Facilitati pe hirtie pentru tinerii fara locuinta

vineri, 30 martie 2001, 23:00
4 MIN
 Facilitati pe hirtie pentru tinerii fara locuinta

In ultimii ani, familiile tinere au avut din ce in ce mai greu posibilitatea de a-si cumpara o locuinta din mijloace materiale proprii. Pentru a veni in sprijinul tinerilor aflati la inceput de drum, guvernantii au incercat sa le ofere acestora diferite facilitati pentru a se muta in casa noua, ajutorul acordat de stat fiind din pacate insa imposibill de pus in practica. Astfel, familiile tinere pot apela la credite bancare sau isi pot face rost de o locuinta prin intermediul Agentiei Nationale a Locuintei (ANL) sau cu ajutorul Primariei.
CEC-ul acorda credite cu o dobinda anuala de 47% pentru cumpararea unei locuinte
Familiile tinere care doresc sa se mute in casa noua pot apela la creditele cu o dobinda anuala de 47%, acordate de CEC pe o perioada de 20 de ani. Desi aceasta posibila varianta de achizitionare a unei locuinte pare destul de atractiva, conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca solicitantii imprumutului sint foarte riguroase. Practic, tinerii care doresc sa obtina un credit de 70% din valoarea locuintei pe care urmeaza sa o achizitioneze trebuie sa aiba domiciliul stabil in judetul Galati si sa prezinte un numar corespunzator de persoane fizice platitoare si giranti, care sa garanteze rambursarea la scadenta a creditului. De asemenea, creditul si dobinda ce trebuie platita lunar nu poate depasi jumatate din veniturile nete ale solicitantilor, sot si sotie, si ale persoanelor fizice platitoare care se obliga sa plateasca impreuna cu solicitantii.
Cea mai "impovaratoare" conditie de creditare ceruta de CEC o reprezinta valoarea garantiilor reale asiguratorii pe care trebuie sa le prezinte solicitantii imprumutului, tinerele familii aflate la inceput de drum.
Tinerii pot cumpara locuinte si cu sprijinul Primariei
O alta posibilitate pe care au la indemina familiile tinere o reprezinta achizitionarea unui apartament cu ajutorul Primariei. Practic, tinerii pot depune la Primaria Galati cereri pentru construirea unei locuinte noi, proprietate personala, in conditiile OG 19/1994. Pentru a beneficia de acest sprijin acordat la nivel local, solicitantii trebuie sa achite un avans de 10% din pretul estimativ al apartamentelor care vor fi construite de Primarie.
Pentru cei care au ales aceasta varianta de a se muta in casa noua, Primaria le ofera in conditii "deosebit de avantajoase" posibilitatea de a deveni proprietarii unuia dintre apartamentele blocului D19. Familiile tinere care doresc sa se mute in acest bloc, trebuie sa scoata din buzunar 327 milioane de lei daca aleg un apartament cu doua camere, 501 milioane de lei daca doresc un apartament cu trei camere si 622 milioane de lei daca doresc sa cumpere un apartament cu patru camere.
Tinind cont de sumele mari pe care trebuie sa le plateasca pentru a-si face rost de un camin, tinerii nu s-au inghesuit sa apeleze la sprijinul Primariei, chiar daca statul acorda o subventie de maxim 30% din pretul final al locuintei. "In cursul acestui an intentionam sa finalizam blocul D19 din Micro 19, ale carui lucrari au fost abandonate de patru ani. Pina la ora actuala, blocul nu s-a ridicat decit pina la nivelul etajului 2, deoarece s-au primit doar cinci cereri pentru cele 38 de apartamente disponibile", a declarat recent primarul Dumitru Nicolae.
Pentru a beneficia de prevederile OG 19/1994, solicitantii trebuie sa fie tineri casatoriti care la data contractarii precontractului sau a repartizarii locuintei sa nu fi depasit virsta de 35 de ani, invalizi de gradul I si II, handicapati. De asemenea, solicitantii trebuie sa intocmeasca un dosar care cuprinde un maldar de acte: cerere tip, adeverinta de venit, copii de pe actele de stare civila si dupa ultimele acte de studii, acte doveditoare pentru spatiul de locuit unde au domiciliat precum si acte care sa dovedeasca conditiile acestora de locuit.
De asemenea, familiile trebuie sa depuna la dosar o declaratie notariala din care sa reiasa ca nici unul din membrii familiei nu detine o locuinta in proprietate personala sau din fondul locativ de stat, nu a instrainat o locuinta proprietate personala sau din fondul locativ de stat si nu a beneficiat de sprijinul statului in credite pentru realizarea unei locuinte.
Galatiul nu va primi bani prin ANL in acest an
Deputatul PNL Victor Paul Dobre a declarat ca Galatiul nu a fost prins pentru finantarea in vederea constructiilor de locuinte prin ANL in acest an. Motivele sint din cele mai diverse. Pe de o parte, Galatiul a transmis abia in acest an amplasamentele pentru constructiile respective. Fostul primar nu a trimis o lista cu terenurile libere de constructii pentru ca la acea vreme se avea in vedere realizarea de blocuri cu multe etaje, iar solul Galatiului nu putea suporta astfel de constructii. Deoarece ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Miron Mitrea, a anuntat ca se vor construi in special locuinte individuale, s-au putut identifica citeva amplasamente. Din pacate, acestea au fost transmise la Bucuresti abia in acest an, iar alte judete sint mult inaintate. Pe de alta parte, ministerul nu da bani decit daca exista precontracte.
Primarul Dumitru Nicolae a declarat ca ANL a primit de la Galati 320 de cereri. Deoarece unele dintre aceste cereri au fost depuse anul trecut sau acum doi ani, Primaria va trebui sa-i contacteze pe cei care si-au exprimat intentia de a lua case prin ANL pentru a vedea daca nu s-au razgindit intre timp. Cei care vor locuinte prin ANL si nu au depus cereri, pot lua documentatia, contra cost, de la Posta. Din pacate, galatenii nu se prea inghesuie sa achizitioneze case prin ANL din cauza preturilor foarte mari, un metru de suprafata construita costind aproximativ sapte milioane de lei. (Magda CONDOS, Mirella AUR)

Comentarii