lua masuri impotriva agresorilor. Unde se opreste protectia, nimeni nu stie. Psihiatrii spun ca asasinul a actionat pe fondul unei psihoze delirante. Acesta este a doua femeie ucisa din gelozie in ultimele doua luni.
„Sintem pur si simplu legati de mini si de picioare”
Dupa comiterea dublului asasinat de la Marasesti, Ziarul de Vrancea a atras atentia ca si alte femei ar putea sfirsi in acelasi mod daca nu se intervine eficient in descoperirea si rezolvarea unor asemenea cazuri. Politistii vrinceni, la care se indreapta toate sperantele, spun ca persoanele agresate trebuie sa faca plingeri pentru a lua masuri inainte sa fie prea tirziu. „Facem apel catre toate persoanele care au fost agresate sa faca plingere la politie, pentru ca noi sa putem incepe cercetarile. Daca nu depun plingere, noi nu putem face nimic. Sintem pur si simplu legati de mini si de picioare”, ne-a spus subcomisarul Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea. Aceasta mai spune ca, chiar daca sotul isi bate sotia in casa, politistii nu au dreptul sa intre decit cu mandat de la Parchet, pentru ca sint limitati in atributii. De asemenea, politistii le recomanda persoanelor agresate sa isi sustina plingerea pentru ca daca si-o retrag, asa cum a facut si Elena Proca, ei nu mai pot face nimic. Singurul caz in care politisii se pot autosesiza este atunci cind victima are nevoie de peste 60 de zile de ingrijiri medicale.
„Comunitatea este de vina”
Potrivit legii care reglementeaza combaterea violentei in familie, teoretic, femeile care sint batute de partenerii de viata si care depun plingere la politie pot fi ajutate de primarie si de politie. In Focsani, acestea pot locui temporar la Centrul Femeia Ocrotita, care functioneaza sub patronajul Crucii Rosii. De altfel, acesta este singurul adapost care poate oferi protectie femeilor agresate. Rodica Davidean, directoarea Crucii Rosii, considera ca noi toti sintem vinovati pentru astfel de cazuri, iar comunitatea ar trebui sa se implice si sa ia atitudine pentru prevenirea unor astfel de tragedii. „Suferinta trebuie facuta cunoscuta. Din pacate, femeile agresate considera ca, daca si-ar face cunoscut oful, suferinta din partea agresorilor ar fi mai mare. De teama, victimele nu depun plingere. Nu este prima data cind se intimpla astfel de tragedii, iar comunitatea este de vina. Exista mentalitatea total gresita «Nu te baga, nu te intereseaza, nu e treaba ta». Esti dator sa faci orice tertip ca sa nu se mai intimple asa ceva”, ne-a declarat Rodica Davidean. Aceasta le recomanda tuturor femeilor agresate atit fizic cit si verbal sa nu ezite sa anunte autoritatile. „Le recomand sa fie curajoase, sa mearga cind incep agresiunile sa-si exprime problemele in mai multe locuri”, mai spune Rodica Davidean. Femeile care sint agresate fizic, abuzate sexual, violate sau amenintate se pot adresa Centrului „Femeia Ocrotita”, situat pe strada Unirea Principatelor, sau la numarul de telefon 206961.
