Afacerile cu benzen, cercetate de Politie si Garda Financiara

joi, 15 iunie 2000, 23:00
4 MIN
 Afacerile cu benzen, cercetate de Politie si Garda Financiara

Zvonurile referitoare la afacerile cu benzen de la Sidex si profiturile uriase pe care se spune ca unii oameni de afaceri le-ar fi obtinut in urma acestora circula in Galati de mai bine de un an. Un produs secundar cu care Combinatul nu avea pina nu demult ce face si pe care nimeni nu-l vroia a ajuns peste noapte o marfa pe care se bat o sumedenie de afaceristi. Confruntata cu o avalansa de solicitari si in urma sesizarilor conducatorilor rafinariei Carom Onesti, care s-au trezit la un moment dat ca nu mai au de lucru deoarece benzenul de la Combinat, pe care ar fi trebuit sa-l proceseze, lua alte cai, conducerea Sidex a decis anul trecut sa impuna o serie de conditii in ceea ce priveste livrarea acestui produs. Astfel, din luna octombrie 1999, cei care doreau sa cumpere benzen trebuiau sa plateasca "cu bani gheata", sa aiba contracte de procesare incheiate cu Carom Onesti si acceptul rafinariei pentru prelucrarea cantitatii contractate.
Acest lucru nu i-a gonit pe afaceristi de la poarta Sidex. Mai mult decit atit, numarul firmelor care solicitau acest produs a crescut. Se pare ca, in cele din urma, Politia si Garda Financiara au inceput sa se intrebe care este cauza acestui interes, asa ca au decis sa verifice daca cei care cumpara si rafineaza benzen isi platesc taxele catre stat.
Prin adresa Inspectoratului de Politie al Judetului Galati nr. 64958/19.2000 inregistrata la Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat nr. 2436/20.04.2000, se solicita verificarea unor societati comerciale care au desfasurat activitati comerciale cu benzen achizitionat din Sidex SA Galati. Printre firmele care vor fi verificate se numara SC Navrom SA Galati, care ar fi achizitionat anul trecut 2806,18 tone, Galtour (1739,65), Magic SRL (1053,4 tone), SC Eurocom SA (903,4 tone), SC Pressing (759,84 tone) sau New Vision, care a achizitionat 149,9 tone in primul trimestru al anului 2 000. Lukoil Processing, SC Chiosa SRL Galati, SC Vepex Com Galati si SC Metal Pet urmeaza sa fie si ele verificate, chiar daca ele nu apar pe lista societatilor care au achizitionat in mod direct benzen din Sidex iar politistii nu au nici un fel de date despre cantitatile pe care acestia le-au procesat. Prima societate controlata va fi insa Visonic Com, care nici ea nu apare pe lista "oficiala" a Sidex, administrata de Mirel Amaritei, pe care politistii de la Economic il banuiesc ca ar fi comis o evaziune fiscala de proportii.
Oameni politici, actionari sau administratori la firmele ce vor fi controlate
Interesant de subliniat este faptul ca printre actionarii sau administratorii firmelor care au achizitionat cantitati mari de benzen se afla membri marcanti ai unor partide politice.
Din Consiliul de Administratie al Navrom fac parte senatorul PDSR Stefan Viorel si deputatul Ioan Sandu Florentin, Galtour este administrat de liberalul Sandu Traian iar printre actionarii Eurocom se numara si senatorul PNL Paul Pacuraru. La firma New Vision, intrata abia de anul acesta in "hora benzenului", unul din actionari este sotia senatorului PDSR Ilie Platica-Vidovici, Antonina, in vreme ce firma Magic SRL, administrata de un anume Miron Emil, a ajuns sa achizitioneze mari cantitati de benzen la interventia deputatului PNTCD Elena Iacob. Acest lucru nu inseamna, bineinteles, ca acestia sint implicati direct in afacerile cu benzen, tot asa cum se prea poate ca verificarile ce se vor face sa demonstreze ca modul in care firmele de mai sus au lucrat corect si si-au achitat toate obligatiile catre stat.
Verificari incrucisate pe lantul de la furnizor la ultimul beneficiar
Benzenul este o hidrocarbura lichida incolora, cu miros caracteristic, obtinuta din gudronul de carbune. Inainte de Revolutie, benzenul, care are o cifra octanica mult mai mare decit benzina obisnuita, era utilizat la prepararea renumitului" matrafox", un amestec utilizat de soferi pe post de carburant. Marele dezavantaj al utilizarii acestuia era ca, in timp, distrugea motoarele masinilor. Surse care doresc sa-si pastreze anonimatul afirma ca o parte din benzenul achizitionat din Sidex ar fi fost utilizat pentru cresterea artificiala a cifrei octanice a benzinei, prin adaugarea acestuia in carburanti de proasta calitate. Fiind un produs pentru care nu se percep accize, acesta aducea profituri mari celor care il cumparau ieftin si il utilizau apoi pentru a fabrica benzina scumpa, de o calitate asa-zis superioara. Acest proces a fost stopat, practic, dupa ce conducerea Sidex a introdus, pe 15. 10. 1999 un regulament pentru livrarea produsului benzen, care prevede ca acesta poate fi achizitionat doar cu "plata cash" si ca cel care il solicita trebuie sa aiba contract de procesare cu Carom Onesti si sa incarce marfa in cisterne apartinind acestei societati. Adoptarea acestui regulament s-a impus dupa ce Carom-ul a sesizat ca benzenul de la Sidex nu mai ajunge la ei. Intre timp, onestenii au sistat activitatea de productie iar in acest moment se ocupa doar cu procesarea diverselor cantitati catre terti, deci catre firmele care cumpara de la Sidex. Pentru produsul rezultat in urma procesarii ar fi trebuit sa se plateasca accize, dar in acest moment exista suspiciunea ca statul nu a incasat in totalitate sumele care i se cuveneau. Din acest motiv, in perioada imediat urmatoare se vor face verificari incrucisate, ponind de la achizitorii de materii prime si continuind cu cei de la care acestea au fost cumparate si pina la cei carora le-au fost livrate. (Andrei RADU)

Comentarii