Legitima aparare – un mod de a scapa de inchisoare

joi, 12 august 1999, 23:00
3 MIN
 Legitima aparare – un mod de a scapa de inchisoare

Atunci cind o persoana savirseste o infractiune in legitima aparare, aceasta este exonerata de aparitia ca inculpat in fata instantei. Situatia este invocata frecvent de catre cei chemati in judecata pentru comiterea unor agresiuni, insa dovedirea acesteia se face cu mare dificultate. Codul Penal prevede ca "este in legitima aparare acela care savirseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public". Exista situatii insa cind cel agresat este nevoit pentru a se apara sa raspunda cu violenta la violenta. Nu toate incercarile de acest gen ajung ca in cele din urma sa fie catalogate cu legitima aparare intrucit prin gravitatea actului de aparare, agresorii devin simple victime.
"Putinedintre infractiuni s-au dovedit a fi comise in legitima aparare"
Procurorul Adrian Jinga de la Parchetul de pe linga Tribunalul Galati ne-a declarat ca majoritatea dintre inculpatii carora le-a fost intocmite dosare penale pentru infractiuni grave (omor, vatamare corporala grava) invoca aceasta situatie. "In ciuda acestui lucru, foarte putine fapte penale s-au dovedit a fi comise in legitima aparare. Pentru a li se acorda credibilitate, faptasii vor trebui sa indeplineasca mai multe conditii. Astfel ca, asa cum prevede si legea, o persoana trebuie sa raspunda unui atac indreptat impotriva sa in limitele apararii. Nu constituie legitima aparare situatia in care un individ atacat cu o nuia se apara cu un cutit. De asemenea, pot ajunge in instanta persoane care considera ca au ripostat doar pentru a se apara, desi atacul indreptat impotriva lor constituie rodul propriilor imaginatii. Fenomenul in cauza este deseori speculat de avocati, care pentru a-si scapa clientii invoca apararea legitima", ne-a spus procurorul Jinga.
O femeie sustine ca, de frica iubitului care o batea cu matura, s-a aparat cu un cutit
Multe dintre persoanele ajunse in sala de judecata ca inculpati sustin ca sint, de fapt, victime. Un exemplu concludent este cel al concubinilor Lenuta Stamate, de 38 ani, si Petruta Buciuman, de 39 ani. Femeii i s-a intocmit dosar penal pentru tentativa de omor fiind acuzata ca pe 14 octombrie anul trecut si-a injunghiat partenerul de viata. Lenuta a afirmat ulterior, in fata judecatorilor, ca in seara cu pricina se intorcea cu Petruta din garsoniera unor prieteni, unde golisera citeva sticle de alcool. Ajunsi acasa, cei doi s-au luat la harta, iar femeia a luat un cutit si i l-a implintat in abdomen lui Petruta. Avocatul Lenutei a sustinut ca, de fapt, cel care a iscat conflictul a fost barbatul, care a luat-o la bataie cu o matura, si ca in aceste conditii femeia n-a facut decit sa se apere. Ramine insa acum la latitudinea instantei de judecata sa stabileasca daca lucrurile s-au petrecut intocmai. Daca afirmatiile femeii se vor dovedi adevarate, Lenuta Stamate va avea sansa sa scape basma curata. In cazul in care se va stabili ca aceasta a fost tinta unui posibil atac, agresiunea sa calificat drept tentativa de omor va fi totusi pedepsita, va beneficia de circumstante atenuante.
Omor dupa o betie
Un caz similar este cel al lui Petru Casu, care a fost judecat pentru ca si-a omorit cumnatul dintr-o singura lovitura de cutit. Omul avea sa sustina la proces ca dupa ce au "vizitat" mai multe circiumi din cartier s-au retras cu citeva sticle de bere in locuinta cumnatului sau, Gheorghe Marangociu. Dupa citeva ore, cei doi s-au luat la cearta de la niste bani. Casu avea sa sustina in fata instantei ca, la un moment dat, cumnatul sau s-a ridicat de pe scaun si a luat un topor. Crezind ca acesta vroia sa-l atace, Casu s-a inarmat si el cu un cutit pe care i l-a infipt drept in inima. Dupa citeva termene insa, omul care a sustinut de la inceput ca a lovit in legitima aparare, avea sa-si schimbe declaratia. Individul acuzat de omor a afirmat ca de fapt i s-a parut ca tovarasul sau de pahar avea de gind sa-l agreseze si ca a actionar ca atare. El a spus ca principalul "vinovat" este alcoolul pe care il consumase. Faptul ca legitima aparare nu a stat in picioare Petre Casu a fost condamnat in cele din urma la 11 ani de inchisoare. (Cristina SARBESCU, Ovidiu VRANCEANU)

Comentarii