„Femeilor le este rusine sa depuna plingere”
La rindul sau, si inspectorul pincipal Vasile Marin, seful Politiei de Proximitate, spune ca multor femei le este rusine sau teama sa depuna plingere la politie, chiar daca sint maltratate. Politistii de proximitate spun ca au organizat sedinte de consiliere cu unele familii care au astfel de probleme. „Multe dintre certurile familiale sint legate de bani, consum de alcool sau gelozie. Femeilor le este rusine sa depuna plingere din respect pentru familie sau pentru copii. Am avut destule situatii in care i-am chemat pe sotii care au astfel de probleme, am stat de vorba cu ei si am incercat sa vedem cum ii putem ajuta. Pentru ca sint foarte multe cazuri de acest gen, vom avea sedinte de consiliere intr-un ritm mai alert”, ne-a spus inspectorul principal Vasile Marin. Seful Politiei de Proximitate ne-a spus ca si criminalul Gheorghe Proca fusese consiliat de politistii din Marasesti, cind i s-a pus in vedere sa nu se mai apropie de sotia sa, date fiind antecedentele in materie de violenta. Din pacate, in Marasesti exista un singur politist de proximitate, iar acesta se afla acum in concediu. Potrivit politiei, Elena Proca a depus doua plingeri la Politia Marasesti, insa pe amindoua le-a retras din motive necunoscute. Ieri, paznicul Adrian Plescan a fost condus pe ultimul drum, sotii Proca urmind sa fie inmormintati in cursul zilei de joi.
Criminalul era bolnav psihic
Psihologii sint de parere ca asasinul din Marasesti a fost bolnav psihic. Portretul psihologic al criminalului arata ca Gheorghe Proca a actionat pe fondul unui impuls de moment, pe care l-a regretat la scurt timp si de aceea s-a sinucis. „De obicei, oamenii recurg la astfel de gesturi pentru ca, in acele momente, nu mai judeca si se bazeaza pe primul instinct. Un om educat, care a avut acces la anumite informatii, care are respect si teama de Dumnezeu nu recurge la o asemenea fapta. Lipsa unui loc de munca si faptul ca nu exista o retea de sprijin in familie, personajul recurge la gesturi extreme. In cazul lui, gelozia a depasit limita normala si a devenit o boala”, este de parere psihologul Ionica Dobrin. Faptul ca autorul s-a sinucis dupa cele doua crime poate fi pus pe seama unei reveniri la realitate, atunci cind episodul psihotic s-a incheiat. „Dupa ce s-a incheiat calvarul, s-a trezit din psihoza in care era si si-a dat seama ca nu mai are nici o scapare. Singurul lucru care-i mai ramasese era sa se sinucida, pentru a scapa de orice fel de acuzatii, morale, psihice si fizice”, ne-a declarat medicul psihiatru Elena Busila.
Lege pentru victime doar pe hirtie
Pentru ocrotirea si sprijinirea familiei, dar si pentru ajutorarea victimelor violentei conjugale, a fost adoptata Legea Nr. 217/2003 care, din pacate, a ramas doar pe hirtie. Practic, cu exceptia citorva organizatii nonguvernamentale, nimeni nu s-a implicat cu adevarat in combaterea acestui fenomen, dat fiind ca, la fiecare minut, in Romania, o femeie este agresata. Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Vrancea, care are atributii in sensul acestei legi, nu face decit sa monitorizeze cazurile de violenta fizica in familie care au fost deja reclamate si sa le transmita la Bucuresti. „Avem un protocol de parteneriat incheiat cu politia, jandarmeria, Crucea Rosie, Protectia Copilului si nu facem altceva decit sa tinem evidenta tuturor cazurilor de abuz si violenta in familie”, ne-a declarat Gheorghe Costin, directorul DDFSS Vrancea. Potrivit acestei legi, Serviciul de Reintegrare Sociala si Supraveghere a infractorilor pregateste personal specializat, capabil sa desfasoare programe de terapie si consiliere a agresorilor. Persoanele desemnate de autoritatile publice pentru instrumentarea cazurilor de violenta ?n familie vor informa si sprijini politistii care, ?n cadrul activitatii lor specifice, ?ntilnesc situatii de violenta ?n familie si vor indruma partile aflate ?n conflict ?n vederea medierii. Reporterii nostri au incercat sa afle ce poate face in asemenea situatii Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, care, de la 1 ianuarie, are si atributii in domeniul protectiei familiei, dar directorul Bianca Cercel nu a fost disponibila ieri pentru a ne oferi asemnea lamuriri. (Grupaj realizat de M. IRIMIA, A. NEGOITA, D. CHIRIAC)

Comentarii