Dosarul de revolutionar al lui Durbaca, un ghem de declaratii contradictorii

duminică, 14 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Dosarul de revolutionar al lui Durbaca, un ghem de declaratii contradictorii

Plingerea penala formulata impotriva primarului Durbaca de Asociatia revolutionarilor Ecoforum privind modul in care acesta a obtinut titlul de revolutionar este pe cale sa declanseze un adevarat scandal la Galati. Dupa cum am scris in numarul trecut, cei cinci membri ai organizatiei Ecoforum care l-au denuntat pe primar la Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti sustin ca acesta ar fi dat declaratii false privind participarea sa la evenimentele din decembrie 1989, in scopul de a obtine titlul de revolutionar si, implicit, avantajele materiale conferite de aceasta distinctie (scutire de impozit pe venit, credite preferentiale de la banci, teren agricol etc.). In sustinerea acestor acuzatii, revolutionarii, printre care se afla si Florin Melinte- presedintele filialei galatene a Ecoforum, invoca neconcordantele ce exista intre declaratia lui Durbaca si cele ale martorilor – Valter Manofu si Constantina Picatureanu – declaratii care, dupa cum spun membrii Ecoforum, au stat la baza includerii primarului pe lista de revolutionari propusa de Asociatia 23 Decembrie 1989 Metrou Bucuresti, Comisiei de aplicare a Legii 42/1990 (Legea revolutionarilor). Culmea este insa ca declaratiile celor doi sint scrise pe hirtii ce au chiar antetul Ecoforum si despre care Florin Melinte afirma ca ar fi fost luate din sediu fara stirea celor ce conduc organizatia. In plus, primarul ii invoca drept martori ai activitatilor sale revolutionare pe senatorul Ilie Platica-Vidovici si deputatul Sandu Florentin, dar cei doi sustin ca n-ar fi putut da nici un fel de declaratii de sustinere a primarului atita vreme cit acesta nu a participat la Revolutie.
Presedintele Ecoforum, Florin Melinte, a prezentat presei o parte din dosarul in baza caruia Eugen Durbaca a fost inscris pe lista beneficiarilor Legii 42/1990. Din start, oricine poate observa ca declaratiile primarului si cele ale presupusilor martori, care sint altii decit cei mentionati de Eugen Durbaca, se bat cap in cap. "Pe 22 decembrie, imediat dupa ora 10,00 – odata cu caderea regimului comunist – am organizat activitatea de ordine si paza in cadrul Intreprinderii de Utilaje Grele de pe platforma CSG. (nr. – in decembrie 1989 Eugen Durbaca era directorul general al acestei intreprinderi). De asemenea, la solicitarea comandamentului provizoriu, constituit la nivelul judetului, am organizat si realizat transportul alimentelor si a combustibilului in municipiul Galati si in judet. Am ajutat alte intreprinderi din municipiu si judet cu carburanti, lubrefianti si mijloace de transport. Am pus la dispozitia comandamentului mijloacele de transport in comun, am asigurat blocarea cu autobasculante de mare capacitate a unor artere de circulatie, asa cum mi s-a solicitat. Am organizat grupe de oameni pentru paza unor obiective de importanta deosebita pe platforma CSG si in oras", afirma Durbaca. In sprijinul primarului incearca sa vina presedintele filialei Galati a Federatiei Nationale a Revolutionarilor, Valter Manofu, si o oarecare Constantina Picatureanu, care ii fac acestuia insa mai mult rau decit bine, fiindca sustin cu totul altceva decit Eugen Durbaca. Valter Manofu afirma ca pe 22 decembrie 1989, Durbaca se afla in sediul Consiliului Judetean de partid, iar celalalt martor a carui declaratie a fost anexata la dosar, Constantina Picatureanu, spune ca l-a cunoscut pe Eugen Durbaca tot pe 22 decembrie, dar la sediul Organizatiei Judetene UTC. Atit Manofu cit si Picatureanu nu au uitat sa mentioneze in declaratiile lor ca Durbaca si-a adus contributia la victoria Revolutiei. Cu toate contradictiile, Durbaca a obtinut cu destula usurinta inscrierea sa pe lista celor care pot primi titlul de "Luptator remarcat prin fapte deosebite", iar Comisia pentru aplicarea Legii 42/1990 l-a inclus pe lista de revolutionari, lista publicata in decembrie, anul trecut, in Monitorul Oficial.
La dosarul in baza caruia primarul a fost trecut in rindul revolutionarilor este atasata si o "Fisa a luptatorului" in care acesta mentioneaza numele persoanelor care pot confirma prezenta sa pe platforma CSG in perioada revolutiei. Printre cei indicati de primar se afla si actualii parlamentari PDSR Sandu Florentin si Ilie Platica-Vidovici, precum si directorul general al Centralei Industriei Siderurgice de pe vremea aceea, Dan Dulama. Atit Sandu Florentin cit si Ilie Platica-Vidovici neaga insa ca ar fi dat vreo declaratie. Senatorul Platica afirma chiar ca, daca i s-ar fi cerut asa ceva, ar fi spus adevarul, si anume ca "pe 22 decembrie Durbaca era la trei metri sub pamint de frica oamenilor de la IUGCG care voiau sa-l jupoaie". (Andrei RADU)

Comentarii